Η παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ
Eurokinissi |
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες πλευρές του προβλήματος, ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι «στις υποδομές είμαστε αν όχι στο μηδέν, λίγο πάνω από το μηδέν σε σχέση με τις ανάγκες πάντα. Και να μη μιλήσουμε γι' αυτά τα ολυμπιακά στάδια, στα οποία δε θα μπει ποτέ το παιδί της γειτονιάς και τα οποία αξιοποιούνται ή θα αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, με τη λογική της επιχειρηματικότητας». Για τα προγράμματα αθλητισμού, ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε πως «άμα δείτε και τα οικονομικά που δίνονται, ουσιαστικά πρόκειται για στασιμότητα στα κονδύλια που δίνονται γι' αυτά τα προγράμματα. Στα προγράμματα, λοιπόν, δίνετε λίγο παραπάνω από το μηδέν».
Ιδιαίτερα στάθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, επισημαίνοντας πως «η χρηματοδότηση πρέπει να είναι στο σύνολό της από τον κρατικό προϋπολογισμό, να παρέχονται εντελώς δωρεάν αυτές οι παροχές αθλητισμού και φυσικής αγωγής, σύμφωνα με αυτά που οι απαιτήσεις λένε, ιδιαίτερα οι νέοι να έχουν αυτές τις δυνατότητες, αλλά και το σύνολο του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας, διότι αυτό σημαίνει καλύτερη υγεία και σωματική και ψυχική». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «εμείς δεν είμαστε ενάντια στον πρωταθλητισμό», όμως «εάν έχουμε μαζικό αθλητισμό, εάν έχουμε γήπεδα, εάν έχουμε γυμναστές, εάν διευρυνθεί η βάση αυτών που αθλούνται, θα βγουν πολύ περισσότερα ταλέντα απ' αυτά που βγαίνουν τώρα».
Ο Αντώνης Σκυλλάκος σχολίασε πολιτικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο του αθλητισμού. Οπως είπε, «οι κυβερνήσεις τα έχουν καλά με τους μεγαλοπαράγοντες, οι οποίοι είναι και μεγαλοεπιχειρηματίες». Μέσω του αθλητισμού - τόνισε - «διευκολύνεται η επιχειρηματική δραστηριότητά τους, διότι το προφίλ τους δυναμώνει και αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ, αυτό είναι σίγουρο. Και ανέχονται οι κυβερνήσεις εκείνους τους παράγοντες που δεν είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά είναι άνθρωποι της νύχτας και έχουν δεσμούς άνομους και είναι γνωστοί σε όλη την κοινωνία για το τι επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν, καζίνο, νυχτερινά κέντρα». Αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δημιουργεί συγκεκριμένες συνέπειες όπως «χουλιγκανισμός και βία, ντόπινγκ, τζόγος. Αυτά είναι τα πρότυπα για τη νεολαία μας. Βεβαίως, το ζήτημα της βίας είναι ευρύτερο και εξελίσσεται αρνητικά και σε άλλες κοινωνίες πιο "προχωρημένες" από εμάς. Αλλά αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο, διότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΠΑΕ και των ΚΑΕ θέλουν ιδιωτικούς στρατούς και ενθαρρύνουν ή συγκαλύπτουν αυτά τα φαινόμενα».
Ειδικά για το θέμα της βίας ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι «όλοι οι νόμοι που πέρασαν στο σύνολο των διατάξεων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα ακραία φαινόμενα που έχουν και κοινωνικές ρίζες, αλλά επιδεινώνονται με την ύπαρξη του επαγγελματικού αθλητισμού», σημειώνοντας πως «πρέπει να προσέξουμε και το γεγονός ότι υπήρξαν φαινόμενα κοινής δράσης Ελλήνων χούλιγκαν και χούλιγκαν του εξωτερικού. Ταυτόχρονα είναι φανερό από ορισμένα συνθήματα ότι στους χούλιγκαν παρεισφρέουν και φασιστικοί πυρήνες».