ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Σε έκρυθμη κατάσταση
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ
ΚΙΤΟ.--

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, και το Εκουαδόρ παραμένει σε έκρυθμη κατάσταση... Η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι έτοιμη να πληρώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία «Petroecuador». Οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη άλλη μία φορά ακούσει τις δεσμεύσεις χωρίς ποτέ να γίνουν πραγματικότητα, δηλώνουν ανυποχώρητοι. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, μπροστά στη συντριπτική επιτυχία της γενικής απεργίας της Τετάρτης, δηλώνει έτοιμη να αρχίσει το διάλογο, αν και αντιμετώπισε τους απεργούς με περισσή βία και καταστολή.

Καταρχήν περισσότεροι από 4.000 συμβασιούχοι της «Petroecuador», που απεργούν τις τελευταίες τρεις ημέρες, δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος βρισκόταν καθ' οδόν για το Λάγκο Αγκριο στον Αμαζόνιο, ώστε να επιλύσει την εργασιακή διένεξη, με την καταβολή των μισθών από το Σεπτέμβρη, καθώς «ήδη η κυβέρνηση έχει αποταμιεύσει τα ποσά». Εντούτοις, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχουν κηρυχτεί οι επαρχίες Νάπο, Ορεγιάνα και Σουκούμπιος δεν έχει αρθεί και ο στρατός έχει αναλάβει. Την ίδια στιγμή ο Λουίς Ρεβέλο, επικεφαλής των συνδικάτου των εργαζομένων ΤΡΤ, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την απεργία επ' αόριστο, μέχρι να πραγματωθούν οι δεσμεύσεις.

Πάντως την Τετάρτη, ειδικά στην επαρχία Νάπο, το σκηνικό ήταν πολεμικό, με τους κατοίκους στο πλευρό των απεργών να συγκρούονται με τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην περιοχή. Τα δακρυγόνα και οι αντλίες νερού ήταν το μέσο με το οποίο οι κατασταλτικές δυνάμεις προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές.

Ανάλογο το σκηνικό και στην πρωτεύουσα Κίτο και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Γκουαγιακίλ, όπου παρέλυσαν από τη Γενική απεργία και οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις στους δρόμους. Η βία περισσή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες, αλλά και να υπάρξουν συλλήψεις. Η κυβέρνηση του Αλφρέντο Παλάσιο δήλωσε ότι είναι έτοιμη, κατόπιν της δυναμικής κινητοποίησης, να ανοίξει το διάλογο εφ' όλης της ύλης και ειδικά όσον αφορά τα αιτήματα της απεργίας, που ήταν σημειωτέον μία καθαρά πολιτική απεργία. Με διαδηλώσεις, που αποτέλεσαν την κορύφωση της γενικής απεργίας, οι εργαζόμενοι απαίτησαν την αύξηση του κατώτατου ορίου αποδοχών σε 30 δολάρια, όπως εξάλλου έχει γίνει αποδεκτό και από το Εθνικό Συμβούλιο Αποδοχών (Conades) το Φλεβάρη, και την εξάλειψη της απασχόλησης με συμβάσεις, αλλά και τη μερική απασχόληση. Επίσης, οι εργαζόμενοι απαίτησαν τον οριστικό τερματισμό οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, την ακύρωση της συμφωνίας εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων από την αμερικανική «Οξιντένταλ», αλλά και την ακύρωση της Συμφωνίας για τη βάση των ΗΠΑ στη Μάντα.