Μικρές σελίδες
Σάββατο 25 Μάρτη 2006 - Κυριακή 26 Μάρτη 2006

Ψήλωσε και φώτισε η μέρα. Μεγάλωσε και τούτος ο μήνας. Ο μήνας που δε λείπει ποτέ απ' τη Σαρακοστή, ο Μάρτης. Κάτι θα φάμε σήμερα, κάτι αλλά τι; Ας μην ξεχνάμε την παράδοση που μας θέλει να τρώμε σαρακοστιανά. `Η, έστω, να μην τρώμε κρέας. Εμείς λέμε να φτιάξουμε γίγαντες πουρέ «ημισαρακοστιανούς»... Τι λέτε; Αν συμφωνείτε τότε τι περιμένουμε; Πάμε. Θα χρειαστούμε: Ενα κιλό φασόλια ξηρά γίγαντες, δυο φλιτζάνια του τσαγιού γάλα χλιαρό και ένα μικρό πακετάκι φρέσκο βούτυρο - ας το βαφτίσουμε νηστίσιμο - αλάτι και πιπέρι. Θα καθαρίσουμε τα φασόλια και θα τα βάλουμε σε πολύ νερό όλο το πρωί. Θα τα πλύνουμε καλά και θα τα ρίξουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και χονδρό αλάτι. Θα αφήσουμε να βράσουν καλά. Οταν βράσουν θα τα ρίξουμε στο σουρωτήρι για να στραγγίσουν και θα τα περάσουμε ζεστά όπως είναι από τη μηχανή του πουρέ ή από το μύλο για τα χορταρικά. Θα βάλουμε τον πουρέ σε μια καθαρή κατσαρόλα και θα ρίξουμε ελάχιστο αλατοπίπερο, λίγο από το χλιαρό γάλα και θα ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει. Στο τέλος, θα ρίξουμε και το φρέσκο βούτυρο - ανακατεύοντας πάντα - και όταν λιώσει το βούτυρο σβήνουμε τη φωτιά. Μπορούμε να τα συνοδέψουμε με ωμή σαλάτα.