Σπουδαία έργα, αθάνατες ιδέες
Πέμπτη 9 Μάρτη 2006

Ο Αλέκος Ξένος σε νεαρή ηλικία
«Μπορεί να σκοτώσεις τον άνθρωπο αλλά όχι τις ιδέες του», έλεγε ο αξέχαστος συνθέτης Αλέκος Ξένος αναφερόμενος στο συμφωνικό του ποίημα «Ο Διγενής δεν πέθανε», το οποίο παρουσιάζει την Παρασκευή (10/3) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό διεύθυνση Ανδρέα Πυλαρινού, στο Μέγαρο Μουσικής.

Γραμμένο το 1952, στη μετεμφυλιακή εποχή όπου κυριαρχούσαν οι εκτελέσεις και οι διώξεις των κομμουνιστών, το έργο του Α. Ξένου απηχεί την αγωνιστική, την ανυπότακτη στάση του δημιουργού του. «Το έγραψα σε μια ευφορία ψυχής, γιατί είναι ένα έργο αισιόδοξο, [...] παρ' όλα αυτά που περάσαμε, τις κακουχίες, τους φόνους, τα κυνηγητά», σημείωνε ο συνθέτης. Η πρώτη εκτέλεση του έργου έγινε από τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΕΙΡ το 1952, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Παρίδη. Ο ίδιος αρχιμουσικός το διηύθυνε το 1958 στο Λένινγκραντ, όπου έγινε δεκτό με ενθουσιασμό - «Κι ο ίδιος ο Σοστακόβιτς είπε πολλά καλά λόγια», αναφέρει ο Αλ. Ξένος σε συνέντευξή του στον Στέφανο Βασιλειάδη - και κατόπιν στο Βουκουρέστι. Ο ίδιος ο συνθέτης θεωρούσε σαν καλύτερη την εκτέλεση αυτή της Ορχήστρας του Λένινγκραντ. «Ο Διγενής δεν πέθανε» παρότι θεωρείται το πιο δημοφιλές έργο του μουσουργού, έχει πάρα πολλά χρόνια να παιχτεί. Κυκλοφορεί μόνο στο συλλεκτικό πλέον CD και κασέτα της Ενωσης Ζακυνθίων (ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ με μαέστρο τον αξέχαστο Ακη Καβαλλιεράτο).

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει επίσης την αριστουργηματική «Τρίτη Συμφωνία, έργο 97» του Ρόμπερτ Σούμαν (φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από το θάνατό του) - γνωστή και ως Συμφωνία «Του Ρήνου» - και το Κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα, έργο 91 του Ρώσου συνθέτη Ρεϊνγκόλντ Γκλιέρ (σε α΄ εκτέλεση με την ΚΟΑ), με σολίστ τον επί χρόνια πρώτο κορνίστα της ΚΟΑ, Νίκο Σπίνουλα.