Αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές

Σε κρίσιμη φάση η επανεκδίκαση της υπόθεσης στις 13 Φλεβάρη

Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006

Associated Press

Από παλιότερη διαδήλωση του κουβανικού λαού, που απαιτεί δικαιοσύνη για του πέντε
Την ανάγκη της έντασης της αλληλεγγύης στους 5 Κουβανούς ήρωες και την απαίτηση για άμεση απελευθέρωσή τους εκφράζει, για άλλη μια φορά, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και σε αυτή συνεισφέρει και το παρακάτω άρθρο:

1. Ρενέ Γκονσάλες (15 χρόνια φυλάκιση ), Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο (2 φορές ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες φυλάκιση), Ραμόν Λαμπανίνιο (1 φορά σε ισόβια κάθειρξη και 18 μήνες φυλάκιση), Αντόνιο Γκερέρο (1 φορά σε ισόβια κάθειρξη και 10 χρόνια φυλάκιση), Φερνάντο Γκονσάλες Γιόρτ (19 χρόνια φυλάκιση). Είναι οι πέντε Κουβανοί πατριώτες φυλακισμένοι στις ΗΠΑ που στο πρόσωπό τους καταδικάζουν την ανυπότακτη σοσιαλιστική Κούβα και το λαό της, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την ακεραιότητα, ανεξαρτησία και αξιοπρέπειά τους.

2. Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές συνελήφθησαν από το FBI, στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στις οργανώσεις της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι (ΗΠΑ), με σκοπό να ματαιώσουν τις εγκληματικές πράξεις τρομοκρατίας που σχεδιάζονταν από αυτές σε βάρος κυρίως προσώπων και της οικονομίας της Κούβας. Συγκεκριμένα, τον Ιούνη του 1998, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας παρέδωσε σημαντικά στοιχεία στο FBI, σχετικά με την εγκληματική δράση της εγκληματικής μαφίας στο Μαϊάμι. To FBI, αντί να ενεργήσει προς εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, συνέλαβε τους 5 Κουβανούς πατριώτες, με τους οποίους, μάλιστα, στο παρελθόν είχε συνεργαστεί για την εξάρθρωση άλλων παράνομων κυκλωμάτων.

Οι πέντε Κουβανοί ήρωες
3. Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές κρατήθηκαν επί 17 μήνες στην Ειδική Μονάδα Απομόνωσης (SHU), χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο για την υπεράσπισή τους μέχρι και την έναρξη της δίκης τους, στις 8/6/2001. Κατηγορήθηκαν για συνωμοσία, κατασκοπία και κατοχή πλαστών εγγράφων. Οι στοιχειώδεις κανόνες μιας δίκαιης δίκης δεν τηρήθηκαν: κανένα από τα 240 αποδεικτικά στοιχεία δε δόθηκαν στην υπεράσπιση, υπερασπιστικές μαρτυρίες σημαντικών προσώπων των ίδιων των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ δεν ελήφθησαν υπόψη, ενώ τα πολυάριθμα αιτήματα των δικηγόρων υπεράσπισης για διεξαγωγή της δίκης σε μια άλλη, λιγότερο εχθρική και μεροληπτική πόλη από το Μαϊάμι, απορρίφθηκαν.

4. Ολοι καταδικάστηκαν στις υψηλότερες προβλεπόμενες ποινές - μέχρι και δις ισόβια - και οδηγήθηκαν σε διαφορετικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, οι οποίες είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής, αν όχι αδύνατη, η επικοινωνία με τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Κούβας. Αλλωστε, οι αιτήσεις παροχής βίζας των συζύγων των δύο από τους πέντε κρατουμένους, προκειμένου να τους επισκεφθούν, απορρίπτονται κατ' επανάληψη. Ενας από τους φυλακισμένους δε γνωρίζει καν το παιδί του, το οποίο γεννήθηκε μετά τη σύλληψή του. Το Μάρτη του 2004 συζητήθηκε η έφεσή τους, με αίτημα την επανάληψη της δίκης.

5. Η Διεθνής Αλληλεγγύη κατήγγειλε και εξακολουθεί να καταγγέλλει τις καταφανώς αυθαίρετες και αντίθετες με τους διεθνείς κανόνες Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνθήκες σύλληψης, κράτησης, διεξαγωγής της δίκης και φυλάκισης και ζήτησε και ζητάει την άμεση αποφυλάκιση των 5 Κουβανών κρατουμένων. Υπό την πίεση της Διεθνούς Αλληλεγγύης, διαμαρτυριών, κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων, στις 27 του περασμένου Μάη, η Ομάδα Εργασίας ενάντια στις Αυθαίρετες Κρατήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ότι η στέρηση της ελευθερίας των πέντε Κουβανών είναι αυθαίρετη και παράνομη και προέτρεψε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να βάλει τέλος στη φυλάκισή τους. Στις 9 Αυγούστου 2005 μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος 18 μηνών από το χρόνο συζήτησης της έφεσης, το Εφετείο της ενδέκατης Περιφέρειας με έδρα την Ατλάντα κατέληξε σε απόφαση: ένα κείμενο 93 σελίδων που ακυρώνει τις ποινές και τη δίκη παρωδία ενάντιά τους που έγινε στο Μαϊάμι. Για να καταλήξουν σε αυτή την ομόφωνη απόφαση, οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων τρομοκρατικών ενεργειών ενάντια στην Κούβα και εξέτασαν σε βάθος τα προαναφερθέντα, την πρόοδο της διαδικασίας και τη νομολογία. Οι πέντε είχαν παρουσιάσει τα επιχειρήματά τους για την έφεση στις 7 Απρίλη 2003, αντιμετωπίζοντας υπερβολικά εμπόδια, όπως η πλήρης απομόνωση που έκανε αδύνατη την ομαλή επικοινωνία με τους δικηγόρους τους. Μετά την έκδοση αυτής της απόφασης, τίποτα δε δικαιολογεί το συνεχιζόμενο εγκλεισμό τους στις φυλακές.

6. Το Εφετείο της Ατλάντα με δωδεκαμελή σύνθεση πρόσφατα άρχισε τη διαδικασία αναψηλάφησης της υπόθεσης. Το χρονοδιάγραμμα έχει ως ακολούθως:

7. Η υπόθεση των πέντε βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο. Δεν υπάρχει ούτε το πιο ελάχιστο σημείο που να δείχνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να επανορθώσει για τις σοβαρές ζημιές που έχει προξενήσει στους πέντε και τις οικογένειές τους, όπως αυτές που παρατήρησε η Ομάδα εναντίον των Αυθαιρέτων Κρατήσεων της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που βρίσκεται στη Γενεύη στις 27 Μάη. Επίσης, δεν ακούει τις εκκλήσεις των τριών δικαστών της Ατλάντα που αποφάσισαν να ανακαλέσουν διαμέσου 98 σελίδων τις ποινές που επιβλήθηκαν στους πέντε, εκφράζοντας την ανάγκη για μεταφορά του τόπου ακρόασης σε άλλη πόλη. Το θέμα παίρνει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ που σφάζει, παραβιάζει τα δικαιώματα και βασανίζει τους ανυπεράσπιστους λαούς, που παγιδεύει τους ίδιους τους πολίτες της και επινοεί εχθρούς, όπλα μαζικής καταστροφής και ασύμμετρους πολέμους, για να απομυζήσει τους φυσικούς πόρους των λαών, έχει πολιτική και νομική υποχρέωση να αποφυλακίσει τους πέντε Κουβανούς αδελφούς μας που βρίσκονται ενταφιασμένοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Η 13 Φλεβάρη είναι κρίσιμη μέρα για την πορεία της υπόθεσης των πέντε ηρώων. Η διεθνής αλληλεγγύη είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης κάνει έκκληση σε προσωπικότητες, διανοουμένους, καλλιτέχνες, πολιτικούς παράγοντες, στα συνδικάτα και σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για την αδικία που έχει γίνει σε βάρος των πέντε Κουβανών ηρώων. Να στείλουν γράμματα στον Γενικό Εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Αλβέρτο Γκονζάλες στη διεύθυνση:

Mr. Alberto Gonzales

United States Public Prosecutor (Δημόσιος Κατήγορος των ΗΠΑ)

US Department of Justice (Τμήμα της Δικαιοσύνης )

950Pennsilvania Ave, N.W

Washington, DC 20530 - 0001

Fax: 202 307 6777 E-mail: askdoj@usdoj.gov

και να απαιτήσουν την άμεση αποφυλάκισή τους, υπηρετώντας έτσι την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς αδερφούς μας.


Κώστας ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ
Γεν. Γραμματέας του ΕλληνοκουβανικούΣυνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης