ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Οριακή λειτουργία με τραγικές συνέπειες

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Σάββατο 14 Γενάρη 2006

Συνέπεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Πρόνοιας είναι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει και το Αναρρωτήριο Πεντέλης
Τεράστιες ελλείψεις αντιμετωπίζει το Αναρρωτήριο Πεντέλης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οδυνηρές επιπτώσεις για παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτό, αλλά και μεγάλα προβλήματα στις διαδικασίες της αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών.

Τα προβλήματα αυτά έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτα Κακλαμάνη.

To Αναρρωτήριο Πεντέλης Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) - υπογραμμίζουν οι βουλευτές - είναι μια μονάδα πρόνοιας ξεχωριστής σημασίας, μια και έχει επιφορτιστεί, μετά και τη διάλυση του ΠΙΚΠΑ, εκτός από τη φιλοξενία και περίθαλψη εγκαταλειμμένων παιδιών ή παιδιών χωρίς οικογένεια και με την υπηρεσία υιοθεσίας και αναδοχής του τέως ΠΙΚΠΑ.

«Το Αναρρωτήριο Πεντέλης, όπως όλες οι υπηρεσίες πρόνοιας και τα ιδρύματα, υποφέρει από τις ελλείψεις προσωπικού με τραγικές επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά και στην πορεία προγραμμάτων υψηλής ευαισθησίας, όπως είναι αυτά της υιοθεσίας και της αναδοχής. Οι εργαζόμενοι ζουν σε καθεστώς συνεχούς και έντονης πίεσης από την τραγική έλλειψη προσωπικού, αλλά και από την αγωνία να προχωρήσουν τα διάφορα προγράμματα χωρίς καθυστερήσεις, γιατί οι όποιες καθυστερήσεις έχουν τραγικές επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά, τις ανάδοχες οικογένειες, αλλά και σ' αυτές που θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί. Από 36 ειδικευμένους εργαζόμενους που στελέχωναν αυτά τα δυο τμήματα πριν δέκα χρόνια, σήμερα υπάρχουν μόνο 12. Ενώ η μεταφορά αυτών των υπηρεσιών μακριά από το κέντρο της Αθήνας, στην Πεντέλη, δημιουργεί τεράστια προβλήματα επαφής με τις ανάδοχες οικογένειες και μ' αυτές που θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως εξηγούν, τα διάφορα προβλήματα στο πρόγραμμα αναδοχής μπορεί να έχουν τραγικές επιπτώσεις στο ίδιο το παιδί, ακόμα και στην επιστροφή του σε κάποιο ίδρυμα μέχρι και να καταλήξει στο δρόμο, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη τι θα γίνουν τα παιδιά όταν αδυνατούν οι ανάδοχοι γονείς να συνεχίσουν να έχουν στην ευθύνη τους το παιδί, ακόμη και σε περίπτωση θανάτου. Τα προβλήματα επιτείνονται γιατί η ειδική υπηρεσία του αναρρωτηρίου έχει στην ευθύνη της 1.500 ανάδοχες οικογένειες σ' όλη την Ελλάδα, χωρίς όμως συγκεκριμένη διασύνδεση με ανάλογες υπηρεσίες στις περιφέρειες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή στήριξη της ανάδοχης οικογένειας.

Επιπλέον, δεν υπάρχει επαρκής οικονομική στήριξη αυτών των οικογενειών (επιδόματα, αποζημιώσεις κλπ.).

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ακόμα ότι τραγική είναι η κατάσταση στο πρόγραμμα υιοθεσίας, από την έλλειψη προσωπικού και τα τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν, προκειμένου να προχωρήσουν οι δημόσιες υιοθεσίες, διαδικασίες που καμιά φορά φτάνουν και τα δυο χρόνια. Αντίθετα οι ιδιωτικές υιοθεσίες, με τη σφραγίδα του κράτους, είναι σε περίεργη άνθηση, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την εμπορία παιδιών, πράγμα που ομολογούν ακόμα και οι ειδικοί του χώρου.

Ανησυχία εκφράζεται ιδιαίτερα από την εμπλοκή σ' αυτό τον ευαίσθητο τομέα της αναδοχής και της υιοθεσίας των διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που απολαμβάνουν ειδικής ασυλίας και προβολής και πλούσιας κρατικής χρηματοδότησης.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας: