Eurokinissi |
Κάθε δήμος και πρόβλημα γηπέδου στη Θεσσαλονίκη |
Eurokinissi |
Εύοσμος και Κορδελιό αντιμετωπίζουν προβλήματα άθλησης λόγω έλλειψης χώρων |
«Η κατάσταση στον δήμο μας ήταν και εξακολουθεί να είναι τραγική χωρίς ελπίδες βελτίωσης. Συνεχώς χειροτερεύει μάλιστα, αν πάρουμε σαν δεδομένο την πληθυσμιακή έκρηξη που παρατηρείται. Καθημερινά έρχονται νέα παιδιά για να γραφτούν στα διάφορα σωματεία και δεν ξέρουμε πού να τα στεγάσουμε και να τα φιλοξενήσουμε. Τα θέματα αθλητισμού στον δήμο μας είναι σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, αν και πιστεύω πως στον λεγόμενο Τρίτο κόσμο είναι μάλλον σε καλύτερη κατάσταση. Υπάρχουν στον δήμο Ακαδημίες νέων ποδοσφαιριστών με μέσο όρο 150 παιδιά η κάθε μια και γυμνάζονται σε μισό γήπεδο για να χωρέσουν όλα. Παράλληλα η αγανάκτηση του κόσμου από τη σκόνη του χωμάτινου ανοιχτού γηπέδου που φιλοξενεί αναγκαστικά αυτό το μελίσσι παιδιών, είναι δικαιολογημένη.
Θα επενέβαινε τάχα η Νομαρχία Θεσσαλονίκης αλλά ακόμα περιμένουμε. Λόγια και μόνο λόγια από παντού. Ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρίδης χαρακτήρισε στους πρόσφατους λόγους του, το 2005 σαν την καλύτερη χρονιά για τον δήμο αθλητικά, ενώ χειρότερη δε γίνεται. Υπάρχουν στον Εύοσμο 15.500 μαθητές και εμείς δεν έχουμε γήπεδο. Το γήπεδο που υπάρχει έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Νοέμβριο, αλλά όπως φαίνεται δε θα παραδοθεί ούτε τον Μάρτιο. Οπότε τελείωσε και η σεζόν που διανύουμε».
Ο δήμαρχος Ευόσμου, πιστεύει πως η κατάσταση θα γίνει καλύτερη όταν προχωρήσουν τα εξαγγελθέντα έργα, που όμως είναι ακόμα στη φάση της εξαγγελίας τους. Στην περιοχή και κοντά στον περιφερειακό δρόμο, κοντά στα Κοιμητήρια Ευόσμου, υπήρχε χώρος ικανός να στεγάσει εγκαταστάσεις και τέσσερα γήπεδα. Μάλιστα η ΕΠΣΜ είχε δαπανήσει ποσό 25 εκατομμυρίων δρχ. προ ετών, για επιχωματώσεις και έναρξη κατασκευών ώστε να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα, όμως ο χώρος προσδιορίστηκε για ποδηλατοδρόμιο και σταμάτησαν τα έργα και ούτε γήπεδα έγιναν, ούτε ποδηλατοδρόμιο. Παράλληλα τα 25 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν, πετάχτηκαν στον βρόντο.
Ακόμα ο δήμαρχος Ευόσμου ομολογεί πως η ταχεία αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή, δημιουργεί μια ανισότητα καθώς δεν μπορεί να προβλεφτούν η εξέλιξη και οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. Οπότε στον Εύοσμο έχουμε την περίπτωση ενός μεγάλου δήμου, με ψαλιδισμένες τις αθλητικές ανάγκες του και περιορισμένη τη νεολαία σε μη αθλητικές δραστηριότητες, ενώ πολλά παιδιά ξεκινούν με προοπτική κι ελπίδα να ασχοληθούν ενεργά με τον αθλητισμό.
Οξύτατο είναι και το πρόβλημα στον Δήμο Ελευθερίου - Κορδελιού. Για μια περιοχή 25 χιλιάδων κατοίκων υπάρχει ένα γήπεδο με χόρτο και ένα υπό κατασκευή. Το υπάρχον γήπεδο είναι κατασκευής δεκαετίας του '50 και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας είναι ολότελα αντιλειτουργικό. Σ' αυτό το γήπεδο έχουν έδρα οι δυο παλιότερες ομάδες της περιοχής, Ελευθεριακός και Οδυσσέας Κορδελιού. Υπάρχει χλοοτάπητας, αλλά στον δήμο υπάρχουν κι άλλες ομάδες που δεν μπορούν να βρουν στέγη. Η Δόξα Ελευθερίου Κορδελιού αγωνίζεται για να επιβιώσει κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, ενώ οι Ιωνες Κορδελιού, έκαναν κάτι πιο μοντέρνο. Δε δήλωσαν συμμετοχή στο πρωτάθλημα προαναγγέλλοντας τη διάλυσή τους, αφού το να κάνεις αθλητισμό με τέτοιες προϋποθέσεις, σημαίνει ατελείωτο ψυχικό απόθεμα και μεγάλη υπομονή.
Οι αθλούμενοι στον δήμο είναι περίπου 400 και το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι πέραν των γηπέδων λείπουν και τα προπονητήρια. Η λύση ενός κοινού γηπέδου με τον Δήμο Ευόσμου, που είναι όμορος δήμος με τον αντίστοιχο Ελευθερίου - Κορδελιού και έχουν εξίσου σοβαρό πρόβλημα, θα ήταν μια πολύ εξυπηρετική και σημαντική λύση, αλλά το γήπεδο που με πρωτοβουλία της αποφάσισε να κατασκευάσει η ΕΠΣΜ στο σύνορο με τις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ στην περιοχή, όπως αναφέραμε και λίγο πιο πάνω, ματαιώθηκε, εξαιτίας του ποδηλατοδρομίου. Αυτό παραμένει ένα... ωραίο γήπεδο, αλλά μόνο στα χαρτιά και τις μακέτες.
Οι δημότες ακόμα περιμένουν να παραχωρηθούν χώροι από το στρατόπεδο «Ζιάκα» για τη δημιουργία εκεί αθλητικού πάρκου, αλλά αυτό ήταν όνειρο και το 2004 και το 2005 και έτσι θα πάει καθώς φαίνεται και το νέο έτος 2006.
Ο δήμαρχος κ. Στάθης Λαφαζανίδης δεν αρνείται την ύπαρξη προβλήματος και ομολογεί πως οι ομάδες της περιοχής και οι κάτοικοι δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Το ζήτημα είναι όμως τι γίνεται, καθώς η περιοχή στενάζει από την έλλειψη ικανών αθλητικών υποδομών, που σε συνδυασμό με τη στροφή της νεολαίας προς την άθληση κάνει ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα.