«Εκανα απλώς το καθήκον μου»

Τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του Ε. Μαχαίρα πραγματοποίησε ο ΔΣΑ

Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005

Ο Ευ. Μαχαίρας δείχνει την τιμητική πλακέτα
Τον Ευάγγελο Μαχαίρα τίμησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ), απονέμοντάς του τιμητική πλακέτα για την πολύτιμη προσφορά του ως συμβούλου, αντιπροέδρου και προέδρου του ΔΣΑ. Μαζί με το Σύλλογο τίμησε όλος ο δικηγορικός κόσμος τον Ε. Μαχαίρα, τον άνθρωπο που η πορεία του είναι ένας μακρύς, δύσκολος και ωραίος δρόμος για τα μεγάλα και πανανθρώπινα ιδανικά.

Ο διανοούμενος, αγωνιστής και αριστερός Ε. Μαχαίρας δήλωσε «παρών» στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, πολέμησε από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, μετά την απελευθέρωση και στη συνέχεια στα πέτρινα χρόνια βρέθηκε φυλακισμένος και εξόριστος σε Τρίπολη, Βούρλα, Ικαρία και Μακρόνησο. Στο Στρατοδικείο της Τρίπολης αντιμετώπισε τον κίνδυνο της θανατικής εκτέλεσης. Οταν απολύθηκε από τις φυλακές των Βούρλων - αν και υπόδικος - επιστράτευσε τη δημοσιογραφική πένα και μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «Μάχη» ξεκίνησε μια καμπάνια κατά των κολαστηρίων της Μακρονήσου, των Γιούρων και των άλλων κατέργων. Στο μεταξύ, έρχεται στον Πειραιά και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου ασχολείται με τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων. Δε λείπει από κανέναν αγώνα του δημόσιου βίου και για τη δημοκρατία. Η δράση του είναι πολυδιάστατη και υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, πρόεδρος της Επιτροπής για την Απλή Αναλογική, καθώς και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

Κατάμεστη η αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ευχαριστώ τον ΔΣΑ που με τιμάει εν ζωή», είπε στη σύντομη παρέμβασή του ο Ε. Μαχαίρας, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο δήλωσε ότι οι αγώνες του δεν ήταν μοναχικοί αλλά τους έκανε με πολλούς άλλους μαζί και τελείωσε λέγοντας: «Εγώ απλώς έκανα το καθήκον μου».

Ο Δ. Παξινός, πρόεδρος του ΔΣΑ, αναφερόμενος στον Ε. Μαχαίρα μίλησε για έναν άνθρωπο λιτό και αυστηρό με υψηλή συναίσθηση του καθήκοντος και αφοσίωση στο έργο του. «Δεν μπορούσε ποτέ να αφήσει κάτι μισοτελειωμένο και ήθελε να φτάνει πάντα στην κορυφή», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Μ. Σταθόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ομιλία του σημείωσε την προσφορά του Ε. Μαχαίρα στο κίνημα ειρήνης. Το 1989 διατέλεσε πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ενώ από το 1994 είναι επίτιμος πρόεδρός του. Ηταν και είναι στρατευμένος, είπε ο Μ. Σταθόπουλος, στον αγώνα για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο Χρ. Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, μίλησε για τον ενεργό πολίτη Ε. Μαχαίρα και την πίστη του σε έναν κόσμο ειρήνης, αλληλεγγύης, ενώ ως δικηγόρο αναφέρθηκε στη συμπαράσταση που εκδηλώνει στους εργαζόμενους πολίτες.

Ο Γ. Γουσέτης, δικηγόρος, αναφέρθηκε στην προσφορά του Ε. Μαχαίρα στο ΔΣΑ και κυρίως μέσα από τη Νέα Κίνηση των Δικηγόρων Αθήνας. «Εζησα όλη την εργώδη και υπέρλαμπρη προσφορά του για τα δικηγορικά πράγματα και τη δικαιοσύνη», είπε ο Γ. Γουσέτης. Η προσπάθεια αυτή, συνέχισε ο Γ. Γουσέτης, συμπίπτει με την «πτώση της Βαστίλλης», όπως ονομάστηκε η πρώτη νίκη των δημοκρατικών δικηγόρων της Αθήνας κατά της συντηρητικής υπερδεξιάς διοίκησης του ΔΣΑ. Το 1981 ο Ε. Μαχαίρας κατέβηκε ως υποψήφιος πρόεδρος του συνδυασμού που υποστήριζε η Νέα Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας, παράταξη που πρόσκεινταν στο ΚΚΕ, ενώ με τη σύμπραξη και άλλων δυνάμεων εκλέχτηκε πρόεδρος του ΔΣΑ. Ως πρόεδρος άφησε ένα πολύ πλούσιο έργο, σημείωσε ο Γ. Γουσέτης, ενώ ένα μέρος του δυστυχώς καταγράφηκε σε άλλους προέδρους, επειδή ο Ε. Μαχαίρας... υστερούσε σε «επικοινωνιακά προσόντα».

Για τη δράση του Ε. Μαχαίρα στην Κατοχή, ο Γ. Γουσέτης είπε ότι ήταν ένας ακραιφνής ΕΑΜίτης, που ενστερνίστηκε τα ιδανικά του ΕΑΜ και έμεινε τέτοιος σε όλη του τη ζωή, χωρίς να ενταχθεί σε κανένα από τα ΕΑΜικά κόμματα. Εμεινε, όμως, σταθερός στις πεποιθήσεις του, ακλόνητος αριστερός και συνεπής σοσιαλιστής που δε μεταλλάχτηκε ποτέ σε κάτι άλλο. Τέλος, ο Γ. Γουσέτης αναφέρθηκε και στην καλλιτεχνική προσφορά του Ε. Μαχαίρα και θύμισε τα τραγούδια της Αντίστασης που έγραψε ως διοικητής μονάδων του ΕΛΑΣ, όπως «η μάννα του αντάρτη», «μέσ' στα κατάμαυρα ντυμένη», «νέο αρματολίκι» που τραγουδιόταν όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στην τιμητική εκδήλωση για τον Ε. Μαχαίρα παραβρέθηκαν όλοι όσοι διατέλεσαν πρόεδροι στο ΔΣΑ, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δικαστών και εισαγγελέων, άνθρωποι των Γραμμάτων, δικηγόροι κ.ά.