ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Νέοι «γύροι» αγώνα και ... απολύσεων
Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005

Δεν πτοήθηκαν από τη χθεσινή βροχή
Σε διαρκή υπολειτουργία βρίσκονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού από τα «κύματα» απολύσεων συμβασιούχων, στους οποίους - πρέπει πάντα να τονίζεται - επί δεκαετίες στηρίζεται, ουσιαστικά, η συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Παρ' όλα αυτά και οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τους συμβασιούχους σαν «αναλώσιμο» «υλικό», διαιωνίζοντας και ενισχύοντας τα δεσμά της εργασιακής και πολιτικής τους «ομηρίας». Η χτεσινή, 24ωρη πανελλαδική απεργία τους, η οποία συνοδεύτηκε με συγκέντρωση στην Ακρόπολη, με την οποία «εγκαινιάζεται» νέος «γύρος» αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με βάση τις αποφάσεις της πρόσφατης γενικής τους συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που καθημερινά απολύονται εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, θα έχουν απολυθεί 1.200 συμβασιούχοι, από όλες τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα του υπουργείου, οι οποίοι προστίθενται στις δεκάδες απολύσεις συναδέλφων τους κατά τους τελευταίους μήνες (π.χ. 60 στην Επίδαυρο, 55 - 60 στο Βυζαντινό Μουσείο κλπ.).

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι μεγάλο ποσοστό των απολυμένων έχουν «κριθεί», από τα υπηρεσιακά συμβούλια, ότι πληρούν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες - ακόμη και έτσι όπως εννοούνται στο ασφυκτικό ΠΔ «Παυλόπουλου» - με αποτέλεσμα να δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και ανασφάλεια για το μέλλον. Αυτή η ανασφάλεια εντείνεται και από το ότι οι κενές θέσεις καλύπτονται από νέες «φουρνιές» ωρομισθίων.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί γνωστά και από το παρελθόν γελοία φαινόμενα, όπως το να εξακολουθούν να εργάζονται απολυμένοι συμβασιούχοι στις θέσεις τους, καθώς η πείρα και το εκάστοτε αντικείμενό τους, τους καθιστά, αντικειμενικά, αναντικατάστατους για την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πιο απλά: κάποιος πρέπει να κάνει τη δουλιά και να την κάνει καλά, αφού το αντικείμενο αφορά υψηλή επιστημονική εξειδίκευση και δε «χωρούν» καθυστερήσεις για διάφορους λόγους.

Η τακτική του υπουργείου εξακολουθεί να είναι «μετωπική» με τους εργαζόμενους, οι οποίοι, παράλληλα, βλέπουν ότι και οι αυταπάτες τους για δικαστική «λύση» στο πρόβλημα διαλύονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χτεσινή κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από 150 απολυμένους, για να επιστρέψουν στις θέσεις τους, χωρίς όμως το δικαστήριο να δώσει «προσωρινή διαταγή».

Οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ συνεχίζουν με νέα 24ωρη απεργία, την Τρίτη 25/10, με συγκέντρωση στα δικαστήρια (όπου θα εκδικαστούν ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινές διαταγές απολυμένων συναδέλφων τους) και πορεία προς το ΥΠΠΟ.