ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο «νέος άνεμος» που πνέει στην Ευρώπη

Τα σοσιαλδημοκρατικά - κεντροαριστερά πειράματα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία αποδεικνύουν το φιάσκο της «άλλης διαχείρισης»

Κυριακή 9 Οχτώβρη 2005

Associated Press

«Σταματήστε την κοινωνική κλεψιά», λέει το πλακάτ του Γερμανού διαδηλωτή
Το επιτυχές αποτέλεσμα (8,7%) που συγκέντρωσε το «Αριστερό Κόμμα» στις εκλογές της 18ης Σεπτέμβρη στη Γερμανία έχει ξεσηκώσει στους κόλπους της λεγόμενης «ανανεωτικής Αριστεράς» έναν υπέρμετρο ενθουσιασμό και γίνεται λόγος για «νέο άνεμο που πνέει στην Ευρώπη». Είναι έτσι τα πράγματα; Οπως θα επιχειρήσουμε να δείξουμε οι όποιες εντυπώσεις δημιουργούνται από διάφορες δυνάμεις και στη χώρα μας είναι άνευ αντικειμένου. Εκεί που πρέπει να εστιαστεί η προσοχή είναι στο γεγονός ότι μια άλλη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο λαός της Γερμανίας και οι λαοί όλης της Ευρώπης. Το καπιταλιστικό σύστημα για να επιβιώσει έχει ανάγκη τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται και χτυπάνε τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Εκεί είναι η αιτία των προβλημάτων και μόνο η ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου, η ρήξη και ανατροπή της ΕΕ μπορεί να ανοίξει δρόμο προοπτικής για τους λαούς.

Για τα σοσιαλδημοκρατικά - κεντροαριστερά πειράματα, όσο και αν ξαναζεσταίνονται σήμερα, υπάρχει η εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν. Το τι συνέβη σε τρεις σημαντικές χώρες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία είναι αποκαλυπτικό.

Σοσιαλδημοκρατική αντιλαϊκή πολιτική

Στην Γερμανία εκφράστηκε μια έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα. Απόρριψη της πολυδιαφημισμένης «Ατζέντας 2010» και όλων των συμπαρομαρτούντων νόμων, όπως του «Χαρτζ IV» που θα περιθωριοποιήσει οριστικά τους ανέργους, αλλά και των προτάσεων των Επιτροπών Rurup και Herzog, που αφορούν τις απορυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στο ασφαλιστικό και στη συνολική αποψίλωση του λεγόμενου «κοινωνικού κράτους». Το Αριστερό Κόμμα όμως, που ενισχύθηκε από τους ψηφοφόρους στις πρόσφατες εκλογές, μπορεί να συμβάλει σε μια διαφορετική προοπτική; Ορισμένες ενδείξεις μιλούν από μόνες τους:

Διάψευση αυταπατών

Στη Γαλλία υπήρξε η «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ζοσπέν, συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το ΚΚ Γαλλίας, τους Πράσινους και το Κίνημα πολιτών κατά του Μάαστριχτ (που αποσύρθηκε στην πορεία από την κυβέρνηση), συμμαχία που κέρδισε τις εκλογές τον Ιούνιο του 1997.

Στην Ιταλία το 1996, ο συνασπισμός της Ελιάς κατόρθωσε να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές και να σχηματίσει «κεντροαριστερή» κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Ρομάνο Πρόντι, των «μετριοπαθών» Χριστιανοδημοκρατών, με στήριξη της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης». Το πρόγραμμα ακραιφνούς λιτότητας - όπως ήταν αναμενόμενο - προκάλεσε το 1998 δριμύτατη κρίση εντός του κυβερνητικού σχήματος, όπου κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 1998 η «Κομμουνιστική Επανίδρυση», που μέχρι τότε στήριζε την κυβέρνηση, αρνήθηκε να τον ψηφίσει. Ο κ. Πρόντι «αναχώρησε» και κατόπιν ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο Μάσιμο ντ' Αλέμα, πρώην ηγετικό στέλεχος του ΚΚ Ιταλίας και, μετά τη διάσπαση, ηγέτης των «Δημοκρατών της Αριστεράς», έλαβε το πρωθυπουργικό χρίσμα.

Εννοείται ότι ο ντ' Αλέμα συνέχισε το έργο του Πρόντι. Στα λιγότερα από δύο χρόνια παραμονής του στον πρωθυπουργικό θώκο - εξαιτίας των λαϊκών αντιδράσεων και της καταδίκης του από τον ιταλικό λαό στις σφυγμομετρήσεις, αναγκάστηκε να παραμερίσει και να παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας στον Τζουλιάνο Αμάτο του Σοσιαλιστικού Κόμματος - το έργο του «πλουσιότατο».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Μετά την επικράτηση του Μπερλουσκόνι και όλα όσα ακολούθησαν με την εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, τώρα οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ορέγονται εκ νέου την εξουσία. Θυμήθηκαν πάλι το «αγωνιστικό λεξιλόγιο» και με όχημα «ένα άλλος άνεμος φυσά πια στην Ευρώπη» προβάλλουν δήθεν νέο πρόσωπο, αλλά το πρόγραμμά τους είναι ίδιο στην ίδια αντιλαϊκή ρότα της ΕΕ.

Αυτή η εμπειρία είναι και η καλύτερη απάντηση για τους απανταχού ανανεωτές και «αριστερούς», ενσωματωμένους στην άλλη «σοσιαλδημοκρατική διαχείριση», που θέλουν μια «άλλη Ευρώπη», του «εξανθρωπισμού του καπιταλισμού», της λογικής «και με το κεφάλαιο και με τους εργάτες».


Χ. Ε.