Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου των συντελεστών της παράστασης, τονίστηκε ότι το έργο αυτό, που ανεβάζεται αύριο στη «Μονή Λαζαριστών», είναι γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο και αναφέρεται στους Ελληνες του Πόντου και στην κατασκευή ενός γεφυριού που θα ενώσει την περιοχή της Αρδασσας με το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Το κείμενο χρησιμοποιεί αλληγορία: Το χτίσιμο του γεφυριού που ταυτίζεται με την ανοικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας από συνειδητοποιημένους ανθρώπους, όπου δεν υπάρχει κανενός είδους εκμετάλλευση. Το έργο γράφηκε στο Σοχούμ (1927) και παρουσιάστηκε στη σκηνή του Ελληνικού Δραματικού Τομέα του Κρατικού Θεάτρου της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας (Σοχούμ, 1931).
«Το μήνυμα του έργου είναι η συνειδητοποίηση του ατόμου - μοχλού στο μετασχηματισμό της κοινωνίας. Η ιδεολογία της συνειδητοποίησης ήταν βασικό στοιχείο της νέας σοβιετικής τέχνης», τονίζει ο Ερμής Μουρατίδης στο βιβλίο του, το «Ποντιακό θέατρο».
Οπως ακόμη τόνισε χθες ο σκηνοθέτης, το αρχείο του περιλαμβάνει 285 έργα του Ποντιακού Θεάτρου και πρότεινε να διδάσκεται αυτό το θέατρο στο ΑΠΘ. Ο διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νικήτας Τσακίρογλου, σημείωσε ότι αξίζει οι θεατρόφιλοι της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα οι ποντιακής καταγωγής να δουν τη θαυμάσια αυτή παράσταση.
Συντελεστές της παράστασης είναι και οι: Σκηνικά - κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης, μουσική διδασκαλία: Μιχάλης Καλιοντζίδης, χορογραφία: Οδυσσέας Γωνιάδης, φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης. Παίζουν: Στέλλα Σμουλιώτη, Λευτέρης Τεκτονίδης, Λάζος Τερζάς, Ροδή Τσολερίδου, Γαλάτεια Καμενή, Θόδωρος Τεκντετσίδης, Παύλος Ελευθεριάδης, Κώστας Ισαακίδης, Αννα Μανουσαρίδου, Μάκης Ακριτίδης, Θόδωρος Τσαλουχίδης, Παντελής Καλπάκογλου, Νίκος Παναγιωτίδης.