ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
Τόνοι τσιμέντου για το γήπεδο - επιχείρηση
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005

Κομμάτι από την έκταση όπου θα κατασκευαστεί το γήπεδο
Την ομολογία ότι στο χώρο του Ελαιώνα όπου θα κατασκευαστεί το γήπεδο της αθλητικής εταιρίας του Παναθηναϊκού θα πέσουν τόνοι τσιμέντου, ώστε να αναπτυχθούν πολλές εμπορικές δραστηριότητες, έκανε προχτές με δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Θ. Σκυλακάκης.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε ότι: «Αυτή η τρύπα αντί να μείνει έτσι, θα γίνει για μας το καινούριο κομμάτι της Αθήνας. Με 46% πράσινο και θα μεταφερθούν εκεί γραφεία, εμπορικές χρήσεις αλλά σε ένα εκπληκτικό περιβάλλον. Στα επόμενα 20 με 30 χρόνια, η περιοχή του Ελαιώνα θα είναι ίσως η πιο σημαντική περιοχή της Αθήνας και σίγουρα μια καινούρια πόλη».

Πρόκειται εν ολίγοις για τη δημιουργία μιας «μικρής πόλης», στην ήδη ασφυκτικά χτισμένη Αθήνα. Και μάλιστα όχι για την κατασκευή δομών προς όφελος των πολιτών και της ποιότητας ζωής τους (δημοτικοί χώροι άθλησης, πολιτιστικά κέντρα, θέατρα κλπ.), αλλάω για γραφεία επιχειρήσεων και εμπορικά κέντρα!

Ο Θ. Σκυλακάκης, στην ερώτηση «ποια είναι η οικονομική συμφωνία Δήμου και ΠΑΕ», απάντησε: «Με αυτοχρηματοδότηση, με τη βοήθεια και κατά βάση μισθώματος που θα πληρώνει η ΠΑΕ. Επίσης και από τις εμπορικές και άλλες χρήσεις οι οποίες θα γίνουν δίπλα στο γήπεδο, συν το γκαράζ που θα έχουμε κάτω από τη Λ. Αλεξάνδρας». Κουβέντα για τα 110 στρέμματα του Ελαιώνα που χαρίζονται στην ΠΑΕ «Παναθηναϊκός». Κουβέντα για την απαράδεκτη σύμβαση με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραχώρησε το στάδιο Καραϊσκάκη, («επινοικιάστηκε» στην ΠΑΕ «Ολυμπιακός» για 50 χρόνια, με την ΠΑΕ να έχει την αποκλειστική κυριότητα και χρήση του γηπέδου), και που ετοιμάζεται - όπως φαίνεται - να υπογράψει κι η σημερινή κυβέρνηση.

Τα στρέμματα που χαρίζονται είναι λαϊκή περιουσία, τα χρήματα που θα διαθέσει ο δήμος, είναι χρήματα των Ελλήνων εργαζομένων, τα έσοδα από το γκαράζ επίσης, και το γήπεδο, θα ανήκουν στην ΠΑΕ «Παναθηναϊκός»! Θα πληρώνει μεν η ΠΑΕ κάποιο ποσό για τη χρήση του γηπέδου, αλλά μήπως η διοίκηση του δήμου θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα αυτά προς όφελος των εργαζομένων;

«Στη Λ. Αλεξάνδρας θα γίνουν 17 στρέμματα πρασίνου, θα υπάρχει όμως από κάτω ένα γκαράζ, το οποίο θα είναι δίπλα στο Μετρό...», είπε ο Θ. Σκυλακάκης. Πέρα από το γεγονός, ότι με τη δημιουργία γκαράζ υπονομεύονται οι ελεύθεροι χώροι, σε συνδυασμό και με την επαναφορά από τη δημοτική αρχή της ελεγχόμενης στάθμευσης, ενισχύεται ένα πρότυπο λειτουργίας της πόλης που στηρίζεται στο ΙΧ. Δεν αποτρέπεται, δηλαδή, κάποιος να κυκλοφορεί και να παρκάρει το αυτοκίνητό του στο κέντρο, αρκεί να πληρώνει γι' αυτό.

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην τσιμεντοποίηση ενός ακόμα θεσμοθετημένου χώρου πρασίνου, μετά τη συμφωνία μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΠΑΕ «Παναθηναϊκού» για την κατασκευή γηπέδου στον Ελαιώνα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας.