Αποκαλυπτικά για τους κερδισμένους και χαμένους της εφαρμοζόμενης φορολογικής πολιτικής τα επίσημα στοιχεία φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων έτους 1998, που δημοσιοποιήθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών
Από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος |
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία επιβεβαιώνουν την όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση του παραγόμενου πλούτου, σε όλο και λιγότερα χέρια, παράλληλα με την αύξηση στον αντίθετο πόλο της φτώχειας, προκύπτουν από την επεξεργασία των πινάκων του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία εισοδήματος του έτους 1999.
Αν και τα επίσημα αυτά στοιχεία, απεικονίζουν με όχι ακριβή τρόπο τις διεργασίας στην κατανομή του πλούτου (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 1999 ανήλθε σε 38,1 τρισ. δραχμές, το δηλωθέν εισόδημα του έτους αυτού ήταν μόλις 16 τρισ. δραχμές), είναι όμως ενδεικτικά για τις διαχωριστικές γραμμές (σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο) που έχουν ήδη διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία. Η περιβόητη κοινωνία των 2/3, η οποία τόσο πολύ είχε απασχολήσει τους αρθρογράφους στις αρχές της δεκαετίας του '90, αποτελεί μια πραγματικότητα για τη χώρα μας.
Η 15ετής εφαρμογή, με μικρά διαλύματα - των προγραμμάτων λιτότητας, τα οποία πήραν σάρκα και οστά στις αρχές της δεκαετίας του '90 με την κατάθεση των προγραμμάτων «σύγκλισης», είχε σαν αποτέλεσμα, αυτό που μέσες - άκρες προκύπτει και από την ανάλυση των πινάκων του υπουργείου Οικονομικών. Τεράστια συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων χρυσοκάνθαρων επιχειρηματιών, χρηματιστών και πολιτικών... Αντίθετα τα λαϊκά στρώματα πληγήκανε αποφασιστικά από τα προγράμματα λιτότητας, καθώς σήκωσαν το βάρος της αύξησης της φορολογίας και της περικοπής των κρατικών (κοινωνικών) δαπανών. Μια οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα η οποία αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη στην ιδιαίτερα άγρια και βάρβαρη μετα-ΟΝΕ εποχή.
Η υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, είναι εμφανής από την επεξεργασία των στοιχείων φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 1998 και εκκαθαρίστηκαν από την εφορία το 1999. Από την επεξεργασία αυτών των στοιχείων, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:
Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν χτες, προκύπτει ότι συνολικά υποβλήθηκαν 4.585.287 φορολογικές δηλώσεις, το δηλωθέν εισόδημα ανήλθε σε 16 τρισ. δραχμές και ο συνολικός φόρος έφτασε τα 1.335,3 δισ. δραχμές.