Στη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, εξετάστηκε η πορεία της Επιχείρησης στο νέο «ανταγωνιστικό» περιβάλλον, που συνθλίβει ό,τι απέμεινε από το δημόσιο χαρακτήρα της. Επίσης, «ψήνεται» νέο χαράτσι στα τιμολόγια, τουλάχιστον 3,3%
Το σύνθημα του πανό του ΠΑΜΕ- «φτηνό ρεύμα για το λαό»- που αναρτήθηκε τον Ιούλη του 2003 στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, παραμένει και σήμερα επίκαιρο |
Δίνοντας το στίγμα του τι συζητήθηκε στη σύσκεψη, ο Δ. Σιούφας:
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, στην αποφυγή μπλακ άουτ και στην απομάκρυνση του κινδύνου, λόγω της ανταπόκρισης των καταναλωτών στην έκκληση για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και τα μέτρα που λήφθηκαν για την περικοπή κατανάλωσης από τους αγρότες και τους μεγάλους πελάτες. Αυτή ήταν και η εκτενέστερη αναφορά, καθώς το θέμα της ΔΕΗ στην «απελευθερωμένη» αγορά «καίει».
Αν και ο υπουργός απέκλεισε νέα μετοχοποίηση, ωστόσο το τελευταίο νομοσχέδιο προβλέπει απόσπαση του δικτύου διανομής από τη ΔΕΗ, προκειμένου όλοι οι ιδιώτες παραγωγοί και έμποροι να μπορούν να το χρησιμοποιούν και μάλιστα με συμφέροντες όρους για τη βίαιη και καταναγκαστική επιβολή τους στην «αγορά».
Ηδη η ΔΕΗ λειτουργεί ως «πολυμετοχική» εταιρία που οφείλει κατά τους παλιούς και νέους διοικούντες της να βγάζει κέρδη για τους μετόχους της. Γι' αυτό, εξάλλου, προετοιμάζεται μια αύξηση του τιμολογίου πολύ μεγαλύτερη από την τελευταία που έφτασε το 2,74% μαζί με το ειδικό τέλος 0,24% για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον περασμένο Οκτώβρη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κινείται γύρω στο 3,3%.
Η αύξηση του τιμολογίου είναι απαραίτητο στοιχείο και για την προσέλκυση των ιδιωτών, οι οποίοι απαιτούν εξασφαλισμένη και μεγάλη κερδοφορία. Το γεγονός ότι οι ιδιώτες επιλέγουν παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο που είναι η πλέον ακριβή επιλογή, με μόνο πλεονέκτημα το μικρότερο κόστος κατασκευής των μονάδων παραγωγής, θα έχει ως αποτέλεσμα το ηλεκτρικό ρεύμα που θα διαθέτουν να είναι ακριβότερο από αυτό της ΔΕΗ που χρησιμοποιεί - ακόμα - κυρίως λιγνίτη. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους απαιτεί γενίκευση της παραγωγής με φυσικό αέριο και αύξηση των τιμολογίων.
Στην «απελευθερωμένη» αγορά, η ΔΕΗ περισσότερο απ' ό,τι τώρα θα λειτουργεί σαν μια ιδιωτική εταιρία που θα λειτουργεί ...«ανταγωνιστικά», συμβάλλοντας με την υποδομή της, που φτιάχτηκε με χρήματα του λαού, στη δημιουργία των ...ανταγωνιστών της!!! Εξάλλου, η επέκτασή της στο εξωτερικό δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά το κέρδος των μετόχων και ήδη εξετάζει την εξαγορά μονάδων στη Ρουμανία.
Τα υπερκέρδη φαίνεται ότι μυρίστηκαν και οι Αμερικανοί που έχουν εμπειρία από τα μπλακ άουτ που γεννά η ιδιωτική ηγεμονία στην ενέργεια. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η συνάντηση που είχαν χτες με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τ. Ρις ο υπουργός Ανάπτυξης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ν. Στεφάνου, είχε σαν αντικείμενο τις «προοπτικές για περαιτέρω έλευση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, μετά την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και του νέου συστήματος αδειοδότησης των ΑΠΕ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας».