Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θέμα νοοτροπίας και παιδείας...
Πέμπτη 23 Ιούνη 2005

Eurokinissi

Ο απολογισμός του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής, αλλά και οι δικομματικές κορόνες εναντίον του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αναφορικά με το θέμα της γυναικείας απασχόλησης αρκέστηκε στο να αναφερθεί γενικά στις κυβερνητικές επιλογές και τους στόχους γενικότερα για την «αγορά εργασίας».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Συμβούλιο Κορυφής. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «η ΕΕ μπήκε σε μία καμπή της πορείας της, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, εξαιτίας της σύμπτωσης των αρνητικών εξελίξεων. Επιπλέον, όμως, προστέθηκαν και άλλα θέματα, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο το σκηνικό στην Ευρώπη. Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην 60χρονη πορεία της, έχει περάσει πολλές ανάλογες καταστάσεις. Τώρα, όμως, είμαστε περισσότεροι και είναι περισσότερο δύσκολα τα πράγματα. Χρειάζεται περίσκεψη, ευρωκεντρική αντίληψη, νηφαλιότητα και διορατικότητα από όλους». Πρόσθεσε την εκτίμηση ότι «για τις δημοσιονομικές προοπτικές, σύντομα θα αναληφθεί καινούρια προσπάθεια για να φτάσουμε σε συμφωνία», επισημαίνοντας πως «η απορρόφηση κοινοτικών πόρων συνεχίζεται ανεπηρέαστα ως το 2008, με την εφαρμογή του Γ' ΚΠΣ». Οσον αφορά τη διεύρυνση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει στο κείμενο των συμπερασμάτων, αλλαγή πολιτικής, σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση. Ισχύουν όλα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο». Τόνισε, τέλος, την πάγια θέση του «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με τις προϋποθέσεις που έχουν, ήδη, τεθεί. Επιμένουμε στην εθνική στρατηγική που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις». Επίσης ο Κ. Καραμανλής προανήγγειλε τη συζήτηση του όλου θέματος στη Βουλή με ενημέρωση από την πλευρά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Σώματος για τη συζήτηση των ευρωπαϊκών προοπτικών, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις».

Αναφερόμενος στο θέμα της απασχόλησης των γυναικών, ο Κ. Καραμανλής το συνέδεσε με τις συνολικότερες κυβερνητικές επιδιώξεις στο χώρο της οικονομίας επαναλαμβάνοντας τα περί «ανταγωνιστικότητας» των ελληνικών επιχειρήσεων. Οπως είπε, «βασική παράμετρος σε όλες τις πολιτικές μας είναι η ενίσχυση της συμμετοχής της γυναίκας στην οικονομία και η ανάδειξη του πολυσύνθετου ρόλου της στην κοινωνία. Ο στόχος αυτός είναι και αίτημα και αναγκαιότητα. Είναι θέμα και νοοτροπίας και παιδείας. Είναι, όμως, και ζήτημα θεσμικών παρεμβάσεων. Πάνω απ' όλα, όμως, απαιτείται διαρκής προσπάθεια για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας». Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει ως φιλεργατικό μέτρο την ενίσχυση των εργοδοτών με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των γυναικών. Ανέφερε ότι «ακολουθούμε ενεργητικές πολιτικές που δεν περιορίζονται στην επιδότηση των ανέργων, αλλά προτάσσουν τη στήριξη της απασχόλησης. Χρηματοδοτούνται, από το Γ' ΚΠΣ, προγράμματα στα οποία θεσπίζονται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τις άνεργες γυναίκες».

Πάντως ο πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως είπε, «η Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, βούλιαζε στα χρέη και τα ελλείμματα. Ενώ το 1980 το Δημόσιο χρέος ήταν στο 25% του ΑΕΠ, το 2004 ξεπέρασε το 110% του ΑΕΠ. Κάθε οικογένεια είναι, τώρα, χρεωμένη με 72 χιλ. ευρώ». Παράλληλα δήλωσε ότι η χώρα «ήταν αιχμάλωτη σε διαπλεκόμενες σχέσεις, σε γραφειοκρατικές και αδιαφανείς διαδικασίες. Πλήρωνε τεράστιο κόστος για όλα αυτά και υποχωρούσε διαρκώς στη διεθνή κατάταξη για τη διαφθορά» και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά «υποχωρούσε διαρκώς στη διεθνή κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Οι εξαγωγές μας μειώνονταν, οι εισαγωγές αυξάνονταν και το εμπορικό ισοζύγιο διευρυνόταν. Χρηματοδοτούσαμε, δηλαδή, με ολοένα και περισσότερους πόρους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο εξωτερικό».