ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Στη μάχη και η Σουηδία
Πέμπτη 16 Ιούνη 2005

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις πέντε ηπείρους, η προετοιμασία του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα πραγματοποιηθεί στις 7 - 15 Αυγούστου στο Καράκας της Βενεζουέλας. Οι Εθνικές Προπαρασκευαστικές Επιτροπές (ΕΠΕ) έχουν μπει στην τελική ευθεία προετοιμασίας, ενώ το ενδιαφέρον της νεολαίας εκδηλώνεται όλο και πιο έντονα.

Παρά το οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η ΕΠΕ Σουηδίας έχει ριχτεί για τα καλά στη μάχη για την επιτυχία του 16ου ΠΦΝΦ. Οπως τονίζει στο «Ρ» η Τζένη Λάρσον, εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Σουηδίας, «στέλνουμε αντιπροσώπους της προπαρασκευαστικής επιτροπής σε σχολεία και πανεπιστήμια για να ενημερώσουν και να απαντήσουν σε ερωτήματα για το φεστιβάλ. Επίσης πηγαίνουμε σε τοπικά κοινωνικά δρώμενα, όπως συνέδρια και συναυλίες αλληλεγγύης. Οι διαφορετικές νεολαιίστικες οργανώσεις που συμμετέχουν στην προπαρασκευαστική επιτροπή, χρησιμοποιούν τα περιοδικά που εκδίδουν για να προπαγανδίσουν το φεστιβάλ και να προσελκύσουν νέους και φοιτητές».

Η γενική ανταπόκριση της νεολαίας της Σουηδίας είναι θετική και εκφράζεται τόσο από το μεγάλο ενδιαφέρον για ενημέρωση όσο και από διάθεση συμμετοχής. Ιδιαίτερα στις συζητήσεις που οργανώνονται, οι πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ΠΦΝΦ δείχνουν ότι οι μαθητές και οι φοιτητές της χώρας προσελκύονται από τέτοιου είδους δραστηριότητες που ενισχύουν το διεθνισμό και την αλληλεγγύη.

Μερικές από τις νεολαιίστικες οργανώσεις που συμμετέχουν ενεργά στην ΕΠΕ Σουηδίας, πέρα από την ΚΝ Σουηδίας, είναι: οι Νέοι Αριστεροί, η Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία, ο Σουηδοκουβανικός Σύνδεσμος, η Επιτροπή Ειρήνης Σουηδίας, οι Νέοι Σοσιαλιστές, ο Σύνδεσμος φιλίας με τη Βενεζουέλα.