ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
«Επιδρομή» στο εισόδημα των εργαζομένων
Τετάρτη 15 Ιούνη 2005

Εμπόδιο για την τσιμεντοποίηση του κτήματος Ομορφοκλησιάς ήταν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων (Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση)
Πρότυπο ...τυφλής υπακοής στις προσταγές της κυρίαρχης πολιτικής, που θέλει τους δήμους μοχλούς υλοποίησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλα τα επίπεδα (εργασιακά, υπονόμευση δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποιήσεις, κτλ.), αποτελεί η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας. Ο Γιάννης Χαραλάμπους, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος της πόλης, ασπάζεται τη λογική της «διαχείρισης» της άθλιας κατάστασης στην οποία έχει οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση η έλλειψη κρατικών πόρων.

Στη Νέα Ιωνία, οι δημότες γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες της διαρκούς μεταβίβασης αρμοδιοτήτων της πολιτείας στην ΤΑ, χωρίς την εξασφάλιση μάλιστα των απαραίτητων πόρων, αλλά και με τη συνδρομή των αιρετών της ΤΑ στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής:

Φέτος, το κόστος συμμετοχής στις δημοτικές κατασκηνώσεις ανέβηκε κατά 12,5% (από 80 πέρσι, φτάνει τα 90 ευρώ, το δεκαπενθήμερο, κατ' άτομο).

Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Απόφαση του ΔΣ του Κέντρου Βρεφικής Αγωγής και Φροντίδας Οικογένειας του Δήμου Ν. Ιωνίας, από τις 13 του Μάη 2005, η οποία θα κατατεθεί ως πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπει ότι: Από το Σεπτέμβρη του 2005, κάθε νέα εγγραφή, ανεξαρτήτως εισοδήματος, θα αντιστοιχεί σε 95 ευρώ! Ενώ για τα παιδιά (γύρω στα 450) που ήδη φιλοξενούνται στους σταθμούς, τα τροφεία θα κυμαίνονται πλέον από 25 έως 95 ευρώ, ενώ πριν κυμαίνονταν από 15 έως 53 ευρώ. Στο κείμενο του Κέντρου Βρεφικής Αγωγής διαπιστώνεται: «...Δεν υπάρχουν επιπλέον πόροι ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες της λειτουργίας του Κέντρου (πρόσληψη προσωπικού, δημιουργία νέων βρεφικών και παιδικών τμημάτων, καλύτερη παροχή υπηρεσιών κλπ.)...».

Για το 2005, η αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη έφτασε το 16,3%. Καμία ουσιαστική προσπάθεια δεν έχει γίνει προς την κυβέρνηση για την καταβολή των οφειλόμενων πόρων. Αντίθετα, η δημοτική αρχή για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες καταφεύγει σε δανεισμό. Μόνο την περίοδο 2003-2004, τα δάνεια έφτασαν τα 4 εκατομμύρια ευρώ!

Από τον οικονομικό απολογισμό του 2004 επιβεβαιώνεται πως πάνω από τα μισά έσοδα του δήμου προέρχονται από τις τσέπες των δημοτών (περίπου 52%). Ποσοστό που διαρκώς αυξάνεται...

Ελεύθεροι χώροι υπό διωγμόν...

Στο στόχαστρο βρίσκεται και το δικαίωμα των δημοτών σε χώρους πρασίνου και ψυχαγωγίας: Η περιοχή της Ομορφοκλησιάς, το τμήμα δηλαδή του άλσους Βεΐκου που ανήκει στο Δήμο της Νέας Ιωνίας, παραμένει εκτεθειμένη στην τσιμεντοποίηση και στις ορέξεις του κεφαλαίου εδώ και χρόνια. Αν και ο χώρος έχει χαρακτηριστεί δάσος, η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για μια οργανωμένη και αναγκαίας έκτασης δεντροφύτευση, για την αληθινή προστασία του χώρου. Κι αυτό, πέντε χρόνια μετά τις κυβερνητικές απόπειρες για δημιουργία πάρκινγκ (ενόψει Ολυμπιάδας). Τότε, ο χώρος τελικά σώθηκε, χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, στις οποίες παρότρυνε και πρωτοστάτησε η «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία» (ΔΗΠΙ), όταν οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις περιορίζονταν απλά σε φραστικές καταδίκες, για λόγους τακτικής...

Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης και στη Νέα Ιωνία. Την άρνησή του να παρέμβει ο δήμαρχος την αιτιολόγησε με το επιχείρημα ότι «εγώ δεν παρανομώ...». Τα σχέδιά του τότε ανέτρεψε και πάλι η δραστηριοποίηση του λαού και της ΔΗΠΙ.

Το ίδιο ...«νομότυπα» δρα ο δήμαρχος και ως προς την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οπως ακριβώς επιτάσσει η ΕΕ και τα κόμματα που στηρίζουν το κεφάλαιο. Ετσι, η ελαστική απασχόληση, οι συμβάσεις, το έκτακτο προσωπικό, έχουν γίνει καθεστώς για πολλούς εργαζόμενους του δήμου. Σε περίοδο απεργιών και κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του δικαιώματος σε σταθερή δουλιά και για την ανάκληση απολύσεων, η δημοτική αρχή κατέφυγε στα δικαστήρια, αλλά και σε ανοιχτές απειλές του τύπου «υπάρχουν και οι ιδιώτες».


Α. Μ.