Αποκαλύπτονται σταδιακά οι συνέπειες των εξαγορών και συγχωνεύσεων σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων
Οι τραπεζοϋπάλληλοι της EFG EUROBANK, εκτός από μια σειρά προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα εργασιακά τους δικαιώματα μετά τη συγχώνευση των τραπεζών, σήμερα αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με καταγγελίες, ένα πλάνο 300 εκβιαστικών «εθελούσιων αποχωρήσεων». Ηδη μέχρι σήμερα, όπως καταγγέλλεται, έχει απευθυνθεί με προσωπικές προσκλήσεις σε 150 υπαλλήλους, κάθε ηλικίας και βαθμού, ζητώντας τους να παραιτηθούν με αυξημένη αποζημίωση. Σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθούν, παίρνοντας τη νόμιμη, που είναι και μικρότερη. Μέχρι το τέλος του μήνα ενδέχεται να απευθυνθεί και σε άλλους 150 υπαλλήλους. Η δικαιολογία δε που προβάλλει η διοίκηση σ' αυτούς τους υπαλλήλους είναι ότι «δεν ταιριάζουν με το κλίμα της επιχείρησης...».
Οι τελευταίες αυθαίρετες απολύσεις, αλλά και η τρομοκρατία που ασκείται στους υπόλοιπους υπαλλήλους είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» στην EFG EUROBANK. Μια σειρά άλλων αυθαιρεσιών που καταγγέλλονται αποδεικνύει ότι αυτοί που τελικά ωφελήθηκαν από τις ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις των τραπεζών ήταν μόνο το τραπεζιτικό κεφάλαιο που αύξησε τα κέρδη του, απορυθμίζοντας παράλληλα τις εργασιακές σχέσεις.
Οι παραβιάσεις του ωραρίου των τραπεζοϋπαλλήλων έχουν γίνει καθεστώς από τη διοίκηση της τράπεζας, με αποκορύφωμα την αυθαίρετη εφαρμογή του δήθεν «35ωρου» σε... όλα της τα καταστήματα (αντί για ορισμένων που προβλεπόταν πιλοτικά), διευρύνοντας την καταστρατήγηση του ωραρίου σε όλους τους εργαζόμενους. Ακόμη και σήμερα, οι υπάλληλοί της εξαναγκάζονται να εργάζονται μέχρι και τις 8 το βράδυ και τις περισσότερες από αυτές τις χιλιάδες υπερωρίες δεν τις πληρώνονται. Ακόμα καθεστώς έχουν γίνει τα διαφορετικά και χωρίς ανάλυση μισθολόγια. Αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μη γνωρίζουν τι πληρώνονται και αν εφαρμόζονται οι κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας παράλληλα και μισθολογικές ανισότητες. Τέλος, πολλές είναι και οι περιπτώσεις άδικων μετακινήσεων εργαζόμενων της τράπεζας.
Απέναντι σ' αυτή την επίθεση του τραπεζίτη στα εργασιακά τους δικαιώματα οι εργαζόμενοι της EFG EUROBANK έχουν μείνει αδρανείς, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις που τους ασκούνται και το φόβο της απόλυσης. Η διοίκηση της τράπεζας έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη μη αγωνιστική παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο κινείται σε λογικές «κοινωνικών διαλόγων». Ετσι η διοίκηση έχει καταφέρει να παρέμβει μέχρι και στα εσωτερικά των συλλόγων των υπαλλήλων. Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει προσπάθειες με διάφορα μέσα, ώστε όλοι οι υπάλληλοι να γίνουν μέλη του σωματείου, του οποίου ελέγχει το προεδρείο. Μ' αυτό το σωματείο επιθυμεί η διοίκηση να «διαπραγματευτεί», μετά και τη συγχώνευση με την Εργασίας, για τη δημιουργία νέου κανονισμού εργασίας.
Οπως άλλωστε έχει καταγγείλει με ανακοίνωση η ΟΤΟΕ, ύστερα από συνάντησή της με τη διοίκηση της τράπεζας, «σημείο τριβής αποτέλεσε η επισήμανση ότι δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε παρέμβαση της διοίκησης της EFG EUROBANK στα συνδικαλιστικά ζητήματα, είτε αυτά αφορούν καθοδήγηση για εγγραφή μελών σε συλλόγους, είτε αμφισβητήσεις που τέθηκαν για τον ποιον εκπροσωπεί η ΟΤΟΕ και ποια θέματα διαπραγματεύεται».
Η ΕΣΑΚ Τραπεζών, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις εκβιαστικές «εθελούσιες αποχωρήσεις», σε δελτίο Τύπου επισημαίνει ότι είχε «προειδοποιήσει έγκαιρα τους εργαζόμενους ότι οι ιδιωτικοποιήσεις - εξαγορές - συγχωνεύσεις θα έχουν αποτέλεσμα να θιχτούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας. Είχαμε καλέσει τότε τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να οργανώσουν τον αγώνα τους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».
«Ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση, συνεχίζει η ΕΣΑΚ, έχει και η ίδια η ηγεσία της ΟΤΟΕ που τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων των τραπεζών, ρίχνοντας το βάρος μόνο στους όρους ξεπουλήματος, στην τιμή και στις λεγόμενες διασφαλίσεις. Στη δεκαετία του '80 όμως όταν το τραπεζικό κίνημα ήταν ισχυρό δώσαμε αγώνες που είχαν αποτέλεσμα, όταν επιχειρήθηκαν αυθαίρετες απολύσεις σε ξένες τράπεζες».
«Το παράδειγμα της EFG EUROBANK ανοίγει το δρόμο και στους άλλους τραπεζικούς ομίλους να προχωρήσουν ανεξέλεγκτα σε εκβιαστικές "εθελούσιες αποχωρήσεις". Προειδοποιούμε όμως ότι μετά τις ιδιωτικές τράπεζες θα ακολουθήσουν και οι υπό ιδιωτικοποίηση τράπεζες Αγροτική και Εμπορική», σημειώνει η ΕΣΑΚ.
Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καταλήγει καλώντας τους τραπεζοϋπαλλήλους «να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν το κίνημα και τον αγώνα τους για να αποτρέψουν αυτές τις αρνητικές εξελίξεις».