ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ
Επιμένει στις ασφυκτικές πιέσεις η Ουάσιγκτον

Αναδίπλωση των συριακών στρατευμάτων στην κοιλάδα Μπεκάα μέχρι τέλη Μάρτη ανακοίνωσαν οι Εμίλ Λαχούντ και Μπάσαρ αλ Ασαντ από τη Δαμασκό

Τρίτη 8 Μάρτη 2005

Associated Press

Σύρος στρατιώτης στα βουνά ανατολικά της Βηρυτού
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την αναδίπλωση των συριακών στρατευμάτων προς την κοιλάδα Μπεκάα μέχρι τα τέλη του Μάρτη ανακοίνωσαν, μετά τη συνάντησή τους στη Δαμασκό, οι Πρόεδροι της Συρίας και του Λιβάνου. Στο επίσημο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το μέγεθος της συριακής δύναμης που θα παραμείνει στην κοιλάδα Μπεκάα μέχρι την οριστική της υποχώρηση προς τα συρο-λιβανικά σύνορα. Η ανακοίνωση αυτή, το περιεχόμενο της οποίας είχε προαναγγελθεί από τον Πρόεδρο Ασαντ κατά την ομιλία του στο Συριακό Κοινοβούλιο το Σάββατο, ικανοποίησε τις αραβικές ηγεσίες, αλλά όχι τις ΗΠΑ, που επέμειναν στις ασφυκτικές τους πιέσεις και στην ωμή παρέμβασή τους στα εσωτερικά του Λιβάνου.

Την προσήλωσή τους στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ταΐφ, που προβλέπει σταδιακή αναδίπλωση των συριακών στρατευμάτων, αλλά και σε «όσες αποφάσεις απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 1559 του ΟΗΕ» επισήμαναν οι Μπάσαρ αλ Ασαντ και Εμίλ Λαχούντ. Δεν παρέλειψαν, επίσης, να τονίσουν τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών. Οπως διευκρίνιζαν διπλωμάτες των δύο πλευρών (σε μια προσπάθεια να προλάβουν τυχόν αντιδράσεις), όταν ολοκληρωθεί η συριακή αποχώρηση, τα συριακά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Η αρχική αντίδραση της λιβανικής αντιπολίτευσης ήταν οι πανηγυρισμοί. Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της κατέκλυσαν για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα την Πλατεία Μαρτύρων στο κέντρο της Βηρυτού γιορτάζοντας, όπως έλεγαν μέσα από τα συνθήματά τους, την «απελευθέρωση της χώρας». Οι ομιλητές στη συγκέντρωση κάλεσαν το πλήθος να παραμείνει στους δρόμους με καθημερινές διαδηλώσεις προκειμένου «να διασφαλιστεί ότι η Συρία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Επιφυλακτικότερος, αντίθετα, εμφανίστηκε ο εξόριστος, στο Παρίσι, ηγέτης της χριστιανικής αντιπολίτευσης του Λιβάνου, στρατηγός Μισέλ Αούν, ο οποίος μίλησε για «συριακό ελιγμό προκειμένου να κερδηθεί χρόνος».

Πιέζει η Ουάσιγκτον

Αρνητική ήταν η υποδοχή των αποτελεσμάτων της λιβανο-συριακής συνόδου και από την Ουάσιγκτον. Ο Σκοτ ΜακΛίλαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επανέλαβε την επωδό περί «πλήρους και άμεσης αποχώρησης» και ζήτησε «λόγια και όχι έργα» από τη Δαμασκό. Ο ΜακΛίλαν απέφυγε να διευκρινίσει αν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με τις επιπλέον κυρώσεις που φέρεται να εξετάζει ο Λευκός Οίκος σε βάρος της Συρίας, ούτε σε τι ακριβώς συνίστανται οι «πρωτοβουλίες που θα λάβει η Ουάσιγκτον αν η Συρία επιμείνει στα ημίμετρα».

«Ολική και άμεση αποχώρηση» των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο ζητούν, με κοινή τους ανακοίνωση, και οι Γκέρχαρντ Σρέντερ και Ζακ Σιράκ, από το Μπλόμπεργκ της Γερμανίας. Παρ' όλα αυτά, χαμηλώνουν, κάπως, τους τόνους υπογραμμίζοντας ότι «άκουσαν με προσοχή τις δηλώσεις του Προέδρου Ασαντ στο Κοινοβούλιο». Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η αντίδραση του Χαβιέ Σολάνα. Αντίθετα, «ικανοποιητικές και ενθαρρυντικές» είχαν χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του Ασαντ οι ηγεσίες των Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου.

Ενταση εσωτερικά και προσπάθειες αποκλιμάκωσης

Συνάντηση με την ηγεσία της λιβανικής αντιπολίτευσης θα έχει, σήμερα, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ». Ο Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, μετά από ευρεία σύνοδο των φιλο-συριακών λιβανικών πολιτικών δυνάμεων, εμφανίστηκε συμφιλιωτικός, τονίζοντας ότι «θα πρέπει τα συριακά στρατεύματα να αποσυρθούν ολοκληρωτικά όταν ο Λίβανος πάψει να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ». Επισήμανε, επίσης, ότι «το κυριότερο είναι να διατηρηθεί η εθνική ενότητα και να αποτραπεί κάθε ξένη ανάμειξη».

Ο Νασράλαχ ζήτησε από τους οπαδούς της οργάνωσής του να αποφύγουν τις προκλήσεις. Κάλεσε, επίσης, τη λιβανική αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε διαδήλωση που διοργανώνεται, σήμερα, στη Δαμασκό «κατά κάθε ξένης ανάμειξης και υπέρ της αναγνώρισης του ρόλου της Συρίας στο πλευρό του λιβανικού λαού κατά τον εμφύλιο».

Στελέχη της λιβανικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν ικανοποίηση για τις δηλώσεις Νασράλαχ. Το ίδιο, όμως, δεν έγινε και με την ισραηλινή ηγεσία που επέμεινε σε έναν πυροδοτικό ρόλο. Ο ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ χαρακτήρισε τη «Χεζμπολάχ» «κύρια απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή», κατηγορώντας την ότι «δεν επιθυμεί τη συριακή αποχώρηση και υποσκάπτει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές προσπάθειες για διάλογο». Για συριακή «υπεκφυγή» μίλησε και ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες.

Λίγες ώρες, πάντως, πριν από τις συμφιλιωτικές δηλώσεις του Νασράλαχ, ένας 18χρονος Λιβανέζος έπεφτε νεκρός από πυρά στην πλατεία των Μαρτύρων, στη Βηρυτό. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, πυροβολήθηκε από αυτοκίνητο που έφερε σημαία της φιλο-συριακής οργάνωσης «Αμάλ».

«Ολη η περιοχή στο στόχαστρο»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις εξελίξεις στο Λίβανο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: «Εκτιμάμε ότι ήδη έχει μπει σε πρακτική εφαρμογή η αποκαλούμενη μεσογειακή πολιτική του ΝΑΤΟ, που είναι έμπνευση των ΗΠΑ και τυγχάνει της συναίνεσης της ΕΕ, η οποία βεβαίως προσδοκά να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο επιρροής και κερδών στην περιοχή, δε θέλει να αφήσει να κερδίζουν οι ΗΠΑ τη μερίδα του λέοντος.

Η δολοφονία του πρώην φιλοαμερικανού πρωθυπουργού λειτουργεί ως μια μεγάλης ολκής προβοκάτσια. Η υπόθεση εξελίσσεται ως ντόμινο. Η Συρία, αλλά και το Ιράν μπαίνουν πιο καθαρά στο στόχαστρο και βεβαίως συνολικά η περιοχή.

Ολοι εμείς που με συνέπεια παλεύουμε κατά του ιμπεριαλισμού, με όλες τις αποχρώσεις του, πρέπει να τρέξουμε για ένα κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς του Λιβάνου, της Συρίας, του Ιράν, μαζί με την αυξανόμενη αλληλεγγύη στον ιρακινό και παλαιστινιακό λαό. Κανένας εφησυχασμός, η φωτιά είναι κοντά μας».