Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την εξής δήλωση:
«Ζητήσαμε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ανησυχεί πάρα πολύ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Ιδιαίτερα για το θέμα που με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο έχει τεθεί, της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου. Πήραμε επίσης υπόψη, ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2005 το θέμα αυτό θα συζητηθεί στον ΟΗΕ, και η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα έχει και την προεδρία. Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο και μια ιδιαίτερη ευθύνη.
Από τον πρωθυπουργό ζητήσαμε το εξής, γνωρίζοντας βεβαίως ότι έχουμε ουσιαστικές διαφορές και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής: Υπάρχει το ψήφισμα 1244 του 1999 των Ηνωμένων Εθνών. Εστω αυτό το ψήφισμα να τηρηθεί. Προβλέπει κάποια δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά ρητά, τουλάχιστον, καθορίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στη Σερβία και επομένως δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής συνόρων. Καταλαβαίνετε ότι εάν προχωρήσουν στην ανεξαρτητοποίηση, θα ανοίξει ο "ασκός του Αιόλου". Πρώτα - πρώτα και το νέο κράτος θα είναι ένα κράτος προτεκτοράτο. Υπάρχει το πρόβλημα της Βοϊβοντίνα, υπάρχει το πρόβλημα στο Σατζάκ, στο Πρέσεβο, υπάρχει ο επιδιωκόμενος διαχωρισμός Σερβίας - Μαυροβουνίου που βρίσκεται σε ένα δρόμο. Θα υπάρχουν αλυσιδωτές επιδράσεις. Και γιατί δεν πρέπει να σκεφτούμε τι θα σημάνει τα επόμενα χρόνια για το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Δυτική Θράκη; Ξέρουμε ότι ένα βήμα σε τέτοια ζητήματα μπορεί να φέρει τα Βαλκάνια ακόμα περισσότερο πίσω».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:
«Ο πρωθυπουργός με ενημέρωσε για το ταξίδι που έκανε. Κινήθηκε στα πλαίσια και των επίσημων δηλώσεων που έχει κάνει για τα Βαλκάνια. Εμείς επιμείναμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει με τη δράση και το ρόλο της να πει ΟΧΙ στην ανεξαρτητοποίηση. Ζητήσαμε να μη δεχτεί τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών, που βλέπουν με καλό μάτι, στο όνομα του εφικτού, την ανεξαρτητοποίηση. Κοιτάξτε να δείτε, το ψήφισμα του ΟΗΕ, το 1244 του '99, δεν έχει εφαρμοστεί, δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη. Λένε ότι δεν έχει εφαρμοστεί, είχε εμπόδια. Ομως ο ΟΗΕ μόλις το 2002 έκανε μια προσπάθεια ελέγχου και το 2004 καθόρισε τα κριτήρια. Κατά τη γνώμη μας συνειδητά, με ευθύνη ιδιαίτερα των ΗΠΑ, αφέθηκε αυτό το ψήφισμα να μην υλοποιηθεί και υλοποιήθηκε σε βάρος των Σέρβων».