Στις ΗΠΑ, 22 στα 100 παιδιά ζουν μέσα στη φτώχεια, σύμφωνα με την έκθεση της Γιούνισεφ |
Στις τρεις πρώτες θέσεις με αύξηση της παιδικής φτώχειας, βρίσκονται η Πολωνία (4,5%), το Λουξεμβούργο (4,2%) και η Δημοκρατία της Τσεχίας (4,1%). Ανάλογη «πορεία» διακρίνεται ακόμα στις εξής χώρες: Βέλγιο, Πορτογαλία, Μεξικό, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία.
Η έκθεση σημειώνει πως σε Γαλλία, Ελλάδα (0,3%), Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, η παιδική φτώχεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Τα ποσοστά, τα οποία παρουσιάζονται, αφορούν τη «σχετική» φτώχεια, που ορίζεται ως νοικοκυριά με εισόδημα κάτω του 50 τοις εκατό του εθνικού μέσου εισοδήματος. Ακόμα, ο όρος «πλούσιες χώρες» ορίζεται από τη συμμετοχή στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Αίσθηση, ωστόσο, προκαλούν τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας που καταγράφονται σε χώρες που θεωρούνται ...πρότυπα οικονομικής ανάπτυξης - για τις επιχειρήσεις ασφαλώς. Η έκθεση επισημαίνει πως, το 2000, περίπου 22 στα 100 παιδιά στις ΗΠΑ ζουν σε συνθήκες φτώχειας (το σχετικό ποσοστό είναι 21,9%)! Επίσης:
Στην Ελλάδα, το ποσοστό παιδικής φτώχειας για το 1999 βρίσκεται στο 12,4%.
Αξίζει, τέλος, να τονιστεί πως ως οι τρεις πιο καθοριστικοί παράγοντες για τα επίπεδα παιδικής φτώχειας αναφέρονται οι κοινωνικές τάσεις, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας και οι κρατικές πολιτικές.