Με την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό που τον διακρίνει, μιλά για τα παιδικά του χρόνια, τα όνειρά του, τους ανθρώπους που τον στήριξαν, γι' αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκε, για τον «αληθινό του Θεό» που είναι ο Διόνυσος, για το χιούμορ, τη μεταφυσική, τη σχέση του με τη μουσική, το τραγούδι, την τέχνη, για τη μανία του ως δημιουργός να παρατηρεί «πολύ το περιβάλλον, τους ανθρώπους που ζούνε γύρω μου. Με την έννοια, τι ανάγκη θα τους καλύψει ένα δικό μου έργο, τι θα τους πει που δεν έχουν προλάβει να το ομολογήσουν οι ίδιοι στον εαυτό τους. Κάνω αυτή τη διαδρομή από πολύ μικρός, δεν εννοώ πως θα τους δώσω τη χαρά, δεν ξέρω αν ήμουν ποτέ καλός σ' αυτό. Αλλωστε, πιστεύω ότι το ενενήντα τοις εκατό του έργου μου είναι λυπημένο. Τα χαρούμενα πράγματα που έχω κάνει είναι πολύ λίγα. Γιατί όσον αφορά στο τραγούδι κουβαλάω κάτι από το γεγονός ότι στην Ελλάδα, από καταγωγής της, μέσα στη λαϊκή τέχνη υπάρχει μια μεγάλη λύπη».
Πλούσια η σοδειά φέτος για τον Σταμάτη Κραουνάκη, καθώς αυτό το μήνα κυκλοφόρησε και το βιβλίο του «Τα λόγια που χωρέσανε» (εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Ιανός ο Μελωδός»). Στο βιβλίο περιλαμβάνονται στίχοι, σκίτσα, χειρόγραφα, χύμα σημειώσεις, φωτογραφίες από το 1978 έως το 2004, μαρτυρίες «κόπου», μιας εποχής, που ήταν τα «γόνιμα νιάτα μας» όπως σημειώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης και συνεχίζει «χωρίς την αφορμή και την αιτία της θεάς μουσικής, τίποτε απ' αυτά δε θα 'χε γίνει». Στο πλούσιο έργο του καταγράφονται 40 δίσκοι, ενώ έχει συνθέσει μουσική σε πάνω από 50 έργα για το θέατρο.
Αλλά την εμπνευσμένη «υπογραφή» του μπορείτε να γευτείτε και με το λαϊκό ρεσιτάλ της Δήμητρας Παπίου, στο «ραντεβού της Τετάρτης», στον ίδιο χώρο. Πρόκειται για μια έρευνα αναλυτικής ανάγνωσης γνήσιων λαϊκών τραγουδιών, στη φόρμα του μουσικού μονολόγου, συνέχεια της πρώτης ιδιαίτερα επιτυχημένης απόπειρας «Νέα γυναίκα μόνη τραγουδά», με την Δήμητρα Παπίου, που κυκλοφόρησε και σε CD (2002). Η ιδέα και διδασκαλία του θεάματος «το ραντεβού της Τετάρτης» είναι του Σταμάτη Κραουνάκη. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χρίστος Θεοδώρου, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Νίκος Ασλάνης και τραγουδούν μαζί της ο Στέλιος Καρπαθάκης, ο Γιάννης Καραλής και ο Χρήστος Μουστάκας.
Επίσης, για δεύτερη χρονιά στην «Αθηναΐδα» παρουσιάζεται «Η συνωμοσία των λουκουμάδων», η μουσικοθεατρική παράσταση της Παιδικής Σκηνής, μια «όπερα - παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους», την οποία ο Σταμάτης Κραουνάκης άρχισε να ονειρεύεται το 1973 διαβάζοντας το έργο του Γιώργου Σεφέρη «Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά». Μια παράσταση που «μυεί» τα παιδιά, με έναν παιγνιώδη, πολύ χαρούμενο τρόπο, στον «κόσμο» και στην ομορφιά της μουσικής, του θεάτρου και της ποίησης, ταυτόχρονα.