Αυτό που ξεχώρισε, ωστόσο, από την πλευρά της κυβέρνησης, που επιχειρήθηκε να περάσει στην κοινή γνώμη από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, είναι ότι οι «αλλαγές - τομές στην εκπαίδευση» είναι απαραίτητες και προκύπτουν από τις «σημαντικές δεσμεύσεις από τη συμμετοχή της χώρας στη διαδικασία της Μπολόνια» και ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων και μάλιστα άμεσα.
Το σημείο «κλειδί» είναι ακριβώς η Διακήρυξη της Μπολόνια. Ο «Ριζοσπάστης» πρώτος έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα κυβερνητικό έγγραφο και μάλιστα τη μέρα έναρξης του «διαλόγου» στις 21 Γενάρη, την Εθνική Αναφορά (κατατέθηκε στις 14/1) μπροστά στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας, που θα ελέγξει πόσο προχώρησαν σε κάθε χώρα οι αποφάσεις της Μπολόνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μάη στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Από αυτή την αναφορά αποκαλύπτεται το προειλημμένο των αποφάσεων και άρα η κοροϊδία του διαλόγου.
Η κυβέρνηση στο έγγραφο αυτό εμφανίζει σίγουρη την ψήφιση του νόμου που θα εφαρμόσει την αξιολόγηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και μάλιστα στις λεπτομέρειές του. Ταυτόχρονα προχωρά άλλα δυο νομοσχέδια που έχουν άμεση σχέση με τη διαδικασία της Μπολόνια: Το νομοσχέδιο για τη «διά βίου εκπαίδευση» και το νομοσχέδιο για την αναγνώριση τίτλων σπουδών και ισοτιμιών.
Ο «Ρ» για την καλύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας ξεκινάει από σήμερα ένα αφιέρωμα που θα φωτίσει πολλές πλευρές για το σκοπό των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται. Ανοίγουμε το αφιέρωμα με μια ιστορική αναδρομή στη διαδικασία της Μπολόνια, το σημείο εκκίνησης και τις ευρωπαϊκές συνόδους που ακολούθησαν.