Το υπουργείο Απασχόλησης σέρνει το χορό της αντιασφαλιστικής επίθεσης
Μετά τον πρώτο γύρο συζητήσεων που άρχισε με αφορμή την Εμπορική Τράπεζα και επεκτάθηκε σε αλλεπάλληλες συναντήσεις κυβερνητικών παραγόντων, τραπεζιτών και ΟΤΟΕ, τη σκυτάλη παίρνει πλέον το υπουργείο Απασχόλησης.
Η εμπλοκή του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργείου σηματοδοτεί την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το μέτωπο του ασφαλιστικού. Πρώτος στόχος, γενικά τα επικουρικά ταμεία των τραπεζών και όχι μόνο το θέμα της Εμπορικής. Δεύτερος στόχος, η άμεση εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα η υπαγωγή των ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ-τράπεζες) στο ΙΚΑ. Τρίτος, η διευθέτηση μιας σειράς εκκρεμοτήτων του νόμου 3232, που περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσα στον πρώτο μήνα του 2005 να φέρει νομοσχέδιο-«σκούπα», που θα αποκρυσταλλώνει όλες τις παρεμβάσεις.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει τον «πυρήνα» του ασφαλιστικού και να μην περιοριστεί στην «περιφέρεια». Και αυτό καθώς η εφαρμογή στην πράξη του νόμου 3029, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2002, αφορά όχι μόνο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, αλλά συνδέεται άμεσα με την κατάσταση του ΙΚΑ.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν τις εκλογές, ενέταξε το ΤΑΠΙΛΤ (Ιονικής) στο ΙΚΑ απαλλάσσοντας την Αλφα Μπανκ από τις υποχρεώσεις της, ύψους 200 δισ. δραχμών, τα οποία χωρίς αιδώ φορτώθηκαν στο ΙΚΑ, μια πράξη μάλιστα που η κυβέρνηση της ΝΔ αποδέχτηκε ως τετελεσμένο, δείχνει ότι η τελευταία θα κινηθεί στην ίδια γραμμή. Η υπαγωγή των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ, όπως άλλωστε προβλέπει και ο ίδιος ο νόμος 3029, έχει μόνο και μία στόχευση, την απαλλαγή των τραπεζών και των μετόχων των πρώην ΔΕΚΟ από τις υποχρεώσεις τους και τη μετακύληση του κόστους στο ΙΚΑ. Αλλά η υπονόμευση του ΙΚΑ προδιαγράφει το μέλλον των συντάξεων για εκατομμύρια ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα.
Οι εξελίξεις αυτές «χτυπάνε καμπανάκι» για ολόκληρη την εργατική τάξη. Η ιστορία των αντιασφαλιστικών νόμων της τελευταίας 15ετίας αποδεικνύει ότι οι αντεργατικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε κάποιους τομείς του ασφαλιστικού συστήματος αργά ή γρήγορα επεκτείνονται στο σύνολο των εργαζομένων. Η φιλολογία, που αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες μέρες, ότι δήθεν η σημερινή γενιά με τις απολαβές της επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές, εξυπηρετεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική. Τη στρατηγική του κεφαλαίου για ακόμα παραπέρα «απαλλοτρίωση» ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όλων των εργαζομένων.
Απ' αυτή τη σκοπιά πρέπει να δούνε οι εργαζόμενοι τις σημερινές εξελίξεις και τα σχέδια της κυβέρνησης. Και η μόνη απάντηση που μπορεί να υπάρξει είναι η ενιαία αντίδραση στις κυβερνητικές επιδιώξεις. Αυτή την απάντηση δίνουν τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 του Δεκέμβρη προβάλλοντας διεκδικήσεις υπεράσπισης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και ενίσχυσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.
Σε κοινή επίθεση εναντίον των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων κάλεσε την κυβέρνηση ο συντονιστής του τομέα κοινωνικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τσούρας.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αφού δήθεν άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «ακινησία και απραξία» στο ασφαλιστικό, ουσιαστικά τη ...συνεχάρη που επιτέλους, όπως είπε, «ομολόγησε ότι το ασφαλιστικό πρέπει να προχωρήσει με βάση το πλαίσιο των Ν. 3029/2002 και 3232/2004».
Βέβαια, η εφαρμογή στην πράξη του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα ήταν μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία όμως επιχειρούσε να εμφανίσει προς τα έξω ότι το ασφαλιστικό «δεν αλλάζει».