Eurokinissi |
«Στο σταυροδρόμι μεταξύ ζωής και θανάτου» βρίσκεται σύμφωνα με την Παλαιστίνια διπλωματική εκπρόσωπο στη Γαλλία, Λάιλα Σαχίντ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Η Σαχίντ επέμεινε ότι η κατάστασή του δεν είναι «μη αναστρέψιμη», αλλά παραδέχτηκε ότι οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γαλλικού στρατιωτικού νοσοκομείου του Περσί, Κριστιάν Εστριπό, αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση, όπου ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ παραμένει «εξαιρετικά κρίσιμη».
Εξω από το νοσοκομείο Περσί, στα περίχωρα Κλαμάρ του Παρισιού, έχουν συγκεντρωθεί, από το βράδυ της Πέμπτης, δεκάδες Παλαιστίνιοι, οι οποίοι, κρατώντας κεριά και φωτογραφίες του Παλαιστινίου ηγέτη, πραγματοποίησαν σιωπηλή ολονυχτία. Δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν και έξω από τη Μουκάταα στη Ραμάλα.
Την ίδια ώρα, όλα τα όργανα της παλαιστινιακής ηγεσίας βρίσκονται σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, προκειμένου να θέσουν, έστω και στοιχειωδώς, τις βάσεις για την αποφυγή πρόκλησης χάους μετά την ενδεχόμενη ανακοίνωση του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ. Με βάση την παλαιστινιακή νομοθεσία, μετά από απώλεια του Γιάσερ Αραφάτ, την εξουσία αναλαμβάνει για 60 ημέρες ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου μέχρις ότου γίνουν διενεργηθούν νέες προεδρικές εκλογές.
Χτες, μετά από πρωτοβουλία της Παλαιστινιακής Αρχής και της οργάνωσης της «Φατάχ», όπου πρόεδρος είναι ο Γιάσερ Αραφάτ, στην πόλη της Γάζας πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των εκπροσώπων 13 μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων, με στόχο να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα συνεννόησης για να κυλήσει ήρεμα η μεταβατική περίοδος στη μετα-Αραφάτ εποχή. Εκπρόσωποι των ισλαμιστικών οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ» υποστήριξαν ότι συμμετέχουν στη συνάντηση για «να γίνει κατανοητό σε ολόκληρο τον κόσμο ότι υπάρχει εθνική ενότητα και ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι σκόρπιες φυλές».
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η «Χαμάς» ασκεί πιέσεις για τη σύσταση μιας συλλογικής παλαιστινιακής ηγεσίας που θα καλύψει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το κενό εξουσίας που θα αφήσει η απώλεια του Γιάσερ Αραφάτ. Παράλληλα, ζητά να διατυπωθεί σαφώς ότι θα συνεχιστεί η παλαιστινιακή ένοπλη αντίσταση.
Στο μεταξύ, τόσο οι παλαιστινιακές όσο και οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε, χτες, την είσοδο στο Ισραήλ όλων των ανδρών Παλαιστινίων κάτω των 50 ετών και όλων των γυναικών κάτω των 35, ενώ ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πλατεία των Τεμενών και το αλ Ακσα. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε μυστικές συνομιλίες για να καθοριστεί ο τόπος ενταφιασμού του Γιάσερ Αραφάτ, κάτι που διαψεύδει η παλαιστινιακή πλευρά.
Ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ ο οικογενειακός του τάφος βρίσκεται στην Κχαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας. Η προοπτική, όμως, ταφής του Αραφάτ στην Ιερουσαλήμ έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από την ισραηλινή ηγεσία και, μάλιστα, χτες, ο φερόμενος ως «κεντρώος μετριοπαθής», υπουργός Δικαιοσύνης, μέλος του κόμματος Σινούι, Τζόζεφ Λαπίντ, δήλωνε ότι «στην Ιερουσαλήμ ενταφιάζονται Εβραίοι βασιλιάδες και όχι Αραβες τρομοκράτες».
Η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει, επίσης, σχολιάσει διόλου το ενδεχόμενο να ταφεί ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη και φέρεται να αποδέχεται μόνο την επιλογή της Λωρίδας της Γάζας. Από την άλλη πλευρά, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν συνεχείς διαβουλεύσεις για να αποφασίσουν και ποια πρόσωπα θα μεταβούν στο Παρίσι για να συνοδεύσουν τη σορό του Αραφάτ πίσω στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς ένα τέτοιο καθήκον αμέσως θα καθιστά ενδεχομένους διαδόχους τους συγκεκριμένους αξιωματούχους.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν, πάντως, ότι αν χρειαστεί η ταφή του Αραφάτ να γίνει στη Λωρίδα της Γάζας, μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας όλων των υψηλών προσώπων που θα μεταβούν εκεί για την κηδεία. Η ισραηλινή πλευρά, όμως, διέρρεε ότι θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη τη μετάβαση οποιουδήποτε υψηλού προσώπου στη Γάζα δεδομένης της σχετικώς χαώδους κατάστασης που επικρατεί και ξεκαθάριζε ότι η ίδια μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, μόνο έξω από τα παλαιστινιακά εδάφη.
Δύο μικρά παιδιά, 7 και 8 ετών, διαμελίστηκαν κυριολεκτικά όταν χτυπήθηκαν από οβίδα ισραηλινού τανκ, στην Κχαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση. Ωρες νωρίτερα, 3 Παλαιστίνιοι σκοτώνονταν από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό «αλ Μπουρέιγ» στην πόλη της Γάζας.