Απαραίτητη η αύξηση κατά το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς οι επενδυτές - μέτοχοι της ΔΕΗ περιμένουν... κέρδη
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Ανάπτυξης - που έκανε της ανακοινώσεις από την έδρα της ΔΕΗ, με τη διοίκηση της οποίας είχε προηγουμένως συναντηθεί - επιχείρησε να εμφανίσει μικρή και δικαιολογημένη τη νέα αύξηση, λέγοντας ακόμη ότι «είναι χαμηλότερη του πληθωρισμού και του εκτιμώμενου πληθωρισμού για τους επόμενους 12 μήνες». Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ έχει σημαντική κερδοφορία. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2004 το σύνολο των εσόδων της αυξήθηκε κατά 4,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2003 και τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 4,4%. Τα λειτουργικά της κέρδη την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 12,9% (657,9 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη προ φόρων κατά 8,6% (311,9 εκατ. ευρώ)!
Σε ερώτηση του «Ρ», εάν η κυβέρνηση σκέφτηκε να μην αυξήσει τα τιμολόγια λόγω της σημαντικής κερδοφορίας της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές λόγω της γενικότερη ακρίβειας, ο Δ. Σιούφας απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι το σκεφτήκαμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ΔΕΗ είναι μια πολυμετοχική επιχείρηση, εισηγμένη στο χρηματιστήριο και μάλιστα το 40% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές»! Τι άλλο χρειάζεται για να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα; Είναι πάντως και αυτή η απάντηση μια ακόμη απόδειξη για το πώς ακριβώς βλάπτει τα συμφέροντα των λαϊκών οικογενειών η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των πρασινογάλαζων κυβερνήσεων, μια απόδειξη για το ρόλο των... θεσμικών κερδών και τη σχέση τους με τις συνεχείς ανατιμήσεις.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει αύξηση 3,6%, ενώ η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ήταν τελικά για 2,5%, πέρα από το νέο ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το πλαίσιο για τις ΑΠΕ έχει πολλά κενά, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει να επιδοτεί με εκατομμύρια ευρώ τους ιδιώτες και να τους αδειοδοτεί για τη δημιουργία και επέκταση των μονάδων τους σε αυτό τον τομέα ενέργειας. Ετσι, τα χρήματα από το νέο ειδικό τέλος θα καταλήξουν στις τσέπες τους.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσάς ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 1.250 εργαζομένων, από τους οποίους οι 1.033 θα είναι τεχνικοί, κάτι που όπως είπε αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αλλά και προϋπόθεση για καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Αυτό που δεν είπε είναι ότι από το 2002 έχουν αποχωρήσει περίπου 3.500 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι τεχνικοί, με αποτέλεσμα να διατηρείται το πρόβλημα της αριθμητικής ανεπάρκειας του προσωπικού και οι αποχωρήσεις συνεχίζονται. Παραδέχτηκε, εξάλλου, ότι ισχύει η «γενική μας πολιτική» για τον περιορισμό του προσωπικού της ΔΕΗ.
Το ...«κερασάκι της τούρτας», χτες, ήταν η ανακοίνωση νέας τιμολογιακής πολιτικής για τους πολύτεκνους. Ετσι, για 4 προστατευόμενα μέλη θα ισχύει μειωμένο τιμολόγιο μέχρι τις 3.500 KW (αντί των 3.000 KW) και κανονικό μόνο για την επιπλέον κατανάλωση, αντί της συνολικής όπως ισχύει τώρα. Για 5-9 προστατευόμενα μέλη 4.000 KW και κανονική χρέωση μόνο για την υπέρβαση, για πάνω από 10 παιδιά 4.500 KW.
Επίσης, αντί επιδόματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΕΗ θα προσφέρει... αγροτουρισμό στους εργαζόμενους μέσω της Αγροτουριστικής ΑΕ και του υπουργείου Τουρισμού.