ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δυναμική κινητοποίηση στη σκιά της Ακρόπολης

Για 1.100 κατώτερο μισθό, με καταγγελίες για την Ολυμπιάδα των πολυεθνικών, που είναι κόντρα στα δικαιώματα των εργατών

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004

«Ολυμπιάδα των πολυεθνικών, κόντρα στα δικαιώματα των εργατών», «1.100 ευρώ βασικό μισθό, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό», φώναξαν χτες το απόγευμα ξανά και ξανά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής τους στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους γύρω από την Ακρόπολη και το Θησείο. Διαβεβαίωσαν κυβέρνηση και εργοδότες ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας δεν κάνουν βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 1.100 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καθορισμό καθηκόντων, κλπ. Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε 4ωρη στάση εργασίας (5μ.μ. - 9μ.μ.). Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.

Τον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν κάνει δική τους υπόθεση το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες της Αθήνας που χτες έδωσαν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση. Τη συμπαράσταση και στήριξη στον αγώνα του κλάδου εξέφρασε στην κινητοποίηση αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Οι εργαζόμενοι, συγκεντρώθηκαν γύρω στις 6 το απόγευμα στη Διονυσίου Αεροπαγίτου (απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός) με δεκάδες πικέτες γραμμένες στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και κινέζικα ενημέρωναν τους τουρίστες για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, το αίσχος των 500 ευρώ μισθό, καθώς και για τα αιτήματα του κλάδου. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μοιραζόταν ανακοίνωση στα ελληνικά και αγγλικά.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Νίκος Παπαγεωργίου, εκ μέρους του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής. «Τα συνδικάτα - τόνισε - παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Για να μάθουν κυβέρνηση, ξενοδόχοι και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι ο καιρός της σιωπής και της υποταγής, τελείωσε».

Τη στήριξη του ΠΑΜΕ στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων μετέφερε στη συγκέντρωση ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Το ΠΑΜΕ - είπε - θα σταθεί αποφασιστικά στον κλάδο, ώστε αυτός ο αγώνας να λήξει νικηφόρα και για σας και όλους μας».

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας Χρήστος Κατσώτης. «Εμειναν ακόμα - τόνισε - δυο μέρες για να τελειώσει αυτό το πανηγύρι, αυτό το φαγοπότι των λίγων. Για να δούμε όμως τι θα μείνει στον εργάτη; Θα αυξηθεί το μεροκάματο; Θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια; Θα μείνει κανένα εργοστάσιο; Θα αυξηθούν οι θέσεις δουλιάς; Τι θα μείνει στον νέο; Θα μπορεί να αθληθεί χωρίς να πληρώνει; Θα μπορεί να σπουδάσει χωρίς να πληρώνει φροντιστήρια; Δε θα κινδυνεύει από τα ναρκωτικά και την ντόπα;». Για να απαντήσει: «Τι ετοιμάζουν για όλους εμάς μετά την Ολυμπιάδα; Ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας». Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε στο άθλιο εργασιακό περιβάλλον που έχουν επιβάλει οι ξενοδόχοι, αλλά και στο δύσκολο αγώνα που δίνει εδώ και ενάμιση χρόνο ο κλάδος.

«Αγώνας ταξικός, μαζικός, αποφασιστικός, υπογράμμισε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τους εμποδίσουμε, να έχουμε κατακτήσεις. Αγώνας ενάντια στη συνολική πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκφραστών. Η εναλλαγή των κυβερνήσεων όχι μόνο δε φέρνει τίποτα διαφορετικό για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αντίθετα εντείνεται η επιθετικότητα σε κάθε δικαίωμα, σε κάθε κατάκτηση. Εφαρμόζεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Με αυτή την πολιτική συγκρουόμαστε. Οικοδομούμε ισχυρό μέτωπο για την ανατροπή της».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία κατά μήκος της Διονυσίου Αεροπαγίτου και κατέληξε στο σταθμό του Θησείου. «Πιστό» στο ραντεβού του με τους εργάτες ήταν και χτες το «ζέπελιν», όπως και διμοιρίες της Αστυνομίας που ακολούθησαν την πορεία. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει "ζέπελιν" και κάμερες ο αγώνας θα τα σπάσει», απάντησαν οι εργαζόμενοι. «Οι συμβάσεις οι ελαστικές, αυξάνουν τα κέρδη στις πολυεθνικές», «μέχρι τα 50 είμαστε καλοί, μετά στα αζήτητα και αντιτουριστικοί», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας. Εντύπωση προκάλεσε στους τουρίστες η χτεσινή κινητοποίηση, που ρωτούσαν μάλιστα για τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Δεν έλειψαν και κάποιοι νεαροί τουρίστες που μπήκαν στη διαδήλωση, φωνάζοντας στα αγγλικά «οι εργάτες θέλουν μεγαλύτερους μισθούς».