Eurokinissi |
Εκτός από καμπανάκι, το τραμ κατασκευάστηκε και με «καπελάκι» 60 εκατ. ευρώ... |
Οι κυβερνητικές φιέστες για τα έργα μεταφοράς που το τελευταίο διάστημα εξελίσσονται σε Ολυμπιακό αγώνισμα, δεν είναι σε θέση να κρύψουν τις σημαντικές αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και γενικότερα στις μετακινήσεις των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου σήμερα πληρώνουν:
ICON |
Από τα εγκαίνια του προαστιακού σιδηροδρόμου |
Το μπαράζ αυτών των αυξήσεων αναμένεται να παγιωθεί ή ακόμη και να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα μετά το τέλος της διοργάνωσης των Αγώνων. Και βέβαια θα κορυφωθούν αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την καθιέρωση της μεθόδου των «συμβάσεων παραχώρησης» και στα μικρότερα έργα.
Οι ληστρικές συμβάσεις
Πολλά έργα, όπως η Αττική Οδός και το Ρίο - Αντίρριο, που κατασκευάστηκαν με τη ληστρικού τύπου μέθοδο των «συμβάσεων παραχώρησης», ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να τα χρυσοπληρώνει για δεκαετίες και για τη χρήση τους, προκειμένου να αποκομίσουν υπερκέρδη οι μεγαλοκατασκευαστές και οι τράπεζες, ενώ ήδη τα έχει πληρώσει μια φορά για την κατασκευή.
Ο ελληνικός λαός, όμως, καλείται να πληρώσει πανάκριβα και τα υπόλοιπα έργα, που εκτελέστηκαν με την «κλασική» μέθοδο, όπως το μετρό ή ο προαστιακός. Κι αυτό όχι μόνο επειδή το κόστος τους έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη από τις υπερβάσεις και τα «πανωπροίκια» προς τους εργολάβους ή επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να καθιερώσει για πάντα την αρχή της...«ανταποδοτικότητας», αλλά και καθώς στο «βάθος του τούνελ» των σχεδιασμών της βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση και των μέσων αυτών.
Εκτός από καμπανάκι το τραμ έχει και...«καπελάκι». Και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλό αφού το έργο κόστισε τελικά 60 εκατ. ευρώ πάνω από την αρχική εκτίμηση. Πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε μια ακόμα «κοκορομαχία» για το ποιος τελικά φταίει γι' αυτό. Είναι γεγονός πάντως ότι το έργο κόστισε 380 εκατ. ευρώ, έναντι 320 εκατ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.