Τζαζ δίχως όρια
Τετάρτη 7 Ιούλη 2004

O Αλ ντι Μέολα
Ενα ξεχωριστό διήμερο, το «Φεστιβάλ Τζαζ Αθήνας», θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Λυκαβηττό, με σπουδαίους ξένους και Ελληνες καλλιτέχνες.

Σήμερα ο Al Di Meola θα δώσει συναυλία σύγχρονης ορχηστρικής τζαζ, με πρωταγωνίστρια την κιθάρα. Το ρεπερτόριό του συνδυάζει το αργεντίνικο τάνγκο, τη λάτιν παράδοση και την κλασική μουσική. Ανάμεσα στις πολυάριθμες συνεργασίες του ξεχωρίζουν αυτές με τους Παβαρότι, Πάκο ντε Λουτσία, Πολ Σάιμον, Φιλ Κόλινς, Κ. Σαντάνα κ.ά. Τη βραδιά θ' ανοίξει το ελληνικό γκρουπ «The String project» (Β. Ρακόπουλος, Χ. Γιατζιτζιάν, Τ. Φαραζής, Γ. Καλούδης, Θ. Νικολούδης, Π. Βαρθακούρης, Αλ. Κτιστάκης).

Αύριο εμφανίζονται οι Ελληνες «Mode Plagal» με τη μουσική τους που κινείται μεταξύ ελληνικής παράδοσης, βυζαντινών ήχων και αφρικάνικων ρυθμών. Θα ακολουθήσει ο βιρτουόζος σαξοφωνίστας Charles Lloyd, στη μουσική του οποίου διακρίνεται ο αυτοσχεδιασμός. Μαζί του εμφανίζεται η Μαρία Φαραντούρη, ερμηνεύοντας το «Nocturne», στο οποίο ο Λόιντ έγραψε στίχους και δύο ελληνικά κομμάτια με τον σαξοφωνίστα να τη συνοδεύει.

Ακολουθεί ο Richard Galliano, ο οποίος συνθέτει, ενορχηστρώνει και ερμηνεύει κομμάτια που συνδυάζουν swing με tango, επιρροές από Charlie Parker και John Coltrane, αυτοσχεδιασμούς που παραπέμπουν στον Keith Jarret και μελωδικές μπαλάντες που θυμίζουν Billy Evans. Στη συναυλία του στο Λυκαβηττό, θ' αποτίσει φόρο τιμής στον Πιατσόλα. Το Φεστιβάλ ξεκινά στις 8 μ.μ. Είσοδος: 35 ευρώ, διήμερο: 60 ευρώ. Προπώληση στο ταμείο Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39) και στα «Μετρόπολις». Πληροφορίες: 210-7258510-12.