ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχείς επιθέσεις παρά τα δρακόντεια μέτρα

Με διακοπή κάθε επαφής με τον ΟΗΕ απειλεί τον Οργανισμό ο θρησκευτικός ηγέτης της σιιτικής πλειοψηφίας σε περίπτωση που θεωρηθεί δεσμευτικό ως έχει το σύνταγμα που υπογράφτηκε προσφάτως

Τρίτη 23 Μάρτη 2004

Associated Press

Βρετανοί που μετέχουν στις κατοχικές δυνάμεις δέχονται επίθεση με μολότοφ...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΜΠΑΛΑΝΤ.--

Αλλεπάλληλες, αντικατοχικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις του Ιράκ, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και χτες, ενώ συμπληρωνόταν ένας χρόνος από την αμερικανο-βρετανική εισβολή στη χώρα. Παρ' όλα αυτά, η κατοχική διοίκηση διατεινόταν ότι τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αποδείχτηκαν επιτυχή και αποφεύχθηκαν επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε «περήφανος που οι ΗΠΑ έγιναν τα όπλα της απελευθέρωσης για το Ιράκ» απαντώντας στις σφοδρότατες επικρίσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό για τις αποφάσεις και τους χειρισμούς του στο θέμα του Ιράκ. Στους επικριτές του προστέθηκε, μέσα από συνέντευξή του, και ο πρώην Πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος εκτίμησε ότι τόσο ο Μπους όσο και ο Μπλερ πρώτα πήραν την απόφαση για τον πόλεμο και μετά αναζήτησαν δικαιολογία, χρησιμοποιώντας ακόμη και πληροφορίες που γνώριζαν ότι δεν ήταν στοιχειοθετημένες.

Στο μεταξύ, από τη Νατζάφ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ των Ιρακινών σιιτών, ο Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, με νέα επιστολή του προς τον ΟΗΕ, φέρεται να προειδοποιεί τον Οργανισμό και τον ΓΓ Κόφι Ανάν «να μην αναγνωρίσουν το σύνταγμα που προωθεί η κατοχική διοίκηση, γιατί το συγκεκριμένο κείμενο προβλέπει σειρά μέτρων που μπορούν να οδηγήσουν το Ιράκ σε διάλυση». Ο αλ Σιστάνι επαναλαμβάνει τις ενστάσεις του σε συγκεκριμένα σημεία του συντάγματος, όπως ο τρόπος διακυβέρνησης, η τριμελής προεδρία κ.ά.

Επιμένει, μάλιστα, ότι για να ισχύσει το σύνταγμα θα πρέπει να ψηφιστεί από τη βουλή που θα προκύψει από ελεύθερες εκλογές. Ο Μεγάλος Αγιατολάχ προειδοποιεί ότι, σε περίπτωση που ο ΟΗΕ δεν προχωρήσει σε αποσαφήνιση της θέσης του, δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την αντιπροσωπεία του Οργανισμού που φθάνει στο Ιράκ, για να βοηθήσει στην προετοιμασία της μεταβίβασης της εξουσίας.

Μπαράζ επιθέσεων

Οι πρώτοι δύο Φιλανδοί έπεσαν νεκροί, χτες, στη Βαγδάτη, από πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Ηταν επιχειρηματίες και συμμετείχαν σε σχετική αποστολή. Νοτιότερα, στη Βασόρα, 13 Βρετανοί στρατιώτες και 6 Ιρακινοί πολίτες τραυματίζονταν, όταν οι βρετανικές δυνάμεις έσπευσαν σε βοήθεια των Ιρακινών ασφαλείας που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν ένα εξαγριωμένο πλήθος διαμαρτυρόμενων ανέργων.

Στο Μπάλαντ, νωρίς το πρωί, καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην είσοδο αμερικανικής βάσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι 7. Λίγο πριν το ξημέρωμα, στη δυτική Βαγδάτη, από βόμβα σκοτώθηκαν 1 Αμερικανός στρατιώτης και 1 Ιρακινός μεταφραστής, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Επίσης, στη Μοσούλη, άγνωστοι έβαλαν κατά αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι 3.

Την Κυριακή, ρουκέτες έπληξαν στόχους στο προάστιο Μανσούρ, της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός και να τραυματιστούν 3. Επίσης, στη Φαλούτζα, σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 7 από επίθεση με ρουκέτες. Καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής, αλλά και της Δευτέρας, οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Τικρίτ, στο Κιρκούκ και στη Μοσούλη.