Εφτά μήνες μετά, ακόμη με τον αραμπά...
Την περασμένη Παρασκευή, πέρασαν ακριβώς 7 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε το Λεκανοπέδιο Αττικής στις 7 Σεπτέμβρη 1999, και οι σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να βιώνουν μια άθλια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, που και τώρα, μετά τις εκλογές, μόνο με έναν τρόπο μπορεί να αλλάξει, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα το ΚΚΕ: Με τη διαμόρφωση ενός μετώπου πάλης των πιο πλατιών δυνάμεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της επιστημονικής κοινότητας, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ίδιους τους πληγέντες, ώστε πολλά από τα σημερινά προβλήματα να αντιμετωπιστούν άμεσα, αλλά κυρίως να μπουν στέρεες βάσεις για την αντισεισμική θωράκιση, αλλά και την προστασία του λαού από κάθε φυσικό φαινόμενο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ:
- 95.000 ιδιοκτησίες κρίθηκαν ακατάλληλες (6.315 «κόκκινες» και 88.365 «κίτρινες») και από αυτές μόνο οι 35 με 36.000 οικογένειες έχουν αντιμετωπίσει έστω και στοιχειωδώς το πρόβλημα της στέγης, είτε μένοντας στα 6.500 λυόμενα, είτε λαμβάνοντας το περίφημο επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης. Οι υπόλοιπες περίπου 60.000 οικογένειες εξακολουθούν να μένουν στα μισοκατεστραμμένα σπίτια τους, κάτι πολύ επικίνδυνο, καθώς συνεχίζεται η σεισμική δράση, όπως αποδείχτηκε από το σεισμό των 4,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στο τέλος του Μάρτη...
- Με πολύ αργούς ρυθμούς εξακολουθούν να κατατίθενται αιτήσεις και με πολύ αργότερους να εγκρίνονται, έστω και γι' αυτήν την ανεπαρκή στεγαστική πολιτική που θεσπίστηκε και δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο το κόστος των επισκευών και των ανακατασκευών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι τις 6 Απρίλη είχαν κατατεθεί μόνο 2.774 αιτήσεις για άδειες επισκευής (έναντι 88.365 κτισμάτων που θέλουν επισκευή) και μόνο 1.120 αιτήσεις για ανακατασκευή (έναντι 6.500 περίπου κτισμάτων που έχουν κριθεί οριστικά κατεδαφιστέα). Αλλά και από τις αιτήσεις αυτές έχουν εγκριθεί μόνο 556 άδειες επισκευής και μόνο 564 άδειες ανακατασκευής. Και βέβαια, όλοι αυτοί έχουν παραπεμφθεί στις τράπεζες, για να πάρουν τα ανάλογα ποσά που εγκρίνονται, αλλά κανείς στο ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ήξερε να μας δώσει κάποιο στοιχείο για το πόσες πληρωμές έχουν γίνει... Είναι, πάντως, γνωστό ότι μέχρι πριν 20 - 25 μέρες καμία εκταμίευση δεν είχε γίνει και ότι όσοι ξανάφτιαχναν τα σπίτια τους, έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη... Οι καθυστερήσεις αυτές στη στεγαστική αποκατάσταση έχουν να κάνουν και με την απογοήτευση των σεισμοπλήκτων, σχετικά με τα ανεπαρκή ποσά που εγκρίνονται, αλλά και με την τεράστια γραφειοκρατία που απαιτείται να «ξεπεράσουν», ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις. Το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς ο ίδιος ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα διατεθούν φέτος μόλις 16 δισ. δρχ. για τις επισκευές και ανακατασκευές!
- Σοβαρότατο εξακολουθεί να παραμένει και το πρόβλημα με τα χαρακτηρισμένα ως «επικινδύνως ετοιμόρροπα» κτίρια, πολλά από τα οποία (πάνω από 1.500) ακόμη - 7 μήνες μετά το σεισμό - δεν έχουν κατεδαφιστεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν, τόσο οι ιδιοκτήτες τους, όσο και οι περίοικοι.
- Αυτοί που ευθύνονται για το θάνατο 154 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων ακόμη από τα 31 κτίρια, που κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι», εξακολουθούν να παραμένουν ατιμώρητοι. Η Επιτροπή που έχει συσταθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη διερεύνηση των αιτίων εκτελεί το έργο της με βήματα «χελώνας», ενώ παράλληλα εξακολουθούν να παραμένουν «εξαφανισμένοι» πολλοί φάκελοι των κτιρίων αυτών από τις Πολεοδομίες και ...αναζητούνται.
- Σημαντικό παραμένει το πρόβλημα της ανεργίας των εργατοϋπαλλήλων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό, ενώ με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς και μετ' εμποδίων γίνεται η αποκατάσταση και των 20.000 περίπου των επαγγελματοβιοτεχνικών χώρων που επλήγησαν από το σεισμό, όπως έχουν καταγγείλει οι εκπρόσωποί τους.
Ν.Π.