Το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία άλλα και την απόλαυση της τέχνης, η εμπορευματοποίηση της τέχνης και η αξιοποίησή της από την κυρίαρχη ιδεολογία σαν μέσο χειραγώγησης των συνειδήσεων, αλλά και η καταδική της λαϊκής καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μαρασμό, εξαιτίας της μηδαμινής κρατικής χρηματοδότησης, κυριάρχησαν στην πλούσια κουβέντα με τους νέους δημιουργούς της Θεσσαλονίκης. Στη συζήτηση παρενέβη και ο Θανάσης Κεραμύδας, μέλος της αντιπροσωπευτικής επιτροπής των εργαζόμενων ηθοποιών του ΚΘΒΕ.
«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θυμήθηκαν προεκλογικά να εντάξουν στα προγράμματά τους τα ζητήματα του πολιτισμού και της Παιδείας», σημείωσε ο Νίκος Παναγιωτίδης, «όταν οι ρυθμοί ζωής που επιβάλλει η πολιτική τους εξανεμίζει τον ελεύθερο χρόνο και καθιστά αδύνατη την παραγωγή της τέχνης, όταν για τον πολιτισμό δίνεται μόλις το 0,03% του κρατικού προϋπολογισμού και οι βιβλιοθήκες είναι ελλιπέστατες».
«Η εμπορευματοποίηση της τέχνης δημιουργεί θεατές δυο ταχυτήτων» παρατήρησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. «Αυτούς που έχουν να πληρώσουν το αντίτιμο, την ελίτ, και τους πολλούς που δεν έχουν και εξαναγκάζονται να καταναλώνουν το προϊόν των εργολάβων της τέχνης, τον εμπορευματοποιημένο πολιτισμό. Μέσα σε όλα αυτά, η λαϊκή τέχνη απαξιώνεται, ανάγεται από την κυρίαρχη ιδεολογία σε γραφικό στοιχείο».
Νέοι δημιουργοί ενώ παρακολουθούν την ομιλία του υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Παναγιωτίδη |