ΥΠ. ΑΙΓΑΙΟΥ |
Δυστυχώς πολλές δεκαετίες μετά «η Γυάρος το θανατονήσι» παραμένει στο έλεος των καταπατητών και του καιρού |
Σύμφωνα με τις σχετικές προμελέτες, προβλέπεται κατασκευή λιμενικού έργου στη Γυάρο για τη διευκόλυνση της προσέγγισης μικρών επιβατικών σκαφών και φορτηγού πλοίου. Η στερέωση και ανάδειξη του κτιρίου των φυλακών και των τριών γειτονικών κτιρίων στον 4ο όρμο του νησιού. Επίσης, θα δημιουργηθεί δίκτυο διαδρομών Μνήμης σε όλο το χώρο των στρατοπέδων. Το δίκτυο αυτό συνδέει το κεντρικό κτίριο των φυλακών με το χώρο του νεκροταφείου, περνώντας μέσα από τους πέντε όρμους -στρατόπεδα που λειτούργησαν τις περιόδους 1947-'52 και 1955-'61
Στις επιμέρους παρεμβάσεις προβλέπεται, εκτός των άλλων, η αναγραφή όλων των ονομάτων των εξορίστων αγωνιστών σε βράχους κατά μήκος της βασικής διαδρομής, ανάμεσα στον 3ο και 4ο όρμο. Αποκατάσταση βάσεων και δειγματική παρουσίαση κάποιων σκηνών που εκφράζουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Και αποκατάσταση του χώρου του νεκροταφείου και των μνημάτων των ενταφιασμένων αλλά και όσων πέθαναν εκτός Γυάρου, από τις κακουχίες της παραμονής τους στο νησί.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Αιγαίου βασικές αρχές των παρεμβάσεων είναι: Η ανάδειξη όλων των περιόδων λειτουργίας του χώρου (1947 - '52, 1955 - '61 και 1967 - '74), η ενεργοποίηση της μνήμης των ανθρώπων που βίωσαν δραματικά τους χώρους και η διατήρηση του σκληρού χαρακτήρα του τοπίου χωρίς εξωραϊσμούς.
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων περιόδου 1967 - '74 στρατηγός ε.α. Μ. Βαρδάνης συμφώνησε με τις ήπιας μορφής επεμβάσεις, αρμονικές με το χώρο, που θα συνδέουν τους πέντε ορμίσκους με ανέγερση ταπεινών αναθηματικών στηλών με λιτές ιστορικές αναγραφές των τριών περιόδων λειτουργίας των στρατοπέδων της Γυάρου. Διευθέτηση του νεκροταφείου. Διαμόρφωση των χώρων που έζησαν ανθρώπινες στιγμές οι κρατούμενοι (θέατρο - χώροι άθλησης). Δημιουργία Μουσείου μέσα στα κτίσματα με έργα αντικείμενα, φωτογραφίες της διαβίωσης των κρατουμένων.