ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Θανάσιμη παγίδα» για τους κατακτητές
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις περισυλλέγουν το πτώμα συναδέλφου τους στη Σαμάρα
ΚΙΡΚΟΥΚ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΙΓΓΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Πέπλος μυστηρίου καλύπτει την πολύ σφοδρή και νικηφόρα(;) για τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα μάχη της Σαμάρα. Ανάλογος πέπλος καλύπτει και την υπόθεση της σύλληψης ή της απαγωγής ή της δολοφονίας του δεύτερου στην ιεραρχία του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, Ιζάτ Ιμπραχήμ Αλ Ντούρι. Και όλα αυτά με φόντο τη «θανάσιμη παγίδα» που έχει εξελιχθεί το Ιράκ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό «Christian Science Monitor», καταγράφοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο τα ερωτήματα του αμερικανικού λαού, αλλά και την «πικρή αλήθεια» για τις ΗΠΑ.

«Μεγάλη επιχείρηση εναντίον πολύ ύποπτου στόχου πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο Κιρκούκ και είναι πολύ πιθανό ο Ιζάτ Ιμπραχήμ να έχει συλληφθεί ή σκοτωθεί», δήλωσε στο «Reuters» ο Μοουφάκ αλ Ρουμπάγιε, στέλεχος του Συμβουλίου Διακυβέρνησης. Εντούτοις, λίγο αργότερα, ερωτώμενοι τόσο ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, που βρίσκεται στο Βέλγιο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΚλίλαν δεν επιβεβαίωσαν το γεγονός. Ετσι, οι πληροφορίες γύρω από το περιστατικό παραμένουν συνεπώς αρκετά συγκεχυμένες. Πάντως για τους «συμμάχους» και τον τρόμο που τους προκαλεί το Ιράκ, ο Ράμσφελντ δήλωσε: «Σαφής πλειοψηφία, αν όχι όλοι ανεξαιρέτως, συμφωνούν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια και να μην αφεθούν να αποθαρρυνθούν από τις επιθέσεις εναντίον κάποιων από τις δυνάμεις του συνασπισμού».

Και εν μέσω της σύγχυσης γύρω από την τύχη Αλ Ντούρι, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης έπεσε νεκρός χτες κατά την έκρηξη βόμβας, που είχε τοποθετηθεί στο σημείο διέλευσης αμερικανικού κομβόι νοτίως της πόλης Σαμάρα - όπου οι ΗΠΑ διατείνονται ότι σκότωσαν 54 Ιρακινούς σε οδομαχίες με την άλλη πλευρά να μιλά μόνο για οκτώ νεκρούς.

Τα μυστήριο με τα εξαφανισμένα πτώματα

Διατείνονται, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία επιβεβαιωμένη και τεκμηριωμένη πληροφορία για του λόγου το αληθές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο χτεσινό δημοσίευμα ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» καταγράφει «μία σφοδρή μάχη όπου δεν υπήρχε κανένα πτώμα», ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο - AFP αναφέρει ότι σύμφωνα με τις νοσοκομειακές πηγές νεκροί είναι μόνο οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους και ένα μικρό παιδί και φυσικά όχι «μαχητές». Παράλληλα, μια τελείως διαφορετική εκδοχή για την πολύνεκρη συμπλοκή των Αμερικανών στη Σαμάρα έδωσαν χτες και οι Ιρακινοί αξιωματούχοι, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι σκοτώθηκαν 54 αντάρτες, αλλά τα μόνα θύματα ήταν οκτώ Ιρακινοί πολίτες, όπως τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Σαμάρα, Ισμαήλ Μαχμούντ Μοχάμεντ, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν περισσότεροι από 45 Ιρακινοί πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της CENTCOM είχε δηλώσει ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 52 Ιρακινοί αντάρτες, δηλώνοντας μάλιστα ότι φορούσαν στολές Φενταγίν - του παραστρατιωτικού σώματος πιστών οπαδών του Σαντάμ Χουσεΐν - σε μια από τις σφοδρότερες μάχες μετά την επίσημη λήξη των εχθροπραξιών στο Ιράκ.

Το πένθος ταιριάζει... στην Ισπανία

Στο μεταξύ, ημέρα πένθους κηρύχτηκε η χτεσινή για την Ισπανία, όπου κηδεύτηκαν - παρουσία όλων των «αρχόντων», απουσία του κόσμου και σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη - και οι επτά αξιωματικοί που έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο σε ενέδρα στο Ιράκ, στην έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών CNI στη Μαδρίτη.

«Εάν αποσυρόμασταν, τότε όλες οι προσπάθειες που έχουμε καταβάλει έως σήμερα θα αποδεικνύονταν μάταιες. Θα ενισχύαμε τη δύναμη και τη στρατηγική των τρομοκρατών. Θα ήταν σαν να υποκύπταμε στον εκβιασμό τους», υπογράμμισε προς το Κοινοβούλιο ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, βάσει των όσων μεταδίδει το «Reuters».

Παρ' όλα αυτά οι δολοφονίες έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη χώρα σχετικά με τη σκοπιμότητα της παρουσίας ισπανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ισπανών επιθυμεί την επιστροφή των στρατιωτών. Εξάλλου, δεν είναι οι πρώτοι. Συνολικά δέκα Ισπανοί έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και αναπτύχθηκε δύναμη δεκατριών χιλιάδων στρατιωτών.

Καμία εμπιστοσύνη

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ιρακινών, σε ποσοστό 79%, δεν έχει εμπιστοσύνη στις στρατιωτικές δυνάμεις της συμμαχίας που σταθμεύουν στο ιρακινό έδαφος, όπως προκύπτει από σφυγμομέτρηση που γίνεται για πρώτη φορά, μετά από τις πολλές και πολύνεκρες επιθέσεις κατά των στρατιωτών της συμμαχίας στο Ιράκ.

Η έρευνα εκπονήθηκε από Ιρακινούς κοινωνιολόγους των Πανεπιστημίων της Βαγδάτης και του Ντόχουκ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και απέδειξε ότι το 78% των Ιρακινών δεν έχει καμία εμπιστοσύνη ούτε στα πολιτικά κόμματα της χώρας. Η μελέτη έγινε σε 3.244 Ιρακινούς που ζουν σε ολόκληρη τη χώρα, περιλαμβανόμενων και αγροτικών περιοχών του Ιράκ.

Αυτό είναι απλά ένα δείγμα των διαθέσεων που επικρατούν στο Ιράκ προς όλα τα ξένα στρατεύματα. Παρ' όλα αυτά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δείχνει να εμμένει ...«Πρόκειται να διορίσει πολύ σύντομα νέο ειδικό αντιπρόσωπο στο Ιράκ», όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Νεγκροπόντε. Η αποκάλυψη των σχεδίων του ΓΓ του ΟΗΕ έγινε μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές 17 χωρών της «ομάδας επαφής» για την κατάσταση στο Ιράκ. Ο ίδιος ο Κόφι Ανάν πάντως απέφυγε να μιλήσει στους δημοσιογράφους μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ομάδας επαφής που διήρκεσε δύο ώρες.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, οι 17 πρεσβευτές εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για τις ενέργειες που θα πρέπει να αναλάβουν τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ.