Ομορφο «αλφαβητάριο» για παιδιά
Παρασκευή 31 Μάρτη 2000

Οι μαθητές του Δημοτικού κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60 θα θυμούνται τις παιχνιδιάρικα ηχητικές μονοσύλλαβες, έπειτα δισύλλαβες και τρισύλλαβες λεξούλες, με τη σειρά των γραμμάτων της αλφαβήτας, στο Αναγνωστικό της Α` Τάξης. Θα θυμούνται, λ.χ., ότι στο γράμμα Β διάβαζαν: «Βου-βου, έκανε ο βοριάς». Με ανάλογη παιχνιδιάρικη, χιουμοριστική, ψυχαγωγική μέθοδο, «έχτισε» το βιβλίο του «Ετυμολογικό αλφαβητάριο», ο γιατρός, αλλά και μανιώδης λάτρης της γλωσσολογίας, γνωστός από τα βιβλία και τις εκπομπές του «Η ιστορία μιας λέξης» - υποψήφιος με το ΚΚΕ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές - Νίκος Βαρδιάμπασης. Το βιβλίο, πανέμορφα εικονογραφημένο από τον Λευτέρη Χαιρετάκη (εκδόσεις «Νέα Σύνορα» - Α. Α. Λιβάνη), θέλει να μυήσει τα παιδιά στη μακραίωνη ομορφιά, στη μαγεία της γλώσσας μας, αλλά και στην «υλιστικά», λογικά δομημένη ετυμολογία της. Ο Ν. Βαρδιάμπασης, επιθυμώντας να αναπτύξει στα παιδιά μια σχέση αγάπης με τη γλώσσα μας, μια σχέση κόντρα σ' αυτούς τους καιρούς του «μεθοδικού αφελληνισμού, όπως γίνεται από την τρυφερή ηλικία με τις τηλεοράσεις, με τα ολέθρια ηλεκτρονικά, με τα γήπεδα, κυρίως με την εισβολή των ξένων γλωσσών που πριονίζουν ακατάπαυστα την εθνική μας ύπαρξη», τους προσφέρει το βιβλίο του ως «όπλο άμυνας και αντίστασης».

Το βιβλίο περιέχει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται «Αλφάβητο» και το δεύτερο «Μια φορά κι έναν καιρό...», όπου με μικρές, ευχάριστα διδακτικές ιστορίες συνεχίζει το παιχνίδι των λέξεων. Ας δώσουμε, όμως, μερικά δείγματα από το πρώτο μέρος:

«Βου-βου. Ο βου-ερός αέρας έρχεται από το βου-νό με βου-ή. Τι βουητό είναι αυτό! - Βούλα, βάλε το παλτό (...)».

«-Το αρ-μενάκι "Αρ-μενιστής» αρ-μενίζει ωραία και γι' αυτό μου αρέσει είπε η Αρ-ετή.(...). - Τα άρ-μενά του, παιδιά, τους λέει ο παππούς, αρ-μόζουν στους αρ-μούς του αρ-μονικά (...)».

«Το φως γίνεται φωνή. ΑΑΑααααα... Η φωνή είναι ζωή, φώναζε ο Ζώης. Φως. Φωνή. Ζωή(...)».

«Τη Λαμπρή ο Λάμπρος λαμποκοπά, λάμπει. Στα μάτια του λαμπυρίζει η χαρά, γιορτάζει. Στο λαμπριάτικο γλέντι όλοι του λένε "χρόνια πολλά" (...)».