Μ' αυτή τη φράση, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλος προδιέγραψε την προηγούμενη βδομάδα, μιλώντας στη Βουλή, τις εξελίξεις στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε απλή μετάφραση ο υφυπουργός είπε ότι θα συμβεί ό,τι και στη Γερμανία, όπου στο όνομα της ανταγωνιστικότητας η εκεί κυβέρνηση ανακοίνωσε πάγωμα των συντάξεων ως μέτρο για τη μείωση του εργατικού κόστους. Τι σχέση έχουν οι συντάξεις με το εργατικό κόστος; Από τη σκοπιά του κεφαλαίου η σχέση είναι απλή: Τα ταμεία είπαν ότι για να δώσουν αύξηση στις συντάξεις, πρέπει να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι βιομήχανοι είπαν πως έτσι αυξάνεται το εργατικό κόστος, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αυξηθούν οι συντάξεις, για να μην αυξηθούν οι εισφορές, για να μην αυξηθεί το εργατικό κόστος. Κι έτσι οι συνταξιούχοι δε θα πάρουν δεκάρα αύξηση κι ας αυξάνεται καθημερινά το κόστος ζωής. Μ' αυτό ακριβώς το μοντέλο πορεύεται και η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων οπισθοδρόμηση. Αυτήν ακριβώς προαναγγέλλει και ο αρμόδιος υφυπουργός στην Ελλάδα με το πρώτο μέρος της δήλωσής του. Ακόμα χειρότερα είναι όσα προαναγγέλλονται με τη δεύτερη φράση του. Αναφέρει ως διέξοδο τα επαγγελματικά ταμεία, δηλαδή την εισαγωγή του ιδιωτικού τομέα στο χώρο των συντάξεων. Το μέτρο προβλέπεται ήδη με το νόμο 3029. Η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα να κάνει ένα ακόμα καθοριστικό βήμα. Με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή εντός της τρέχουσας βδομάδας προβλέπει τη μετατροπή και των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά. Η συγκεκριμένη ρύθμιση μαζί με τη μαζική μεταφορά εργατών από την ασφάλιση στο ΙΚΑ στην ασφάλιση στον ΟΓΑ μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν δύο από τις μεγάλες τομές που επιχειρεί η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο. Ενα κείμενο που ενώ αρχικά παρουσιάστηκε ως νομοσχέδιο «σκούπα», που λύνει θετικά υπέρ διαφόρων στρωμάτων εκκρεμή ασφαλιστικά ζητήματα, στην πράξη δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να συμπληρώνει προς το αντιδραστικότερο το ήδη υπάρχον αντεργατικό ασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο. Η δήλωση επίσης από τον αρμόδιο υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ότι «λέμε "ναι" για ένα νόμο που είχε ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία και σωστά τον έκανε», δεν αφήνει περιθώρια για καμιά αυταπάτη. Ο δρόμος που άνοιξε το '92 με τους νόμους Σιούφα, είναι αυτός όπου βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση με συνέπεια. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι οδηγίες της ΕΕ για το πώς και ποιο πρέπει να είναι το ασφαλιστικό σύστημα στην ΕΕ εκτελούνται κατά γράμμα, είτε στην κυβέρνηση βρίσκεται η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό εξηγεί και το γεγονός πως ενώ είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του αναφέρεται γενικά σε ένα νέο ασφαλιστικό νόμο, χωρίς να τολμά να πει έστω κι ένα θετικό μέτρο που περιλαμβάνεται σ' αυτόν. Γνωρίζει καλύτερα απ' όλους ότι το νέο ασφαλιστικό έρχεται για να κάνει ακόμα πιο αντιδραστικό το ήδη αντιδραστικότατο πλαίσιο που ισχύει στην κοινωνική ασφάλιση.
Με το νομοσχέδιο που αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να πάρει και την υπογραφή του Ταμία της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, επιβάλλονται νέες ασφαλιστικές κρατήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλάζουν προς το χειρότερο οι όροι συνταξιοδότησης για την επικουρική ασφάλιση, εξασφαλίζονται νέες εκπτώσεις για τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές στους εργοδότες, ενώ ιδιαίτερα θετική μεταχείριση έχουν και οι εκδότες. Επιπλέον επιβάλλονται δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές στους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ, εμπαίζονται οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες με το «φάντασμα» της 37ετίας, ενώ ανοίγει ο δρόμος για αύξηση του εργάσιμου βίου στο Δημόσιο στα 40 χρόνια και παίρνονται πρόσθετα οργανωτικά μέτρα, για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ταμείων.
Μέχρι χτες η κυβέρνηση εμφανιζόταν να μην έχει καταλήξει στο ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης. Το σίγουρο είναι ότι δε θα υπάρξει πλήρης αναπλήρωση των απωλειών που έχουν στη σύνταξή τους οι εργαζόμενοι που κατά τον εργάσιμο βίο τους ασφαλίστηκαν σε περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία. Το δίκαιο αυτό αίτημα τίθεται εκ των πραγμάτων στις μυλόπετρες της «οικονομικής σταθερότητας», αλλά και στη δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να παίξει και τη διαδοχική ασφάλιση στο προεκλογικό χρηματιστήριο.
Ο «Ρ» έχει παρουσιάσει αναλυτικά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στο φύλλο της 23 Οκτώβρη του 2003. Σήμερα παραθέτουμε επιπρόσθετα δύο εκτενείς αναλύσεις σχετικές με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους αγρότες και τους δημοσίους υπαλλήλους.