Αυλαίες στο «Κυκλάδων» και στην περιφέρεια
Πέμπτη 30 Μάρτη 2000

Η από καιρό, με πολύ ενδιαφέρον, αναμενόμενη πρεμιέρα της « νέας Σκηνής», στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων», θα δοθεί αύριο, με το τελευταίο έργο του βαθύτατα προοδευτικού, μεγάλου Αγγλου συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ «Τέφρα και σκιά», που ανεβαίνει σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου και επιμέλεια κίνησης Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ερμηνεύουν: Ρένη Πιττακή και Λευτέρης Βογιατζής.

Το έργο αρχίζει σαν ένα ρεαλιστικό ψυχολογικό δράμα: ένας άνδρας και μια γυναίκα, στο καθιστικό ενός σπιτιού στην εξοχή. Η γυναίκα μιλάει για τη σχέση της με τον πρώην εραστή της. Ο άντρας, στην αρχή φαίνεται πως είναι ψυχίατρος, στη συνέχεια, αποδεικνύεται ότι είναι ο άντρας της. Οσο, όμως, η γυναίκα μιλάει, οι αναμνήσεις της μπαίνουν στα χωράφια του πολιτικού εφιάλτη. Μιλάει για έναν κόσμο γεμάτο αγριότητα, βία, αγωνία, ανασφάλεια και αχαλίνωτη περιέργεια. Μέσα από την ψυχαναγκαστική «ανάκριση», αποκαλύπτεται ένας κόσμος οργανωμένης αγριότητας. Αναμνήσεις και πραγματικότητα συγχέονται.

«Η ικανότητα του Πίντερ» - σημειώνει ο Λευτέρης Βογιατζής - «να συνενώνει αβίαστα το ιδιωτικό με το πολιτικό, το τοπικό με το οικουμενικό, το φανταστικό με την πραγματικότητα, το συλλογικό βίωμα με το προσωπικό, εκφράζεται στο "Τέφρα και σκιά" με τη γνωστή διεισδυτικότητα του συγγραφέα, αλλά ταυτόχρονα και μ' έναν επίμονα μοναδικό τρόπο».

Τη σκηνοθεσία του «μικρού φιλμ» της παράστασης υπογράφει ο Γιώργος Σκεύας και τη μουσική ο Νίκος Κυπουργός.