Πέντε αεροπορικές επιδρομές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης της Γάζας και τους πέριξ προσφυγικούς καταυλισμούς εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός σε λιγότερο από 24 ώρες
Δωδεκάχρονος θύμα ισραηλινής επίθεσης |
Στο αίμα έπνιξε ο ισραηλινός στρατός την πόλη της Γάζας και τους γειτονικούς προσφυγικούς καταυλισμούς πραγματοποιώντας πέντε αεροπορικές επιδρομές, σε κατοικημένες περιοχές, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Τις ισραηλινές επιδρομές καταδίκασαν αρκετές κυβερνήσεις, εκτός των Παλαιστινίων, αλλά και μεγάλη μερίδα του ισραηλινού Τύπου.
Επτά Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, 4 έμειναν κλινικά νεκροί και 47 τραυματίστηκαν στις δύο αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, το βράδυ της Δευτέρας, σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης της Γάζας, πριν καν συμπληρωθούν 12 ώρες από τις 3 αλλεπάλληλες επιδρομές του πρωινού, που στοίχισαν τη ζωή σε 3 Παλαιστινίους και τραυμάτισαν άλλους 23. Η αιματηρότερη επιδρομή ήταν αυτή που έπληξε αυτοκίνητο σε δρόμο του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ, νωρίς το βράδυ. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, ο πρώτος πύραυλος αστόχησε, οι επιβάτες του αυτοκινήτου διέφυγαν, αλλά ακολούθησαν άλλοι δύο πύραυλοι, οι οποίοι έπληξαν το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να προσφέρει βοήθεια. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγεται ένας 11χρονος και ένας γιατρός που έσπευσε στην περιοχή. Λίγο αργότερα, άλλη μια αεροπορική επιδρομή έπληξε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες, κτίριο στην περιοχή Τσουάγια, συμπληρώνοντας το σκηνικό της καταστροφής.
Associated Press |
Καταστροφή ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης των ισραηλινών πυραύλων |
Αργά το βράδυ, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στα προάστια της Ραμάλα, πολύ κοντά στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το εύρος και το στόχο της νέας επιχείρησης.
Για «αποτρόπαιο έγκλημα» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός που μετέβη στην Αίγυπτο, ενώ ο διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, μίλησε για «εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «σταματήσει αυτήν την πολεμική τρέλα».
«Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι η βία έχει γίνει αυτοσκοπός... Θα πρέπει τελικά να γίνει σαφές αν είναι στόχος ολόκληρη η παλαιστινιακή κοινωνία, οι απλοί πολίτες, οι άμαχοι...», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα, χτες, στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο αρθρογράφος Αλεξ Φίσμαν, ένας από τους πολλούς εκπροσώπους του ισραηλινού Τύπου που καταδίκασε ως «αναίτιες» τις αεροπορικές επιδρομές. Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι «απογοητευτικό» να σκοτώνονται άμαχοι, αλλά «οι επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστούν». Την αντίθεσή τους εξέφρασαν, όμως, δύο υπουργοί του κυβερνητικού συνασπισμού, που ανήκουν στο κεντροδεξιό «Σινούι», οι οποίοι μίλησαν για «απαράδεκτες ενέργειες», αφού «δεν είμαστε σε πόλεμο με τον παλαιστινιακό πληθυσμό». Τις ισραηλινές επιδρομές καταδίκασε η γαλλική ηγεσία και ο Χαβιέ Σολάνα, εκ μέρους της ΕΕ.
Είχε προηγηθεί ομιλία του Αριέλ Σαρόν στο Κοινοβούλιο, όπου αφού χαρακτήρισε τον Αραφάτ «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη» και επανέφερε την προοπτική «απομάκρυνσής του», απέρριψε το εναλλακτικό «σχέδιο ειρήνευσης» που απεργάστηκαν μέλη του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος με Παλαιστινίους βουλευτές και επέμεινε στην ανέγερση του διαχωριστικού τείχους και στις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις». Με δημόσια επιστολή του, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, κατηγόρησε τον Σαρόν ότι «ψεύδεται» όταν δηλώνει ότι επιθυμεί την ειρήνη, ότι «έχασε την ευκαιρία ειρήνευσης» και ότι «υποτιμά ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του».
Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη άρχισε, στη Γενική Συνέλευση, η συζήτηση για μια σειρά από προτάσεις που έχουν καταθέσει οι αραβικές χώρες, με τις οποίες ζητούν την καταδίκη του Ισραήλ για την επιθετική πολιτική του και το διαχωριστικό τείχος. Εκτιμάται ότι μία από όλες, που προβλέπει την παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα της ανέγερσης του τείχους, έχει σοβαρές πιθανότητες έγκρισης. Παράλληλα, με το Γάλλο ΥΠΕΞ θα συναντηθεί, σήμερα, αντιπροσωπεία Ισραηλινών και Παλαιστινίων βουλευτών, προκειμένου να του παρουσιάσουν το «εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο» που εκπόνησαν.