Συνάντηση με το Συντονιστικό Φορέων της Λευκάδας είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση |
Τα προβλήματα αυτά επισημάνθηκαν κατά την χτεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΚΚΕ, στον Περισσό, αντιπροσωπείας του Συντονιστικού Φορέων της Λευκάδας με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στο Συντονιστικό Φορέων συμμετέχουν: Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, ΤΕΔΚ, οι Δήμοι Λευκάδας, Σφακιωτών, Καρυάς, Ελλομένου, Απολλωνίων, Ενωση Ξενοδόχων, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Παράρτημα Λευκάδας, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΚΤΕΛ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οι εμπορικοί σύλλογοι Λευκάδας, Νυδρίου και Βασιλικής.
Εκ μέρους του Συντονιστικού στη συνάντηση συμμετείχαν ο Μ. Λιβιτσάνος, πρόεδρος του ΕΚ Λευκάδας και ο Ν. Μπρατσουκάκης, πρόεδρος των εμπόρων του νησιού. Οι δύο εκπρόσωποι ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για την αμέριστη συμπαράσταση που έχει εκφράσει όλο αυτό το διάστημα. Ακόμα, εκφράστηκε η ανάγκη να υπάρχει σωστός σχεδιασμός για την πρόληψη των σεισμών, καθώς και να γίνουν μελέτες για τη σωστή δόμηση και την αντισεισμική θωράκιση του νησιού.
Αμέσως μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Νομίζω ότι τα στοιχεία που φέρνει το Συντονιστικό Οργανο όλων των Φορέων της Λευκάδας - που αντιπροσωπεία του είδαμε - είναι στοιχεία συγκεκριμένα και καταλυτικά, με την έννοια ότι οι υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση και οι διακηρύξεις της βρίσκονται ακόμη στο δρόμο της διαδικασίας. Δεν έχουν πάρει σάρκα και οστά. Ακόμη κι αυτά τα 600 ευρώ δεν έχουν δοθεί σε όλους τους δικαιούχους.
Συμφωνούμε μαζί τους ότι έχει μεγάλη προτεραιότητα το ζήτημα των ανέργων και των εμπόρων, που δέχονται τα πλήγματα από τους σεισμούς μακροπρόθεσμα, όχι μόνο ως πρόβλημα στέγης, για όσους υπάρχει, αλλά ως πρόβλημα κίνησης, τζίρου. Ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πια την ανεργία, υπάρχουν δυσκολίες να έχουν βιβλιάρια Ασφάλειας - Υγείας. Αλλά και αν τα αποκτήσουν, η κυβέρνηση δεν έλυσε το ζήτημα να έχουν τόσα ένσημα που τους χρειάζονται, ώστε να περάσουν στο ταμείο ανεργίας.
Εμείς έχουμε κάνει ορισμένες ενέργειες μέσα στη Βουλή. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραμε και κυρίως από τις πρακτικές ενέργειες. Θα επανέλθουμε, ιεραρχώντας τα ζητήματα για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους εμπόρους, για να ξαναχτιστούν τα σπίτια χωρίς να πληρώσει το μάρμαρο, που λέμε, ο απλός άνθρωπος, ο φτωχός άνθρωπος. Οπωσδήποτε πρέπει και τα έργα υποδομής να μπουν σ' ένα δρόμο.
Τέλος, να εξασφαλιστεί η αντισεισμική θωράκιση. Γιατί η ζωή έχει δείξει ότι σ' ένα σεισμό μπορεί να πληγεί ένας αριθμός σπιτιών, μαγαζιών και στον επόμενο να είναι διπλάσιος, τριπλάσιος, ακόμη και αν ο επόμενος είναι μικρότερος, αφού κλονίζεται η αντοχή των κτιρίων. Με επίκεντρο πάντα αυτό που λέμε: Δουλιά, μεροκάματο, να μπορεί κανείς να ζει. Η Λευκάδα χτυπήθηκε και οι συνέπειες θα είναι μακροπρόθεσμες. Επομένως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι το επόμενο καλοκαίρι θα λύσει τα προβλήματα της Λευκάδας με τον τουρισμό. Τα προβλήματα υπάρχουν και τον χειμώνα και την άνοιξη κι ένας μήνας δουλιά το καλοκαίρι δεν αρκεί για να ζήσουν όλο το χρόνο».