ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
«Είναι εδώ» αλλά ποιος το πληρώνει;

Οι πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, όχι μόνο δεν οδήγησαν στη μείωση του δημόσιου χρέους αλλά - μαζί με τη διόγκωσή του - προκάλεσαν και τον υπερδανεισμό των εργαζόμενων νοικοκυριών στις τράπεζες

Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2003

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που οδήγησε πριν 110 χρόνια (το 1893) την κυβέρνηση Τρικούπη να δηλώσει το γνωστό «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα από τα προβλήματα που πασχίζει να αντιμετωπίσει η ελληνική καπιταλιστική οικονομία. Τα περί «ισχυρής Ελλάδας», που τόσο συχνά επικαλείται ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης - για να δικαιολογήσει τη δογματική προσήλωση της κυβέρνησής του στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και γενικότερα τον εμπλουτισμό της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας με νέα μέτρα - δυναμώνει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και φτωχαίνει το λαό. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί πως το δημόσιο χρέος μεγαλώνει κάθε χρόνο κατά μερικά τρισεκατομμύρια δραχμές και παραμένει πάνω από 100% και το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ των «15» αλλά και των «25», γεγονός που σημαίνει ότι ο λαός έχει να πληρώνει για πολλές γενιές στο μέλλον.

Παράλληλα με το δημόσιο χρέος που σήμερα αντιστοιχεί στο 105% του ΑΕΠ) - έχει διογκωθεί επικίνδυνα και η υπερχρέωση των εργαζομένων στις τράπεζες. Αποτελεί δε κοινό μυστικό, ότι η ραγδαία αύξηση του δανεισμού των εργαζόμενων νοικοκυριών στις τράπεζες, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη συγκεκριμένη πολιτική λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων που εφαρμόζεται τα τελευταία 14 χρόνια. Προσπαθώντας να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» που δημιουργεί η πολύχρονη και πολύμορφη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας στους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς, οι εργαζόμενοι άρχισαν να δανείζονται από τις τράπεζες, με συνέπεια το συνολικό ύψος των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων να ξεπερνά σήμερα το 22% του ΑΕΠ, ενώ το 1990 ήταν κάτω από 5%!


Motion Team

Τα επίσημα στοιχεία που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα στις επόμενες στήλες ο «Ρ», για την πορεία του δημόσιου χρέους και ορισμένων άλλων βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, είναι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα προκλητικά, καθώς:


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ