Μια αγωνιστική βραδιά αφιερωμένη στην ειρήνη στο «Πάρκο Ελευθερίας» της Κωνσταντινούπολης
Το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, που συμμετείχε στο «Φεστιβάλ Ειρήνης», ύστερα από πρόσκληση της Τουρκικής Επιτροπής, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, καθηλώνοντας για πάνω από μισή ώρα το τούρκικο κοινό. Τούρκικος και ελληνικός στίχος εναλλάσσονταν, με τα τραγούδια του Λιβανελί να πλημμυρίζουν το θέατρο. Χιλιάδες στόματα να σιγοτραγουδούν τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, ένας σκοπός σε μυριάδες χείλη. Σα να ήθελαν να επιβεβαιώσουν το χαιρετισμό που λίγη ώρα πριν το ελληνικό συγκρότημα είχε απευθύνει προς τους Τούρκους φιλειρηνιστές: «Τουρκικός και ελληνικός λαός δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Εχουν να αγωνιστούν μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ζήτω η φιλία των λαών!»
Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια της συναυλίας το θέατρο σείστηκε από αντιαμερικανικά συνθήματα και χειροκροτήματα, μετατρέποντας την εκδήλωση σε μυριόστομη καταγγελία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της κατοχής στο Ιράκ. Το ελληνικό συγκρότημα ξεσήκωσε τον κόσμο με τα τραγούδια του Θεοδωράκη σε στίχους του Ρίτσου, μέσα σε μια ατμόσφαιρα γιορτής, με τα ρυθμικά χειροκροτήματα των Τούρκων να οδηγούν τη μουσική σε μια εκδήλωση - σφραγίδα της γνήσιας φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Κι όταν η συναυλία έφτανε στο τέλος της, μια νεαρή Τουρκάλα ανέβηκε αυθόρμητα στη σκηνή, για να τραγουδήσει στη δική της γλώσσα, μαζί με τους Ελληνες μουσικούς γνωστά πολιτικά τραγούδια, κάνοντας τον κόσμο στην πλατεία και τις εξέδρες του θεάτρου να χειροκροτεί όρθιος.
Τα μέλη του συγκροτήματος αφιέρωσαν τη συναυλία τους στον Τούρκο Κομμουνιστή δημοσιογράφο Ugur Uluocak, που λίγους μήνες πριν είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια αναρρίχησης στα βουνά του Κιργιστάν. Μια από τις πιο αγαπητές μορφές του ΤΚΡ, με καθολική αναγνώριση από το σύνολο του τουρκικού λαού. Η μεγάλη διαδήλωση του Ιούνη στη Θεσσαλονίκη ήταν και η τελευταία όπου συμμετείχε.
Η «Βδομάδα Δράσης για την Ειρήνη» αποτελεί έναν ακόμα σταθμό του αντιπολεμικού κινήματος στην Τουρκία. Στο πρόγραμμά της, εκτός από τη συναυλία του Σαββάτου, περιλαμβάνει εκθέσεις έργων τέχνης, φωτογραφίας και σκίτσων, συζητήσεις και προβολές ταινιών με κεντρικό θέμα τον αγώνα των λαών για την ειρήνη. «Είναι πολύ σημαντικό ότι πάνω από 75 καλλιτέχνες δώρισαν στην Επιτροπή περισσότερα από 100 έργα τους για την έκθεση που έχει τον τίτλο "Από την παράδοση στο μέλλον" και θα διαρκέσει έναν ολόκληρο μήνα», μάς λέει ο Durna Bilgutay, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης. «Τα έσοδα από την πώληση των έργων θα πάνε όλα για τις ανάγκες της επιτροπής. Κυρίαρχο, ωστόσο, παραμένει το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών συντάσσεται μαζί μας στον αγώνα για την ειρήνη».
Οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης συνάντησαν την αντίδραση του τούρκικου καθεστώτος που προσπάθησε με κάθε τρόπο να δυσκολέψει την διοργάνωσή τους. Κολλήματα στην έκδοση αδειών για τη χρησιμοποίηση των χώρων της έκθεσης και των συναυλιών, μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας μέσα και έξω από το πάρκο όπου γινόταν η συναυλία, κυνηγητό και συλλήψεις κατά τη διάρκεια της αφισοκόλλησης, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που φανερώνουν το φόβο που τρέφει το τουρκικό καθεστώς για το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας. Αλλωστε, και οι μαζικές διαδηλώσεις του Μάρτη και του Απρίλη, αλλά και οι δυναμικές κινητοποιήσεις του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος την περίοδο που εξελισσόταν ο πόλεμος του Ιράκ, αντιμετωπίστηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς με τον ίδιο τρόπο: Βία και προσπάθεια εκφοβισμού, που όμως, όπως απέδειξε και η συμμετοχή του κόσμου στην κυριακάτικη συναυλία, έπεσαν στο κενό.
Η Τουρκική Επιτροπή Ειρήνης είναι γέννημα θρέμμα της αντιπολεμικής δράσης του τουρκικού λαού κατά τον πρόσφατο πόλεμο του Ιράκ. Με πυρήνα το Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα, συσπειρώνει στους κόλπους της προοδευτικούς διανοούμενους, καλλιτέχνες, ανθρώπους των Γραμμάτων και δημοσιογράφους της Τουρκίας, παρεμβαίνοντας δυναμικά στην οργάνωση του αντιπολεμικού κινήματος στη χώρα. Μετρώντας λίγους μόνο μήνες ζωής, βήμα το βήμα καταξιώνεται όλο και περισσότερο στη συνείδηση του τουρκικού λαού σαν τη δύναμη που παλεύει ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση, μακριά από πλαστά διλήμματα για τον «καλό» και τον «κακό» ιμπεριαλισμό Ευρωπαίων και Αμερικανών.
Οι ρίζες της Επιτροπής Ειρήνης βρίσκονται πίσω στη δεκαετία του '70 οπότε και συστάθηκε για πρώτη φορά. Το πραξικόπημα του Εβρέν στις 12 Σεπτέμβρη του 1980 διέκοψε βίαια τη δράση της, στέλνοντας πολλά από τα μέλη της στη φυλακή. Μετά από 23 ολόκληρα χρόνια, μόλις τον περασμένο Μάρτη, η Επιτροπή ανασυστάθηκε, δίνοντας νέα πνοή στο αντιπολεμικό κίνημα του τουρκικού λαού που γιγαντώνεται, με αφορμή και τον πόλεμο στο Ιράκ. Μέχρι τον προσεχή Νοέμβρη, αναμένεται να επανέλθει και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, αφού έπαψε να είναι μέλος του από το 1980, μετά τις διώξεις και τη διάλυσή της από το δικτατορικό καθεστώς.
«Αμεσος στόχος πάλης της Επιτροπής Ειρήνης και του αντιπολεμικού κινήματος στη χώρα μας αυτή την περίοδο», μας εξηγεί ο Durna Bilgutay «είναι να αποτραπεί η αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ, όπως σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση κατ' απαίτηση των Αμερικανών. Πρόκειται για μάχιμες μονάδες 18.000 Τούρκων στρατιωτών, που θα πάνε να ενισχύσουν την ιμπεριαλιστική κατοχή στο Ιράκ. Στέλνουν τα παιδιά των Τούρκων εργατών να πολεμήσουν για το χρήμα».
«Ο αγώνας μας δε σταματάει εδώ. Στόχος μας είναι να μετουσιώσουμε τον αντιαμερικανισμό του τουρκικού λαού σε ένα γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, αφού καπιταλισμός και ειρήνη είναι δυο πράγματα ασυμβίβαστα μεταξύ τους. Απορρίπτουμε την άποψη που λέει πως υπάρχει η κακή Αμερική και η καλή Ευρώπη. Ο ιμπεριαλισμός είναι εξίσου επιθετικός, έχει στο στόχαστρό του τους λαούς, γι' αυτό επιδιώκουμε και τον παγκόσμιο συντονισμό κάτω από το σύνθημα "Κάτω ο ιμπεριαλισμός"».
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η εκδήλωση - συζήτηση με τον τίτλο «Συντονιζόμαστε για την ειρήνη», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Σπίτι του Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ» στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή διανοουμένων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών της Τουρκίας, αλλά και εκατοντάδων Τούρκων φιλειρηνιστών. Τη χώρα μας, αλλά και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, εκπροσώπησε ο Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός ξένος ομιλητής στην εκδήλωση. Για πάνω από μιάμιση ώρα, ο Ελληνας εκπρόσωπος δεχόταν καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους και το κοινό που παρακολούθησε την τοποθέτησή του, με αναφορές κύρια στο αντιπολεμικό κίνημα στην Ελλάδα, αλλά και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, στο οποίο η Τουρκική Επιτροπή θα είναι σύντομα -και τυπικά- μέλος.