ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
Χαμηλοί τόνοι
Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003

Sportidea

Ο Γιάννης Ιωαννίδης κρατά χαμηλούς τόνους
Λίγα λόγια, χαμηλοί τόνοι. Αλλά και μεγάλες προσδοκίες, που για την ώρα τις κρατούν για τους εαυτούς τους. Οι διεθνείς μας και ο Γιάννης Ιωαννίδης αναχώρησαν το πρωί της Τετάρτης για τη Σουηδία, όπου την Παρασκευή ξεκινούν τις υποχρεώσεις τους στο Ευρωμπάσκετ. «Τα ψέματα τελείωσαν», όπως είπε και ο Ευθύμης Ρετζιάς και μένει πλέον να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

Ούτε ένας από την ελληνική αποστολή δε θέλησε να μιλήσει για μεγαλόπνοους στόχους. Ο Γιάννης Ιωαννίδης πιστός στην αρχή του ότι βήμα βήμα φτάνεις στην κορυφή, έμεινε καταρχήν στο Μπόρας, όπου η Εθνική μας θα δώσει τους τρεις αγώνες της για την α' φάση. «Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να πάμε στη Στοκχόλμη. Να περάσουμε στην οκτάδα, δηλαδή, γιατί έχουμε έξι χρόνια να το πετύχουμε. Μετά μιλάμε ξανά», είπε και δε σήκωνε κουβέντα παραπάνω. Ηταν πάντως ευχαριστημένος από τη δουλιά που έχει γίνει ως τώρα: «Δουλέψαμε σκληρά και καλά. Είμαστε επίσης απόλυτα ενημερωμένοι και για τους αντιπάλους μας. Πάμε τώρα στη Σουηδία και βλέπουμε. Τα παιδιά έχουν διάθεση για να πετύχουν αυτό που ζητάμε».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής δε θέλει να ακούει ότι έχουμε καλή ομάδα ή ακόμα περισσότερο ότι αυτή η ομάδα είναι η καλύτερη όλων των εποχών... «Σ' αυτή την ομάδα υπάρχουν πέντε παίκτες που έπαιζαν και πριν πέντε χρόνια. Το αν είναι καλή μια ομάδα, αποδεικνύεται στην πράξη. Ο καθένας αξίζει όσο παίζει», δήλωσε και φυσικά δεν ήθελε ούτε κατά διάνοια να συζητήσει ότι ενδεχομένως η Εθνική μας έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας: «Σε αυτό το Ευρωμπάσκετ υπάρχουν 10 ομάδες με τις ίδιες δυνατότητες. Το τι λέει ο Τύπος ή οι φίλαθλοι δεν μπορώ να το συζητήσω».

Εκείνο πάντως που στενοχώρησε τον Γιάννη Ιωαννίδη ήταν ο αποκλεισμός του Κώστα Τσαρτσαρή: «Με πόνο ψυχής τον έκοψα. Ηθελα να τον έχω μαζί μου, αλλά δυστυχώς δε γινόταν αλλιώς», παραδέχτηκε και αυτό αν μη τι άλλο φανερώνει πόσο πραγματικά μεγάλο ήταν το δίλημμα που αντιμετώπιζε σχετικά με την κάλυψη των δύο τελευταίων θέσεων της 12άδας.

Οι παίκτες από την άλλη πλευρά έχοντας μάθει καλά το μάθημα που τους έκανε ο «ξανθός» απέφυγαν τα μεγάλα λόγια. «Ας κάνουμε πρώτα τρεις νίκες κι ας περάσουμε στην οκτάδα και μετά, αν όλα πάνε καλά, βλέπουμε», έλεγε ο Μιχάλης Κακιούζης, ο οποίος εξήρε την πολύ καλή προετοιμασία που έγινε: «Ολες οι ομάδες είναι καλές. Πρέπει να παίξουμε καλό μπάσκετ, ώστε να έρθουν τα αποτελέσματα. Είμαστε καλά από υγεία, έχουμε καλή ψυχολογία και έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά. Ελπίζουμε ότι θα βγει αυτή η δουλειά στο γήπεδο. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι, έχουμε χύσει πολύ ιδρώτα και ελπίζω να μην πάει χαμένος».

Ο Ευθύμης Ρετζιάς θεωρεί ότι αυτή η Εθνική αξίζει κάτι καλό, για να το πετύχει όμως χρειάζεται και τύχη: «Πιστεύω να πάμε καλά. Εχουμε δουλέψει πολύ αυτό το καλοκαίρι και μας αξίζει κάτι καλό. Κάτι καλύτερο από τις άλλες χρονιές. Εχουμε πολύ καλή ομάδα, αλλά παίζουμε ίσως στο πιο δύσκολο Ευρωμπάσκετ των τελευταίων ετών. Χρειάζεται όμως και τύχη. Οχι όμως για τα μετάλλια, αλλά για το πρώτο παιχνίδι. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό».

Ο Δήμος Ντικούδης έκανε λόγο για κάποιο άγχος που διακατέχει τους διεθνείς συνεπεία των προηγούμενων αποτυχιών: «Μπορεί να είμαστε πολύ καλά από ψυχολογικής άποψης, όμως έχουμε και κάποιο άγχος, γιατί τις δύο προηγούμενες φορές δεν καταφέραμε να προκριθούμε στην οκτάδα. Δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω μετά από τρεις - τέσσερις μέρες. Είμαστε πανέτοιμοι και θέλουμε να το δείξουμε στο γήπεδο αυτό».

Ο Χρήστος Χαρίσης τέλος μίλησε για πρόκληση: «Μετά τις αποτυχίες στα προηγούμενα Ευρωμπάσκετ έχουμε δουλέψει πολύ καλά τώρα και αυτό θα φανεί στο γήπεδο».