Στην Κέρκυρα των χρωμάτων
Κυριακή 17 Αυγούστου 2003

«Τοπίο με κυπαρίσσια και πεύκα σε βραχώδη ακτή». Εργο του Κ. Παρθένη
«Ζωγραφίζοντας την Κέρκυρα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει η Εθνική Πινακοθήκη στο παράρτημά της στην Κέρκυρα (Κάτω Κορακιάνα). Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το νησί ως τόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παρουσιάζονται, έως τις 8 του Σεπτέμβρη, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, αλλά και φωτογραφίες αποκλειστικά από τις συλλογές του Μουσείου. Περιλαμβάνονται εκατόν είκοσι πέντε έργα, όχι μόνο Κερκυραίων καλλιτεχνών, αλλά και άλλων που απεικονίζουν την Κέρκυρα ή δημιουργήθηκαν στο νησί. Μερικά από αυτά εκτίθενται σπανιότατα όπως η «Προσωπογραφία του κόμητος Σούλεμπουργκ» του Παναγιώτη Δοξαρά. Πρόκειται για μία μικρογραφία ενός προσώπου που συνδέεται με τις ιστορικές τύχες του νησιού. Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα «η ελαιογραφία σε χαλκό, τα υλικά που χρησιμοποιεί ο Δοξαράς σ' αυτό το έργο, τον συνδέουν όχι μόνο με τη Βενετία αλλά και με τις Κάτω Χώρες. Εκεί, συνήθιζαν, λόγω υγρού κλίματος, να ζωγραφίζουν πάνω σε χαλκό».

Αρκετά από τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται για πρώτη φορά, όπως το μοναδικό έργο που ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς έφτιαξε κατά την περίοδο του εγκλεισμού του στο Ψυχιατρείο του νησιού και παραχωρήθηκε από τη διοίκηση του Ιδρύματος. Επίσης, παρουσιάζονται ογδόντα έγχρωμες διαφάνειες της φωτογράφου Μαρίας Χρουσάκη από την Κέρκυρα της δεκαετίας του 1950. Οπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Ζίνα Καλούδη: «Στους πράσινους κάμπους όταν η φύση έχει μόλις ξυπνήσει, η Μαρία Χρουσάκη θα τραβήξει πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και εκατοντάδες έγχρωμες διαφάνειες. Τα φρούρια, η πόλη, το τοπίο, ένας κερκυραϊκός γάμος την άνοιξη, κάτω από τις ελιές, με τις γυναίκες ντυμένες τη βενετσιάνικη φορεσιά τους και τους ανθηρούς κεφαλόδεσμους, θα ανακαλούν συνεχώς στις φωτογραφίες της τη γαμήλια εποχή της άνοιξης, με μελωδίες και χορούς πηδηχτούς».

Ακόμη στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα των: Χαράλαμπου Παχή, Κωνσταντίνου Παρθένη, Αγγελου Γιαλλινά, Βικέντιου Μποκατσιάμπη, κ.ά., αλλά και χαρακτικά του Μάρκου Ζαβιτζιάνου, του Λυκούργου Κογεβίνα και του Νικόλαου Βεντούρα.