Κύκλος τραγουδιών σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη (μαζί με ένα τραγούδι σε στίχους του Μ. Χατζιδάκι) το έργο «Για την Ελένη» δημιουργήθηκε την περίοδο 1977-'80. Πρωτοεκδόθηκε σε δίσκο το '78 με ερμηνευτή τον Στέλιο Μαρκετάκη, ενώ το 1985 ηχογραφήθηκε εκ νέου με νέα ενορχήστρωση από τον συνθέτη και ερμηνεύτρια την Μαρία Δημητριάδη (αυτό το υλικό επανεκδόθηκε τώρα). «Η Ελένη» κατά τον Μ. Χατζιδάκι, «είναι ένα φάντασμα με τη μορφή ενός κοριτσιού που εμφανίζεται από καιρό σε καιρό και χάνεται στη βροχή, στα σύννεφα και στον ήλιο. Η Ελένη ανήκει στη δική μου προσωπική Μυθολογία.... Ολα τα τραγούδια έχουν μια παρόμοια λαϊκή ατμόσφαιρα, η οποία δεν ήμουν σίγουρος, τη στιγμή που τα έγραφα, ποιον ή τι εξυπηρετεί: εμένα ή την ιδέα της Ελένης».
Τριάντα πέντε τραγούδια, που ο Μ. Χατζιδάκις έγραψε την περίοδο 1947-1985, σε στίχους Παπαγιαννοπούλου, Αραβαντινού, Αργυράκη, Γκάτσου, Γκούφα, Ελευθερίου, Κακογιάννη, Καμπανέλλη, Περγιάλη, Ρούσσου κ.ά. συνθέτουν το υλικό της δισκογραφικής έκδοσης «Ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ρωμαϊκή Αγορά». Τραγούδια, που, όπως ανέφερε ο συνθέτης, «διάλεξα για να σας τα ξαναδώσω με λεπτομέρειες, γνήσιες μουσικές και τραγουδισμένα από αληθινούς τραγουδιστές, που υπηρετούν τη Μουσική και όχι την ειδωλολατρία ενός επαρμένου και κορεσμένου κοινού. Νομίζω πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, για να τ' ακούσετε σαν καινούρια. Συγχρόνως, ελπίζω να σας βοηθήσω έτσι να με δείτε πιο σωστά και πιο αληθινά». Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Ελλη Πασπαλά, Ηλίας Λιούγκος, Βασίλης Λέκκας και Μαρία Φαραντούρη.
Ο «Χειμωνιάτικος Ηλιος» (1983), σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά κυκλοφόρησε το 1987, όμως ο Μ. Χατζιδάκις την επόμενη χρονιά απέσυρε τη συγκεκριμένη ηχογράφηση, ηχογραφώντας εκ νέου το έργο, με τον ίδιο ερμηνευτή, αλλά με διαφορετική ενορχήστρωση. «Νομίζω πως με αυτή την έκδοση (σ.σ. του 1987) σας δίνω το έργο μου έτσι όπως ακριβώς το συνέλαβα σαν συνθέτης», ανέφερε ο Μ. Χατζιδάκις. «Βλέπετε έκανα κι εγώ σχεδόν ένα χρόνο για ν' αντιληφθώ τι πάει να πει: ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ. Εσείς μπορείτε να τ' ανακαλύψετε σε δύο, σε τρία ή και σε περισσότερα χρόνια. Θα σας περιμένω!»
Σε στίχους του Νίκου Γκάτσου είναι και το έργο «Σκοτεινή Μητέρα», που πρωτοεκδόθηκε το 1987, με ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη. Αυτή την πρώτη έκδοση προλόγιζε ο Γιάννης Τσαρούχης γράφοντας για τον συνθέτη: «... Ο Χατζιδάκις εφευρίσκει μελωδίες που δεν υπάρχουν ή, αν υπάρχουν, δεν τις ξέρεις ή δεν τις αναγνωρίζεις. Είναι ψεύτης από ταλέντο. Ανήκει σε αυτούς που υπηρετούν την απώλεια της ψευδολογίας, για την οποία θρηνούσε ο Oscar Wilde. Εχάθηκε για τους άλλους η ψευδολογία: όχι για τον Χατζιδάκι. Αυτός κατέχει το μεγάλο στιλ της μουσικής, που συχνά δίνει την οικουμενικότητα...».
Τριάντα τραγούδια σε στίχους των Ν. Γκάτσου, Β. Γκούφα, Α. Δασκαλόπουλου, Ι. Καμπανέλλη, Αλ. Σολομού και του ίδιου του συνθέτη συνθέτουν τη «Λαϊκή Αγορά», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1987. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Ελλη Πασπαλά, Ηλίας Λιούγκος, Βασίλης Λέκκας και Γιώργος Νταλάρας. Κι όπως ανέφερε ο συνθέτης «Η Λαϊκή Αγορά είναι τόσο λαϊκή, όσο Ρωμαϊκή υπήρξε η προηγούμενη. Ιδιαίτερα μάλιστα σ' αυτή τη Λαϊκή, ο εκλεπτυσμός και η αισθητική της ενορχήστρωσης καθώς και η ερμηνεία των τραγουδιστών, δίνουν την εντύπωση μιας, ας πούμε, επίσκεψης του Κωνσταντίνου Καβάφη στη Λαϊκή Αγορά της Αλεξάνδρειας, κάπου εκεί μέσα στο Μεσοπόλεμο. Η λατρεία της λεπτομέρειας ενός λαϊκού σώματος. Αυτή υπήρξε και η ιδιοφυής σχέση του Νίκου Κυπουργού (σ.σ. ενορχήστρωση) με το λαϊκοφανές υλικό μου. Λατρευτική, γεμάτη επιθυμίες κι ακριβείς μουσικές μνήμες. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί αυτά τα τραγούδια μου με μια τόσο καινούρια μορφή, ύστερα από την εξαντλητική χρήση τους από τους λαϊκούς τραγουδιστές του '60;»
Ηδη από το 1998 που ξεκίνησε η επανέκδοση της δισκογραφίας του Μ. Χατζιδάκι από τη ΜΙΝΟS-EMI σε CD κυκλοφόρησαν: μία κασετίνα με τα ορχηστρικά του και τα έργα «Ορνιθες», «Οδός Ονείρων», «Καπετάν Μιχάλης», «Ματωμένος Γάμος», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Πορνογραφία», «Μυθολογία» και «Αθανασία».