ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
«Επιχειρήματα» καταστροφής

Στη λογική του «μικρότερου κακού» φαίνεται πως κινήθηκαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Πέμπτη 26 Ιούνη 2003

Παρεμπιπτόντως, πόσα... «τετραγωνικά εκατοστά» να είναι αυτές οι τρύπες;
Με ένα κοινό «κρεσέντο» πλήρους υποταγής στις καταστροφικές κυβερνητικές επιλογές, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όχι μόνο γνωμοδότησαν ομοφώνως υπέρ δύο μελετών που αφορούν στην ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη, αλλά και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στο έργο.

Η προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ έγινε εν αναμονή της καθαρογραφής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνεται παράνομη η προμελέτη του ΝΜΑ, ενώ το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται από το ΣτΕ η εξέταση της οριστικής μελέτης. Παρ' όλα αυτά, το ΚΑΣ ενέκρινε δύο τελικές μελέτες και μένει μόνο η δημοπράτησή τους! Συγχρόνως, η κατάσταση στου Μακρυγιάννη τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη για τις αρχαιότητες, γεγονός που δείχνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα από την έναρξη των εκσκαφών μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο.

Η μία μελέτη αφορά στην «αφαίρεση» (δηλαδή καταστροφή) αρχαιοτήτων για να τοποθετηθούν 13 υποστυλώματα του μουσείου και η δεύτερη αφορά στην προσωρινή επίχωση της ανασκαφής για να μπορούν να κινηθούν τα μηχανήματα. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, σε 2.500 τ.μ. ανασκαφής, τα οποία αντιστοιχούν στον κύριο όγκο του μουσείου, θα τοποθετούνταν 55 υποστυλώματα, αλλά μειώθηκαν σε 43. Η μείωση αυτή ίσως να σχετίζεται με την παρακολούθηση του θέματος από το ΣτΕ, σε μια ακόμη προσπάθεια του υπουργείου να κερδίσει χρόνο και εντυπώσεις. Γι' αυτό και ειπώθηκε ότι τα πάντα γίνονται «ώστε να μην επιφέρουν βλάβες στο σύνολο της ανασκαφής»!

Υποστηρίχτηκε επίσης ότι το συνολικό εμβαδόν των 43 υποστυλωμάτων δεν ξεπερνά τα 70 τ.μ. ανασκαφής. Τα 13 υποστυλώματα της συγκεκριμένης μελέτης αφορούν 5,7 τ.μ. αρχαιοτήτων, τα οποία αναφέρονταν με τα τετραγωνικά εκατοστά που θα «θυσιαστούν» έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Πρόκειται για τμήματα οχετών ρωμαϊκής εποχής, «αφαίρεση πλακιδίων οχετού», τμήμα θεμελίου τοίχου, μικρό τμήμα ρωμαϊκής οικίας κλπ. Ολα αυτά συνοδεύονταν με τη φράση... «χωρίς να μειώνεται η αντίληψη της ανασκαφής» και χαρακτηρίζονται ως «ελάχιστη σημειακή επέμβαση που είναι απαραίτητη για την ανέγερση του νέου μουσείου». Θυμίζουμε ότι ακόμη δεν έχει γίνει δημοσίευση των ευρημάτων της ανασκαφής, η οποία, σύμφωνα με περσινή ακόμη απάντηση του υπουργού Πολιτισμού σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα πάντως με το ΚΑΣ, τα σημαντικότερα από τα σωζόμενα αρχαία είναι ένα αψιδωτό κτίριο του 7ου μ.Χ. αιώνα, ένα άλλο κτίριο και ένα λουτρό της ίδιας εποχής, τρεις παλαιοχριστιανικές οικίες (μία με ωραίο αίθριο με ψηφιδωτό) και ένα υστερορωμαϊκό λουτρό. Ομοφώνως εγκρίθηκε και η μελέτη για την προσωρινή επίχωση του χώρου για να μπουν τα μηχανήματα που θα κάνουν τις υποστυλώσεις.

Υπέρ του έργου δεν τάχθηκε μόνο - και ως ήταν φυσικό - ο πρόεδρος του «Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης ΑΣ», Δ. Παντερμαλής, ο οποίος είπε ότι «αναδεικνύονται οι σημαντικότερες ενότητες» της ανασκαφής, αλλά και άλλα μέλη του ΚΑΣ που δεν αρκέστηκαν στην ψήφο, αλλά επέλεξαν και να επιχειρηματολογήσουν. Ετσι ακούστηκαν «επιχειρήματα» όπως «δε γίνεται καμία ουσιαστική ζημιά», ότι αν στη θέση του μουσείου έμπαινε στέγαστρο προστασίας της ανασκαφής «θα αποτελούσε προσβολή για την Ακρόπολη»(!) ότι με το στέγαστρο θα «είχαμε πολύ περισσότερα υποστυλώματα και θα υπήρχε βαθύτερη θεμελίωση».