Η Ζωφόρος του Παρθενώνα... ψηφιακή
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003

Η Ζωφόρος του Παρθενώνα έχει «συμβολοποιηθεί» σε τέτοιο βαθμό στη νεοελληνική συνείδηση ως το κατεξοχήν παράδειγμα αρχαιοκαπηλίας και καταστροφής της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε, ενίοτε, η καλλιτεχνική αξία του μνημείου να υπαναχωρεί στο μυαλό των μη ειδικών, δηλαδή των περισσότερων.

Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση της κοινωνίας, πολύ περισσότερο όταν η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σχεδόν μονοπωλεί - για πολλούς και θεμιτούς κατά βάση λόγους που δεν είναι όμως του παρόντος - την άσκηση της εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής του ελληνικού κράτους κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό το εκπληκτικό κλασικό δημιούργημα που στόλιζε τον Παρθενώνα είναι πλέον κατακερματισμένο και κομμάτια του βρίσκονται στο Μουσείο Ακροπόλεως, στο Βρετανικό Μουσείο (κατά κύριο λόγο) και στο Λούβρο. Πλέον, οι επιστήμονες αλλά και κάθε ένας από εμάς που θέλει να γνωρίσει στο σύνολό του το μνημείο μπορεί να το κάνει έστω με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μέσω ενός cd rom που δημιούργησαν η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, η Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το οποίο παρουσιάστηκε χτες στο Μουσείο Μπενάκη.

Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν όλα τα σωζόμενα τμήματα του μνημείου από τα παραπάνω μουσεία σε φωτογραφίες των αυθεντικών λίθων και όχι αντιγράφων τους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, και συμπληρώνονται με τα σωζόμενα σχέδια του Τζ. Κάρεϊ (1674) και του Τζ. Στιούαρτ (1751) έτσι ώστε να δοθεί μια πληρέστερη εικόνα. Ο ψηφιακός δίσκος περιλαμβάνει μία γενική εισαγωγή, μία περιήγηση στη Ζωφόρο και αναλυτική περιγραφή των παραστάσεων ανά λίθο. Προτείνεται επίσης και σχετική βιβλιογραφία. Επίσης υπάρχει και ένα φωτογραφικό ανάπτυγμα σε συμβατική έκδοση, μήκους 8 μέτρων(!) σε κλίμακα 1:20. Σε αυτό έχουν συγκεντρωθεί επίσης για πρώτη φορά έγχρωμες φωτογραφίες όλων των σωζόμενων αυθεντικών λίθων. Τα κείμενα του ψηφιακού δίσκου είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά.