Παρασκευή 11 Απρίλη 2003

Αρχηγός κράτους - Πρόεδρος: Aρνολντ Ρούτελ

Αρχηγός κυβέρνησης - Πρωθυπουργός: Γιούχαν Παρτς

Εκταση: 45.227 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Πληθυσμός: 1,37 εκατομμύρια (2000) (Εσθονοί 68%, Ρώσοι 26%, Ουκρανοί 2%)

Γλώσσα: Εσθονική Πρωτεύουσα: Τάλιν Νόμισμα: Κρόνι

Εσθονία και ΕΕ

Η Εσθονία έκανε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 1995 και οι διαπραγματεύσεις με την Eνωση άρχισαν το 1998. Ενα χρόνο αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Εσθονία πληρεί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Εκτοτε, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, αφού υπάρχει μια άτυπη «άμιλλα» ανάμεσα στις κυβερνήσεις των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών της Βαλτικής για το ποια θα συμφωνήσει γρηγορότερα στις ντιρεκτίβες της ΕΕ.

Σύνταγμα - Εσωτερική πολιτική

Η Εσθονία είναι αστική κοινοβουλευτική Δημοκρατία, στην οποία απαγορεύεται το ΚΚ Εσθονίας, ενώ σαν εγκληματίες διώκονται όσοι εργάζονταν στις σοβιετικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Αρχηγός κράτους θεωρείται ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός ηγείται της κυβέρνησης. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κοινοβούλιο, το οποίο έχει 101 μέλη, που εκλέγονται για τετραετή θητεία με το σύστημα της αναλογικής αντιπροσώπευσης.

Στις πρόσφατες εκλογές (2/3/2003) νίκησε το κεντρώο κόμμα «Ρεσπούμπλικα» και σχηματίστηκε κυβέρνηση κεντροδεξιού συνασπισμού με το «Κόμμα των Μεταρρυθμίσεων» και τη «Λαϊκή Eνωση».

Τα δύο κόμματα της αρκετά μεγάλης ρωσικής μειονότητας, που δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να κατέβουν από κοινού στις εκλογές, έμειναν εκτός Βουλής. Δικαίωμα ψήφου, πάντως, είχαν μόνον 170.000 ρωσόφωνοι, ενώ άλλες 300.000 δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα, αφού δεν τους έχει δοθεί η εσθονική υπηκοότητα.

Εσθονία και ΝΑΤΟ - Πόλεμος

Στη Σύνοδο της Πράγας, το Νοέμβρη του 2002, η Εσθονία κλήθηκε να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η Εσθονία αναμένεται να ενταχθεί επίσημα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Μάη του 2004. Είναι δε ακραιφνής υποστηρικτής των ΗΠΑ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ.