ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Το μεγάλο ξεπούλημα...

Ψίχουλα για πράσινο - «φιλέτα» για τους ιδιώτες περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για τη μετα-Ολυμπιακή χρήση των 6.500 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού

Παρασκευή 4 Απρίλη 2003

«Πάρκο» με θέα στη θάλασσα, «φιλέτο» για επιχειρηματικά συμφέροντα
Την ταφόπλακα στο όνειρο των 4.000.000 κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου με ήπιες αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις στα 6.500 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου και της αμερικάνικης βάσης του Ελληνικού έβαλε, χτες, κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το περιβόητο πάρκο, το οποίο θα μείνει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δε θα είναι παρά μια στενή λωρίδα πρασίνου με διάσπαρτες αθλητικές εγκαταστάσεις και συνεδριακά κέντρα, που θα λειτουργεί ως πρασιά και κράχτης κερδοσκοπίας για τους ιδιώτες που θα οικοπεδοποιήσουν και θα εκμεταλλεύονται ένα μεγάλο κομμάτι-«φιλέτο» της έκτασης!

Ουσιαστικά και τυπικά η κυβέρνηση ανέλαβε να υλοποιήσει την περιβόητη έκθεση Σπράου, που μιλούσε για την οικοπεδοποίηση μεγάλου τμήματος του Ελληνικού για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Για την προώθηση, μάλιστα, των σχεδίων αυτών χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά ως δεκανίκι και το κόμμα της ΝΔ. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, είχε αναδείξει το ξεπούλημα του Ελληνικού ως κορυφαία πτυχή της προεκλογικής της εκστρατείας με πρόσχημα τα ανταποδοτικά οφέλη που υποτίθεται ότι θα δημιουργήσουν άλλα πάρκα σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από τη σύσκεψη, μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, όχι μόνο δε θα δημιουργηθεί εκεί «το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης», όπως ο ίδιος είχε εξαγγείλει στο παρελθόν, αλλά: