Στα άκρα οι αντιθέσεις πριν τη συνεδρίαση
Πέμπτη 6 Μάρτη 2003

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες έτοιμοι να αναλάβουν δράση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ενας από τους μεγαλύτερους στόχους του Σαντάμ Χουσεΐν είναι να διαιρέσει τη διεθνή κοινότητα». Αυτό υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, με νόημα, λίγες ώρες μετά την κοινή διακήρυξη των Γαλλίας - Ρωσίας - Γερμανίας, που τόνισαν ότι «δε θα επιτρέψουν την έγκριση μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που να επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας». Ο Κόλιν Πάουελ ήταν ο τελευταίος από μια σειρά Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους, που, χτες, δήλωναν, σε όλους τους δυνατούς τόνους, ότι η ιρακινή ηγεσία «δε συμμορφώνεται και ο χρόνος τελειώνει».

Βαθύτατα διαιρεμένο, παρά τις εκκλήσεις ενότητας που απηύθυνε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, φαίνεται ότι βαίνει προς τη νέα κρίσιμη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Κόφι Ανάν χαρακτήρισε «αρκετά θετική» τη συμβιβαστική πρόταση που έχει παρουσιάσει ο Καναδάς, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφωνίες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εντούτοις, οι πολυήμερες σκληρές διαβουλεύσεις δε φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς. Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της τρίτης ενημέρωσης του Συμβουλίου από τους επικεφαλής των επιθεωρητών για τον ιρακινό αφοπλισμό, στη Νέα Υόρκη αναμένονται οι ΥΠΕΞ, τουλάχιστον, των περισσότερων από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία επιμένουν στις διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις τους.

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν την έγκριση μιας απόφασης που θα επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας δήλωναν, χτες, μετά από συνάντησή τους στο Παρίσι, οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Η συνάντηση κανονίστηκε εκτάκτως και μάλιστα ο Γιόσκα Φίσερ μετέβη, την τελευταία στιγμή, στη γαλλική πρωτεύουσα, ακυρώνοντας όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του. Τις κοινές αποφάσεις παρουσίασε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι οι τρεις χώρες «θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας» και επανέλαβε ότι κοινός στόχος είναι ο πλήρης αφοπλισμός του Ιράκ. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι, στην παρούσα φάση, οι επιθεωρήσεις είναι αποτελεσματικές.

Παίρνοντας το λόγο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι τρεις χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα, αλλά κοινό στόχο» και τόνισε ότι και «η Κίνα συμμερίζεται τις γαλλο-γερμανο-ρωσικές θέσεις». Οι τρεις άνδρες απέφυγαν να απαντήσουν ξεκάθαρα στο ερώτημα αν θα χρησιμοποιηθεί το δικαίωμα του βέτο από τις Γαλλία - Ρωσία, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι δεν το αποκλείουν.

Ο Ιγκόρ Ιβανόφ, λίγο νωρίτερα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο, πριν μεταβεί στο Παρίσι, είχε, επίσης, εξαπολύσει ευθεία επίθεση κατά της αμερικανικής θέσης για ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια αυτά, που «παραβιάζουν τη Χάρτα του ΟΗΕ» και «θα προκαλέσουν σοβαρότατες συνέπειες», αφού εκτίμησε ότι της ανατροπής θα επωφεληθούν οι εξτρεμιστές. Ο Ιβανόφ, επίσης, χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητικές τις λεκτικές επιθέσεις που εκτοξεύουν ΗΠΑ - Βρετανία εναντίον όσων χωρών διαφωνούν με τις θέσεις τους, υπονοώντας φυσικά τις επιθέσεις εναντίον Γαλλίας - Γερμανίας - Ρωσίας.

Ο Γιόσκα Φίσερ, από την πλευρά του, έμεινε σιωπηλός στη συνέντευξη Τύπου. Εμφανίστηκε, όμως, ομιλητικότατος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο «Στερν», όπου τονίζει ότι οι «ΗΠΑ οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της διατήρησης της εδαφικής συνοχής και της σταθερότητας στο Ιράκ, αν κάνουν επίθεση». Ο Φίσερ, επίσης, διατυπώνει αμφιβολίες για τις αμερικανικές διακηρύξεις περί εκδημοκρατισμού των αραβικών χωρών μέσα από στρατιωτική εισβολή.

«Τελειώνει ο χρόνος»

Το ιρακινό καθεστώς συνεχίζει να παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δε συμμορφώνεται, δήλωναν, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Ισπανός ομόλογός του και σειρά Αμερικανών αξιωματούχων. Αν και τόσο ο Μπλερ όσο και ο Αθνάρ χαρακτήρισαν χρήσιμη την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με εξέχοντα τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, κατέστησαν σαφές ότι «από νομικής άποψης, οι ΗΠΑ καλύπτονται νομικά να εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ και από την απόφαση 1441».

Ο Κόλιν Πάουελ επανέλαβε τις γνωστές απειλές, σε ομιλία του σε Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών, τονίζοντας ότι «τα παιχνίδια έχουν τελειώσει». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φέρεται έτοιμος να παρουσιάσει νέα στοιχεία, ακόμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδιαίτερα μετά από τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ο οποίος, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που δημοσίευσε η «Γκάρντιαν», δήλωνε «αισιόδοξος» από τα βήματα συμμόρφωσης της ιρακινής ηγεσίας και φερόταν αποφασισμένος να το εκφράσει αυτό, έστω και με ουδέτερη γλώσσα, στην έκθεση που θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.