Τελικά, τι ήταν το Ναύπλιο;
Τετάρτη 29 Γενάρη 2003

Αλήθεια, τελικά, τι ήταν το Ναύπλιο; Ηταν μια εκδήλωση «συμπαράστασης», «σύμμαχη» στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν, όπως ισχυρίζονται Λαλιώτης, Ρέππας και οι συν αυτώ;

Ηταν, μήπως, μια εκδήλωση ενάντια στην αντιενωτική τακτική και στην ξύλινη γλώσσα των κομμουνιστών και των συμμάχων τους, όπως ισχυρίζονται οι ΣΥΝοδοιπόροι της κυβέρνησης και ορισμένοι έμμισθοι κονδυλοφόροι διαφόρων υπουργείων;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

1. Πέρα από τις επιθυμίες και τα εγκεφαλικά κατασκευάσματα διαφόρων, το Ναύπλιο και τα όσα προηγήθηκαν από αυτό ήταν:

* Περισσότερα χρόνια δουλιά με ορίζοντα τα 71 χρόνια μέσω και των προγραμμάτων «ενεργούς γήρανσης».

* Γενίκευση της μερικής απασχόλησης, των ελαστικών μορφών εργασίας (στο όνομα της μείωσης της ανεργίας στις γυναίκες και στους νέους).

* Χτύπημα και κατάργηση της δημόσιας υγείας και παιδείας μέσω των λεγόμενων κοινωνικών προγραμμάτων.

* Προσπάθεια κατευνασμού εξαγοράς και αποπροσανατολισμού, ξεκοκαλίσματος κονδυλίων από «ημέτερους» μέσα από τα λεγόμενα προγράμματα συνεχούς κατάρτισης και επανακατάρτισης και δήθεν στήριξης των υποβαθμισμένων περιοχών.

* Μερική εργασία, μερικό μεροκάματο, μισθό - μερική ασφάλιση, μερική σύνταξη, μερική τελικά ζωή.

Αυτές ήταν οι αποφάσεις των υπουργών Εργασίας, οι οποίες σημειωτέον αποτελούν την προετοιμασία, την προπαρασκευή της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών στις 27 Μάρτη στις Βρυξέλλες.

2. Για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς, καθώς και την υποκρισία ορισμένων δυνάμεων, που ξαφνικά ένιωσαν να ξυπνά μέσα τους ο κοιμισμένος «ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ», όπως του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και άλλων, θα 'θελα να επισημάνω τα εξής απλά:

Αναφέρομαι στην υποκρισία και στο απύθμενο θράσος στις προσπάθειες του Λαλιώτη, του Ρέππα και άλλων να μας πείσουν ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν έχει ευθύνες γι' αυτό που γίνεται. Να μας πείσουν πως αν σε κάποια από αυτά συμφωνούν ή τα ανέχονται, είναι γιατί αυτοί είναι ρεαλιστές και συνετοί. Και αυτοί με τους διαδηλωτές και τα αιτήματά τους είναι.

Πρόκειται για φορείς της πολιτικής απάτης, που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό, στον έλεγχο και τη χειραγώγηση ενός κινήματος που καταλαβαίνουν πως υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις να αναπτυχθεί σε αντιμονοπωλιακή, σε αντιιμπεριαλιστική, σε ταξική κατεύθυνση.

Μιλώ για την υποκρισία των επικεφαλής της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που την Πέμπτη το βράδυ, συντρώγοντας αστακουδάκια με τους κομισάριους και την ελληνική κυβέρνηση, συμφωνούσαν ομόφωνα και απόλυτα για το χαρακτήρα και την κατεύθυνση των μέτρων για την ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης και την Παρασκευή το απόγευμα συγκροτούσαν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και επικεφαλής του διαδήλωναν. Σκιαμαχώντας με τις ίδιες τους τις θέσεις και τους εαυτούς τους.

Μιλώ για την ηγεσία του ΣΥΝ, που χρησιμοποιεί τα καλέσματα για κοινή δράση, για να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, αφού αποδέχεται τις βασικές κατευθύνσεις της κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ, του κεφαλαίου και από αυτές διαμορφώνει τα αιτήματα και τους στόχους της.

Μιλώ για τις εκκλήσεις περί ενότητας, την ίδια ώρα που στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απέρριπταν χέρι χέρι με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΜΕ. (Που συν τοις άλλοις προβλέπει 3 πανελλαδικές 24ωρες απεργίες, αρχής γενομένης την 20ή Μάρτη).

Τελικά, ό,τι προηγήθηκε του Ναυπλίου, οι εκδηλώσεις των εργαζομένων, των άλλων καταπιεζόμενων στρωμάτων και της νεολαίας το διήμερο 23-24 Γενάρη, οι αποφάσεις των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, η στάση της κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής δύναμης δείχνουν τις αναγκαιότητες, την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούν τα πράγματα, τις προτεραιότητες.

Η ανάγκη ανάπτυξης της δράσης, της αντίστασης δεν είναι ένα εγκεφαλικό κατασκεύασμα των κομμουνιστών, του ΠΑΜΕ, του κινήματος «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», είναι μια αναγκαιότητα που γεννιέται από τις αποφάσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου, από την κατεύθυνση, το περιεχόμενο αυτών των αποφάσεων που δεν αλλάζει παρά τους όποιους αναγκαίους ελιγμούς και αναπροσαρμογές.

Γι' αυτό τα αιτήματα του ΠΑΜΕ και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», τα οποία υιοθετήθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλωτών του Ναυπλίου, εκφράζουν και ανταποκρίνονται στα αισθήματα και τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

Τελικά, δεν είναι ανίκητοι. Ανίκητοι είναι μόνο οι λαοί. Αρκεί η εργατική τάξη να οργανωθεί και να δράσει ενιαία με τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα της κοινωνίας. Και αυτό απαιτεί μεγαλύτερη προσφορά, ακόμα καλύτερο και επιτελικότερο σχεδιασμό από το ΠΑΜΕ, τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Αρκεί τα αιτήματά μας, οι στόχοι μας να μην εγκλωβιστούν ανάμεσα στη συντηρητική και σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του συστήματος, να ανοίγουν το δρόμο της λαϊκής συσπείρωσης, του λαϊκού μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Η δράση μας, οι κινητοποιήσεις μας να μην έχουν ευκαιριακό, καμπανιακό χαρακτήρα. Να απαντούν στην αναγκαιότητα, να κλιμακώνουν τη δράση, να εντάσσονται σε μια ενιαία λογική και στρατηγική, όπως κάνει το πρόγραμμα της «Δράσης» και του ΠΑΜΕ για το τρέχον εξάμηνο και όχι μόνο. Στην αναγκαιότητα αυτή έρχεται να απαντήσει και να υποταχτεί η απόφαση για 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Μάρτη.

Σε αυτή την κατεύθυνση όλες μας οι δυνάμεις, στοχοπροσηλωμένες στους άμεσους κορυφαίους σταθμούς του κινήματος.

- Τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια στις 15 Φλεβάρη.

- Τα συλλαλητήρια ενάντια στην αντιεκπαιδευτική βαρβαρότητα 1-2 Μάρτη.

- Την πανεργατική πανελλαδική απεργία που προκήρυξε το ΠΑΜΕ για τις 20 Μάρτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.


Του
Γιώργου ΣΚΙΑΔΙΩΤΗ*
*Ο Γ. Σκιαδιώτης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Συνδικαλιστικού της Τμήματος